In vijf stappen verlost van angst, boosheid of verdriet

In vijf stappen verlost van angst, boosheid of verdriet In vijf stappen verlost van angst, boosheid of verdriet In vijf stappen verlost van angst, boosheid of verdriet

Angsten, boosheid, verdriet – we willen het allemaal niet. Maar als je ernaar kunt kijken, en je ‘demonen’ geeft wat ze nodig hebben, kunnen ze transformeren en zich zelfs ontpoppen tot helpers, volgens het vijfstappenplan van Lama Tsultrim Allione.

We zijn gewend om problemen te bestrijden, schrijft Tsultrim Allione in haar boek ‘Bevrijd je demonen’. Ze schrijft: ‘We leven volgens de mythe waarin we op zoek gaan naar de vijand buiten ons en in ons, tegen hem vechten en hem uiteindelijk vernietigen.’

Niet bestrijden, maar aan overgeven

Inderdaad, wij vinden dat we moeten strijden tegen oude overtuigingen en patronen, tegen ziektes, verslavingen en depressies. We proberen onze angsten zo snel mogelijk kwijt te raken en onze boosheid te overwinnen. We vechten zelfs tegen onze tranen. En werkt het? Natuurlijk niet. Wat je bestrijdt, wordt doorgaans alleen maar groter en sterker.

De demon als hulpkracht

Daarom maakte Lama Tsultrim Allione een stappenplan, waarmee ze intussen al duizenden mensen heeft geholpen bij allerlei soorten problemen – van depressies, schuldgevoel en angsten tot lichamelijke ziekten en aandoeningen. Meestal heb je meer dan één sessie nodig om een stevige demon te transformeren tot hulpkracht, schrijft Allione, en bij hardnekkige problemen raadt ze aan om een paar maanden lang elke dag de oefening te doen, maar soms werkt het meteen.

Dit is een korte samenvatting van de vijf stappen:

1. Zoek de demon

Ga op een stoel zitten en zet een andere stoel voor je neer. Adem negen keer bewust en voel je positieve intentie. Sluit je ogen en richt je aandacht op je lichaam. Waar zit de angst of wat het ook is waarmee je wilt werken? Hoe voelt het?

2. Visualiseer de demon als een wezen

Misschien is het een zwarte wolk, misschien een monster. Stel je voor dat de demon op de stoel tegenover je zit. Je hebt drie vragen: wat wil je van mij? Wat heb je nodig? Hoe zul je je voelen als je hebt gekregen wat je nodig hebt?

3. Kruip in de huid van de demon

Voordat je demon kan antwoorden, neem je zijn of haar plaats in op de stoel tegenover je. Je neemt even de tijd om in zijn huid te kruipen. En je beantwoordt de vragen.

4. Keer terug naar je eigen stoel

En kijk weer naar de demon tegenover je. Visualiseer dat je eigen lichaam verandert in een zee van voedende nectar, vol van precies dat wat de demon nodig heeft. Stel je voor dat de demon zich er gulzig aan tegoed doet. En observeer wat er verandert. Als de demon van gedaante veranderd is, vraag je of dit de geestelijke gids of engel is die je bondgenoot wil worden. Het kan zijn dat de demon zelf daarin verandert, maar het kan ook zijn dat er een liefdevolle verschijning bij komt. Je kunt nog eens van plaats wisselen en voelen wat in je opkomt als je zelf de engel bent geworden. Hoe gaat deze gids je helpen in de toekomst? Keer terug naar je eigen stoel en neem in je op wat er is gebeurd.

5. Ontspan

Rust in de staat van vrede en ontspannen open bewustzijn die je nu voelt.

Over auteur
Vanaf het allereerste begin was Lisette Thooft bij Happinez betrokken. Hoewel ze ooit Engelse literatuur studeerde zelfs een blauwe maandag lerares Engels was, waart ze ondertussen al tientallen jaren met hartstocht, nieuwsgierigheid en verwondering rond in de wereld van de spiritualiteit. Ze vertaalt alles wat ze meemaakt in artikelen, boeken, liedjes die ze zingt met haar gitaar en online cursussen die ze persoonlijk begeleidt.

Meer lezen over omgaan met emoties?

Als verdriet je overweldigt, kan dit je troost bieden.

Volgend artikel
Waarom je vrienden wil worden met innerlijke demonen
Waarom je vrienden wil worden met innerlijke demonen