Zo bevrijdt Tosha Silver zichzelf van onrust

Zo bevrijdt Tosha Silver zichzelf van onrust Zo bevrijdt Tosha Silver zichzelf van onrust Zo bevrijdt Tosha Silver zichzelf van onrust

Tosha Silver is een Amerikaanse spiritueel gids met een wonderbaarlijk simpele en bevrijdende leer: je hoeft alleen maar te vertrouwen op de voorzienigheid – of noem het liefde, of het goddelijke. Want er is een hoger plan.

Als kind, vertelt Tosha Silver in haar boek It’s Not Your Money, mocht ze twee keer per maand uit lunchen met haar oude Pools-Russische oma Baba. Als ze dan hadden geparkeerd bij het restaurant, zei Baba: ‘We kunnen de auto terugvinden als we onthouden dat we naast deze mooie groene auto staan.’ En dat ze dan na de lunch elke keer weer verbijsterd was als er geen groene auto meer te bekennen was… Na een paar keer had Tosha het door: ‘We kunnen beter onthouden dat we in de tweede rij vanaf de ingang staan.’

De grond onder je voeten

Kijk, zegt Tosha, op dezelfde manier vertrouwen de meeste mensen in het leven op voorbijgaande zaken: een baan, een partner. Als ze die kwijtraken, verliezen ze de grond onder hun voeten. Je kunt beter vertrouwen op iets blijvends – de goddelijke bron, de goddelijke voorzienigheid. Dan weet je met een diep weten: de volmaakte oplossing is al gekozen. Ik word er vanzelf naartoe geleid, op de juiste tijd. Als er iets weg moet, komt er iets nieuws, en ik hoef het alleen maar met blijdschap te volgen.

Grote verademing

Dat is in een notendop Tosha Silver’s boodschap. Ze leidt vanuit haar woonplaats bij San Francisco een online school getiteld ‘Living Outrageous Openness’ met een snel groeiende schare fans en tienduizenden volgers op sociale media. Veel mensen gaan tegenwoordig gebukt onder de overtuiging dat je je eigen werkelijkheid creëert met je gedachten, en dat het dus ook helemaal aan jou ligt als de dingen anders gaan dan je had gehoopt. Voor al diegenen onder ons is Tosha Silver een verademing.

‘Outrageous openness’ – waanzinnige openheid – is de titel van haar eerste boek en ook de innerlijke houding die ze predikt. Sta totaal, honderd procent open voor wat het leven brengt. Vertrouw het, wat het ook is. Bid om tekenen, aanwijzingen, en ga door de dag alsof er een kosmische liefdeskracht is die voortdurend klaar staat om je te helpen. Want die is er namelijk.

Ongeduld

Maar als je nou niet meteen antwoord krijgt of een oplossing voor je probleem, hoe ga je dan om met ongeduld?

“Ha!” zegt Tosha, “Daar weet ik alles van. Ik heb twee broers en bij ons aan tafel vroeger moest je altijd vechten om gehoord te worden. Daarna heb ik lang in New York gewoond en in die stad word je continu getraind in ongeduld. Alles moet nu meteen. Op de bodem daarvan ligt angst – dat je niet genoeg tijd krijgt. Dat je niet krijgt wat je nodig hebt. Ongeduld is angst. Dus als je je ongeduldig voelt, kun je bidden: ‘Geef me dat ik kan vertrouwen dat aan mijn behoeften voldaan zal worden. Dat alles wat zich moet ontvouwen dat ook zal doen, en – dit is het belangrijkste – dat er genoeg tijd is voor alles.’ Zodra je kunt geloven dat er genoeg tijd is voor alles, zal je ongeduld verdwijnen. En weet je, het is niet jouw tijd, het is de tijd van God.”

Meer lezen?

  • Op haar site deelt Tosha verhalen die voor velen een verademing zijn.

Meer Happinez?

Over auteur
Vanaf het allereerste begin was Lisette Thooft bij Happinez betrokken. Hoewel ze ooit Engelse literatuur studeerde zelfs een blauwe maandag lerares Engels was, waart ze ondertussen al tientallen jaren met hartstocht, nieuwsgierigheid en verwondering rond in de wereld van de spiritualiteit. Ze vertaalt alles wat ze meemaakt in artikelen, boeken, liedjes die ze zingt met haar gitaar en online cursussen die ze persoonlijk begeleidt.
Volgend artikel
Op reis in je geest: visualisatie-oefening
Op reis in je geest: visualisatie-oefening