Piekeren verminderen: 8 aandachtspunten voor eeuwige piekeraars

Piekeren verminderen: 8 aandachtspunten voor eeuwige piekeraars Piekeren verminderen: 8 aandachtspunten voor eeuwige piekeraars Piekeren verminderen: 8 aandachtspunten voor eeuwige piekeraars

Volgens holistisch psychiater Ellen Vora gaat iedereen anders om met zorgen en angsten. Waar de een flierefluitend door het leven gaat en prima functioneert onder stress, ligt de ander al wakker van een verontrustend nieuwsbericht. De meeste mensen zitten ergens daartussenin.

Vora verklapte aan goop haar 8 beste tips om piekeren te verminderen. Of je je nu zelden zorgen maakt of elke dag, doe er je voordeel mee:

1. Houd je bloedsuiker stabiel

Eet je niet genoeg (of de verkeerde voedingsmiddelen) dan maakt je bloedsuikerspiegel een dip. Als reactie daarop gaat je lichaam het stresshormoon cortisol en adrenaline aanmaken en zet de lever aan tot de afgifte van glucose aan je bloed. Oftewel: je lijf schiet in een stressrespons terwijl er extern gezien niets is om je druk om te maken. Zorg ervoor dat je bloedsuiker in balans blijft door regelmatig en gevarieerd te eten. Eet bij voorkeur pure, onbewerkte voedingsmiddelen.

2. Slaap voldoende

Slaap is volgens Vora het beste en goedkoopste anti-piekermedicijn. Vroeger was er een natuurlijk dag- en nachtritme, maar dat wordt tegenwoordig behoorlijk verstoord door lampen. Als je ’s avonds in bed nog op je telefoon of tablet kijkt, geeft het blauwe licht van je scherm je het signaal dat het nog geen tijd is om te gaan slapen. Daarbij is het beter als je je telefoon niet op je nachtkastje (of zelfs onder je hoofdkussen) laat liggen. Schaf een gewone wekker aan, leg je telefoon ’s nachts in een andere kamer en houd de uren voordat je gaat slapen schermvrij.

3. Vermijd cafeïne

In kleine hoeveelheden kan cafeïne je concentratie verbeteren en helpen tegen vermoeidheid. Maar hoe verslingerd je ook bent aan je dagelijkse kopjes koffie, als je gevoelig bent voor piekeren en zorgen kun je beter kiezen voor kalmerende kruidenthee. Cafeïne kan zorgen en angstige gevoelens namelijk aanwakkeren of versterken.

4. Voorkom een magnesiumtekort

Het mineraal magnesium is onder andere belangrijk voor voldoende ontspanning en rust in je lichaam. Heb je een tekort, dan kan dat leiden tot piekeren, paniek en talloze andere kwalen. Probeer voldoende magnesiumrijke voeding te eten en slik eventueel een supplement.

5. Heb compassie met jezelf

Je bent goed zoals je bent. Je bent genoeg. Je verdient geluk, liefde en nog veel meer fijns. Je mag fouten maken. Maar geloof je dat zelf ook? Wees niet zo streng voor jezelf en onthoud: de wereld vergaat heus niet zomaar. Zelfcompassie helpt je om lichter in het leven te staan en milder voor jezelf te zijn.

6. Mediteer

Mediteren helpt je om je minder mee te laten slepen door je gedachten en emoties. Je leert erdoor dat jij niet je gedachten bent, ontdekt dat gedachten altijd weer voorbijgaan en creëert ruimte in je hoofd. Past stilzitten niet bij jou? Dan kun je ook een meer actieve vorm van meditatie proberen.

7. Kom in beweging

Sporten kan piekeren tegengaan, maar kies wel voor de juiste vorm op het juiste moment. Soms werkt een intensieve vorm heel goed, soms verergert explosief bewegen spanningen juist en kun je beter voor yoga of wandelen kiezen. Luister naar je lichaam en merk op hoe je op verschillende vormen van bewegen reageert.

8. Verander je perceptie

We zien piekeren over het algemeen als iets vervelends waar we vanaf willen. Maar als je je zorgen maakt, probeert je lichaam je te vertellen dat er iets niet in balans is. Beschouw piekeren dus als een kans op verandering. Luister naar wat je lijf je wil zeggen en onderneem wat je nodig hebt om de balans te herstellen.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Liefdevolle vriendelijkheid: oefening van Tara Brach
Liefdevolle vriendelijkheid: oefening van Tara Brach