Is stilzitten niet jouw ding? Je kunt ook actief mediteren

Is stilzitten niet jouw ding? Je kunt ook actief mediteren Is stilzitten niet jouw ding? Je kunt ook actief mediteren Is stilzitten niet jouw ding? Je kunt ook actief mediteren

Krijg je van de gedachte aan tien minuten in stilte in kleermakerszit zitten al de kriebels, en denk je dat mediteren daarom absoluut niet je ding is? Of heb je het wel eens geprobeerd, maar was je zo gericht op vooral níet nadenken dat je er alleen maar gefrustreerd van werd?

Tijd om het eens anders aan te pakken. Er zijn namelijk ook wat actievere vormen van meditatie. Probeer dit bijvoorbeeld eens:

Mindful wandelen

Net als ‘gewoon’ mediteren kan mindful wandelen je helpen om je hoofd leeg te maken en je te verbinden met je omgeving. Tijdens het wandelen richt je je aandacht bijvoorbeeld afwisselend op je ademhaling, de sensaties in je lichaam en de geuren, geluiden en beelden van je omgeving. Een rustige, natuurlijke plek ligt het meest voor de hand, maar is geen vereiste: zelfs in een drukke stad kan mindful wandelen helpen om je meer in het hier en nu te brengen. Als deze vorm van meditatie nieuw voor je is, helpt een beetje begeleiding je op weg tijdens een mindfulle wandeling. Gebruik bijvoorbeeld de meditatie-app Headspace.

Kleuren

Herinner je je nog hoe je als kind urenlang op kon gaan in het inkleuren van een kleurplaat? Ook als volwassene kan kleuren je helpen aan wat meer zen in je leven. Heel geliefd onder volwassen kleurfans zijn mandala’s; ronde vormen met symmetrische elementen en veel symboliek. Het woord mandala betekent ‘magische circel’ of ‘magisch wiel’.

Daag je geest uit met het Happinez Puzzelboek

  • 160 pagina’s met spirituele quizzen, zen-makende beeldpuzzels en inspirerende inzichten

  • In samenwerking met Denksport, dé expert op puzzelgebied


Luisteren naar muziek

Mediteren helpt je om in het huidige moment te zijn en om even niet aan van alles en nog wat te hoeven denken. Muziek kan hetzelfde effect hebben. Ook voor deze vorm van mediteren is een app een handig hulpmiddel. Je vindt meditatiemuziek of (begeleide) meditaties op muziek onder andere op Headspace, Calm en Insight Timer.

Yoga

Bij yoga is je ademhaling net zo belangrijk als bij mediteren. Daar komt nog eens bij dat je je aandacht echt wel nodig hebt voor het uitvoeren van de verschillende opeenvolgende houdingen, vooral bij uitdagende asana’s. Dat gaat niet echt samen met ondertussen in je hoofd even een boodschappenlijstje samenstellen of piekeren over relatieproblemen. Yoga is daarom een hele effectieve methode om uit je hoofd en meer in je lichaam te komen.

Tuinieren

Met je handen door de aarde woelen, planten water geven, dorre blaadjes weghalen: als je tuiniert, zorg je voor jouw stukje aarde met de bedoeling er iets te laten groeien. Dat gaat langzaam en heb je nooit volledig in de hand. Misschien gaat het regenen, misschien ook niet. Misschien komt er vorst, misschien ook niet. Misschien heb je volgend seizoen een tuin vol courgettes en tomaten, misschien ook niet. Dit is een heel mindful proces van met je handen werken, liefdevolle aandacht geven en accepteren wat er wel en juist niet gebeurt.

Breien of haken

Alleen al het ritmische getik van breinaalden kan hypnotiserend zijn. Als je breit of haakt, herhaal je voortdurend dezelfde handeling. En omdat je je wel móet focussen op de bewegingen die je handen maken, ga je als vanzelf even ‘uit’ je hoofd. Andere vormen van handwerken en knutselen werken ook.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
God Box: zo geef je gepieker een plekje
God Box: zo geef je gepieker een plekje