Op reis in je geest: visualisatie-oefening

Op reis in je geest: visualisatie-oefening Op reis in je geest: visualisatie-oefening Op reis in je geest: visualisatie-oefening

Een vakantie hoeft niet zo ver weg te zijn als je denkt. Met een visualisatie kun je op reis gaan in je eigen geest en zo elke willekeurige vakantie mentaal beleven. Visualisaties herprogrammeren namelijk je brein, waardoor je je mentaal net zo ontspannen voelt als wanneer je de reis in werkelijkheid zou beleven. We delen een stappenplan om op reis te gaan in je geest.

Stap 1: zoek een rustige plek

Omdat je met volle aandacht bij de oefening wilt zijn, zoek je het liefst een rustige plek op waar je niet gestoord kunt worden. Trek de deur achter je dicht en kom zitten in een ontspannen houding. Vind je het moeilijk om tot rust te komen? Maak het comfortabel: neem een warme deken, brand wierook of steek een heerlijk walmende geurkaars aan.

Stap 2: kies een vakantiebestemming

Een visualisatie is als het ware een gedachte waarin je zintuigen een grote rol spelen. Kies allereerst een bestemming, zodat je de juiste zintuiglijke prikkels kunt inbeelden. Denk bijvoorbeeld terug aan een vakantie die voor jou ultiem ontspannend was, of aan die droomreis die je graag wilt maken. Zodra je een bestemming hebt gekozen kun je starten met de oefening.

Stap 3: sluit je ogen en haal adem

Stel van tevoren een wekker in op vijf minuten. Is de wekker ingesteld, zit je comfortabel en is je omgeving rustig? Sluit dan nu je ogen, ontspan bewust je spieren en haal een paar keer diep adem.

Stap 4: arriveer

Kom in gedachte aan op jouw plek van bestemming. Laat je fantasie de vrije loop. Hoe worden je zintuigen geprikkeld? Wat voel je? Voel je de warmte van zonnestralen op je huid of landen er sneeuwvlokken op je wangen? Wat ruik je? De zilte zeelucht, de geur van dennennaalden of de kruidige specerijen van een markt in het verre Oosten? Wat hoor je? Zingende vogels, golven die tegen het strand kapotslaan of ritmische muziek?


Stap 5: geniet met volle teugen

Geniet van hoe deze reis je lichaam en geest goed doet. Denk niet te veel na. Wees in gedachte nergens anders dan op je bestemming. Dwalen je gedachten af? Laat je ademhaling je dan terug naar je bestemming leiden. Op een inademing houd je de intentie van jouw mentale reis in gedachten, op de uitademing schud je afleidende gedachten van je af. Kom opnieuw aan, ontspan je spieren en ben daar waar je wilt zijn.

Stap 6: kom langzaam terug

Is je wekker afgegaan na vijf minuten? Kom dan rustig terug. Richt eerst je blik naar beneden voordat je je ogen opent. Kom vervolgens met een paar diepe ademhalingen terug in de ruimte. Neem een paar minuten de tijd om tot jezelf te komen.

Stap 7: reflecteer

Voelde de oefening goed en had je langer op vakantie kunnen blijven? Stel de wekker dan de volgende keer op tien of vijftien minuten in. Je kunt deze visualisatie-oefening dagelijks doen.

Over visualiseren

Visualiseren werkt volgens het principe van inbeeldingsvermogen. Door bewust een ervaring te beleven in je geest, verwerken je hersenen de informatie alsof hetgeen je ingebeeld hebt, zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Dit principe werkt overigens tot op zekere hoogte ook in andere situaties, bijvoorbeeld wanneer je je inbeeldt dat je stretcht of op je yogamat staat. Zo kun je je yogaoefeningen in gedachten doen en alsnog de effecten ervan voelen.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over visualisaties?

Dit is hoe visualisaties je helpen tegen stress, zorgen en angst.

Volgend artikel
4 kristallen voor innerlijke rust en balans
4 kristallen voor innerlijke rust en balans