Met je hoofd in de wolken (is er een betere manier om op te laden?)

Met je hoofd in de wolken (is er een betere manier om op te laden?) Met je hoofd in de wolken (is er een betere manier om op te laden?) Met je hoofd in de wolken (is er een betere manier om op te laden?)

Kijken naar de wolken is een van de fijnste dingen die er is! (En je hebt er niks voor nodig).

Impulsaankoop, ik kon het níet laten liggen, het boek A cloud a day van de Britse Cloud appreciation society. De Club van Wolkenliefhebbers, geen idee dat het bestond, maar ik was meteen verkocht. Want wat is er mooier dan wolken? In de lijst met ‘dingen die je veel te weinig doet’ moet dit op één staan: op je rug in het gras liggen en kijken naar de wolken. En hier was een boek met 365 wolken, in evenzovele vormen, soorten en maten, voor elke dag van het jaar één.

Het doet me denken aan de cartoon ‘device’ (apparaat) van Michael Leunig die collega Florine me eens doorstuurde, waarin een figuurtje op haar rug omhoog ligt te kijken en een ander vraagt wat ze aan het doen is. ‘Ik gebruik mijn apparaat’, zegt ze.

‘Zitten er veel apps op?’, is de vraag.

‘Jazeker! Zon, maan, wolken en vogels.’

‘En moet je ‘m vaak opladen?’

‘Nooit, hij laadt míj op!’

Zo eenvoudig kan het leven zijn. Ga op je rug in het gras liggen en kijk naar de lucht. Er gebeurt altijd wel wat. Kijk naar de wolken, probeer er figuurtjes in te ontdekken, het is ook zó leuk om samen te doen, zeker met een kind. En ondertussen een beetje kauwen op een strootje, en kletsen over van alles. Wat een manier om op te laden!

Elke dag een wolk

Maar goed, die Britse Club van Wolkenliefhebbers stuurt haar leden dus elke dag een foto van een wolk, en de mooiste zijn nu gebundeld in dit prachtig vormgegeven boek.

Het fijne is dat het zoveel invalshoeken heeft. Als het over wolken gaat, ligt de nadruk vaak op de namen en de eigenschappen. Genoeg te ontdekken, op dat gebied. Er is een internationaal systeem om wolken te benoemen, gebaseerd op een systeem uit de achttiende eeuw. Er zijn wolkenfamilies (hoge wolken, middelhoge wolken, lage wolken en verticaal ontwikkelde wolken) en daarbinnen heb je weer soorten. Sluierwolken, schapenwolkjes, stapelwolken. Dat is allemaal interessant en je gaat wolken ook echt meer waarderen, het is gewoon leuk om er meer over te weten.

Maar A cloud a day gaat ook over de poëtische kant van wolken. Het gaat niet alleen over wolken als natuurverschijnsel, maar ook over wolken als inspiratie. Bij de 365 wolken zitten ook afbeeldingen van schilderijen en muurschilderingen en het boek staat vol met gedichten, citaten van zenmeesters en schrijvers. Want die zaten óók allemaal af en toe met hun hoofd in de wolken.

3 x wolken in woorden

‘Ik kan het ene moment in een jubelstemming zijn en het volgende moment in gedachten verzonken, en er kan een wolk overkomen die dat mogelijk maakt.’ – Bob Dylan

‘Staar in het vuur of naar de wolken, en zodra je innerlijke stemmen beginnen te spreken, geef je aan hen over. Vraag niet eerst of het wel mag, of of je leraren of je ouders of een of andere god er wel blij mee is, want dan verpest je het voor jezelf.’ – Hermann Hesse (vrij vertaald)

‘Ik wilde gewoon in het gras liggen en naar de wolken kijken.’ – Jack Kerouac

Met je hoofd in de wolken

Nou ja, dat laatste, daar gaat het uiteindelijk om. Kijk naar de wolken en laat je gedachten gaan. Waarom dat nou precies zo rustgevend is, daar geeft het boek geen antwoord op. Het zal een combinatie van factoren zijn. Die steeds veranderende vormen, waarin je van alles kunt zien. De troostende gróótheid van die wolken, en hoe ze toch vederlicht door de hemel zweven. Dat gevoel dat je heel klein bent, en tegelijkertijd (als er toevallig een mier over je arm kruipt, die je wegblaast) heel groot. Je kunt, kijkend naar de wolken, makkelijk terugdenken aan vroeger. Of praten over nu, als er iemand naast je ligt die óók naar de wolken kijkt.

Er bestaat ook een speciaal wolken-dagboek, waarin je elke dag even kunt vastleggen wat je in de lucht ziet én eventuele donderwolken of vrolijke schapenwolkjes in je eigen hoofd.

Maar goed, daar kun je nu ook mee beginnen. Kijk gewoon elke dag een keer omhoog. Kijk naar de wolken, of maak je eigen wolkenfoto. Dat kan bij de bushalte, op de fiets voor het stoplicht of bij de campingwinkel, als je staat te wachten tot er een mandje vrij is. Of ga in het gras liggen, voor je tent of bij je vakantiehuisje, en kijk omhoog. Elke dag, elk uur, elk moment zien de wolken er anders uit. Laat je gedachten gaan. De wolken laden jóu op.

Meer weten?

Meer leuke buitentips lezen?

Drie magische tips om je leven te rewilden.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
4 kristallen voor innerlijke rust en balans
4 kristallen voor innerlijke rust en balans