3 magische tips om je leven te rewilden (erg leuk met kinderen!)

3 magische tips om je leven te rewilden (erg leuk met kinderen!) 3 magische tips om je leven te rewilden (erg leuk met kinderen!) 3 magische tips om je leven te rewilden (erg leuk met kinderen!)

Rewilding. Letterlijk is het: opnieuw wild maken. Dat kun je doen met je tuin, met de natuur, maar ook met je leven. Drie magische stappen om je leven te rewilden.

We brengen de dag door achter beeldschermen, terwijl mensen gemaakt zijn voor een iets ruiger leven. Dat is het idee achter rewilden: een beetje wilder leven, dat is goed voor je lijf, maar ook voor je geest en je ziel.

Rewilding, daar valt van alles onder. Je tuin laten verwilderen zodat het een natuurreservaat wordt, op blote voeten lopen, eten sprokkelen in de natuur. Een ‘rewilding-challenge’ gaat van ‘voer de eendjes’ tot ‘ga met de hond wandelen’.

Je zou het ook kunnen samenvatten als: geef de natuur meer een plek in je leven. Laat de schermen voor wat ze zijn, en ga naar buiten. Maar waar begin je, met rewilden?

Magie van buiten zijn

Er verschijnen al veel boeken over rewilding en alles wat ermee samenhangt (groen is hot!), maar een van de leukste vond ik ‘Rewild yourself’. De Britse journalist Simon Barnes (hij was sportjournalist, maar schrijft al jaren vooral over de natuur) gaat vooral uit van de ‘magie’ van lekker buiten zijn. Hij citeert bij elk hoofdstuk uit Harry Potter, De kronieken van Narnia of Lord of the Rings, omdat hij rewilding ziet als het aanleren van een soort toverspreuken, waarmee je in een geheime wereld terecht komt.

Met een verrekijker beschik je over een toverspreuk om dieren ineens van dichtbij te kunnen bekijken. Onder water ademhalen, net als Harry Potter in Harry Potter en de Vuurbeker? Dat kun je als je een snorkel hebt. Eigenlijk is elke dierennaam of plantennaam een magische spreuk, omdat het voelt alsof je een dier ként.

Rewild yourself’ is gericht op volwassenen, maar ik vind het ook een toffe handleiding over hoe je kinderen een beetje kunt helpen met rewilden. Dat laatste is sowieso een puik idee. Kinderen vinden het prachtig om meer te leren over de natuur, en als je ze daarin stimuleert, hebben ze daar hun hele leven plezier van.

Drie tips van Simon Barnes over hoe je jezelf kunt rewilden.

1 Plant een magische boom

Oftewel: een vlinderstruik. Plant er een in je tuin of in een pot op je balkon en je hebt een magneet voor vlinders. Probeer in elk geval vijf vlinders beter te leren kennen: klein witje, koolwitje, kleine vos (oranje-zwart, met een subtiel lijntje blauwe stippeltjes langs de rand van de vleugels), de dagpauwoog (onmiskenbaar, met blauwe pauwenogen op de vleugels) en de zwart-wit-rode atalanta.

Als je merkt dat je brein op zoek gaat naar méér vlinders, dan begin je wild te worden.


2 Koop een magische broek

Geen broeierige regenbroek, maar een comfortabele, zachte broek die ook waterdicht is. Je kunt door hoog, nat gras struinen, en overal waar je wilt gewoon op de grond of tegen een boom gaan zitten. Het belangrijkste: met zo’n broek kun je tegen een stootje, je hoeft niet binnen te blijven als het regent. Zoals ze in Scandinavië altijd zeggen: er is geen slecht weer, alleen slechte kleding.

3 Stap een betoverde wereld binnen

Net als de kinderen in Narnia, die door de kledingkast in een andere wereld terecht komen. Hoe? Door je ‘tijdverdrijver’ te gebruiken. In dit geval: je wekker. Sta een keer héél erg vroeg op en trek de natuur in bij zonsopgang. Of ga ’s nachts naar het strand. Doe het op een ander tijdstip dan je het normaal zou doen, dat maakt het meteen een groot avontuur.

De wereld uit je ooghoeken

Enfin, zo zijn er nog talloze ‘magische’ tips. Een bijzondere vond ik het advies om meer vanuit je ooghoeken te kijken. Als je binnen zit, is het waarschijnlijk een scherm dat je aandacht trekt, maar als je buiten loopt en je hoofd draait als je in je ooghoek iets ziet bewegen, ontdek je vaak iets verrassends – een vogel, een vlinder, misschien wel een eekhoorn. Kinderen zijn hier heel goed in, en heel goed luisteren naar wat er allemaal ritselt en fluit in de bosjes, maakt een boswandeling extra spannend.

Natuurspektakel

Simon Barnes zegt het zo: ‘De grote natuurspektakels zijn niet alleen te vinden in verre landen, ze bevinden zich vlak in de buurt – je tuin, het park om de hoek, je oog, je brein. Dat is waarover het gaat bij rewilding.’

Rewilding wordt vaak aangeprezen omdat het goed is voor ons. Het is goed voor je lijf (je wordt fit als je vaak buiten bent) en je brein (de natuur is rustgevend).

Simon Barnes maakt nog een kanttekening: als je alleen maar de natuur in gaat omdat het goed voor je is, mis je iets essentieels. Maar als je het doet vanwege je liefde voor de natuur, vind je veel meer dan je zocht. Je neemt een omweg door het park niet omdat je je spieren wilt trainen, maar omdat je wilt genieten van de vogelgeluiden. ‘Wandelen, pauzeren, luisteren, reageren, dingen zien uit je ooghoek en ze deel laten uitmaken van je ervaring: al die dingen maken je wilder en terwijl ze je verwilderen, maken ze je rijker.’

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans

Meer rewilding?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over de natuur?

Red de wereld in je achtertuin.

Volgend artikel
Wereldddierendag; wist jij deze 4 dingen al over deze bijzondere dag?
Wereldddierendag; wist jij deze 4 dingen al over deze bijzondere dag?