Thee in de Chinese voedingsleer: zo beïnvloed je je gemoedstoestand met thee

Thee in de Chinese voedingsleer: zo beïnvloed je je gemoedstoestand met thee Thee in de Chinese voedingsleer: zo beïnvloed je je gemoedstoestand met thee Thee in de Chinese voedingsleer: zo beïnvloed je je gemoedstoestand met thee

Alle thee komt van één plant. Door blaadjes te bewerken, ontstaat een theesoort. Volgens de Chinese voedingsleer kun je met zo’n theesoort je stemming beïnvloeden. 

Als je beseft hoe je je voelt, weet je wat je lichaam nodig heeft en welke thee daar bij past. En het mooie is dat je direct resultaat kunt voelen.

Stemmingen & theesoorten

Gestrest:

Kies voor de kalmerende eigenschappen van witte thee als je je gestrest of opgejaagd voelt. Van de zes theesoorten is witte thee de meest kalmerende die er is. Hou je van puur natuur? Kies dan ook voor wit. Het is dé theesoort die de minste bewerking heeft gehad. De bladeren zijn geplukt, gedroogd en licht gerold, zonder verdere behandeling. Een subtiele, frisse theesoort, die ideaal is voor de lente. Ben je op het moment vaak boos, gestrest of verlies je de controle over jezelf? Ook dan doe je er goed aan om voor witte thee te kiezen.

Heerlijke witte theeën zijn: Silver Needle, Bai Mu Dan en White Moonlight.

Bedroefd:

Zwarte thee en oolong thee verwarmen je, lichamelijk en geestelijk. Het productieproces van oolong is complex. Bestudeer de thee in een theespeciaalzaak en kijk hoe mooi de bladeren eruit zien. Vaak zijn ze prachtig opgerold en zijn ze geroosterd voor een zoetere smaak. Er zit een verschil in licht- en zwaarder geroosterde oolong. De laatste geeft meer warmte aan je lichaam, maar zorgt ook voor droogte. De licht geroosterde variant verkoelt en geeft meer vocht; fijn voor in de late zomer. Twijfel je welke oolong geschikt is voor je? Kijk naar je huid. Is die vrij droog, neem dan een licht geroosterde versie. Voldoende gehydrateerd? Kies dan de zwaardere versie. Het verwarmende van zwarte thee en oolong thee zorgt ook voor blijdschap. Winterdip? Wissel dan af met zwarte thee. Heb je vaak koude handen en voeten? Kies dan ook voor één van deze theesoorten en vermijd tijdelijk groene en witte thee, aangezien deze je nog meer zullen afkoelen.

Tie Guan Yin en Milky Oolong zijn voorbeelden van lichte oolongs. Da Hong Pao is een zwaar geroosterde oolong.

Bang:

Kies bij angst een thee die je helpt te aarden, zoals gele of post gefermenteerde thee. Het karakter van gele thee geeft vrolijke energie en helpt je te focussen: de beste remedie tegen angst of bangheid. Wissel gele thee af met post gefermenteerde thee, die je helpt te aarden en je moed zal geven. Gele thee is een wat zeldzamere theesoort, maar de betere theespeciaalzaken hebben het wel. Deze theesoort bevat aardse elementen en is een ideaal kopje voor in de late zomer. Post gefermenteerde thee heeft een extra behandeling ondergaan: een fermentatieproces. Deze thee heeft een volle, rijke en aardse smaak. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat deze variant binnen de TCM (traditionele Chinese geneeskunde) staat aangeschreven als een typische aardse thee. De thee helpt je letterlijk te aarden en te focussen bij bangheid en zorgen.


Boos:

Kies voor wit als je boos bent. De kalmerende werking van witte thee zorgt ervoor dat je grip krijgt. Neem geen zwarte thee; die zal je woede juist voeden. Drink pas post gefermenteerde thee zodra je boosheid al aan het afnemen is.

Pu Er is de bekendste post gefermenteerde thee. Wist je dat deze ook als schijf te koop is? Dan is ie geperst als een cake. Met de jaren wordt de smaak van deze thee beter.

Onrustig:

De volle en aardse smaak van post gefermenteerde thee helpt je weer te aarden door het fermentatieproces die het heeft ondergaan. Bij onstuimig herfstweer of als je je van binnen onrustig voelt, is deze thee de beste keuze. Extra concentratie nodig in onrustige tijden? Kies dan voor zwarte thee.

Heerlijke zwarte theeën zijn: Keemun, Yunnan Gold en Lapsang Souchong.

Blij:

Begin de dag met groene thee en je voelt je wakker en energiek. Ben je ergens overenthousiast over? Neem dan groene thee. De blijdschap zal je houden, maar de overmaat neemt af. Groene thee helpt je om relaxed te worden en te blijven. Groene thee heeft een proces ondergaan waarbij de bladeren gewokt of gestoomd zijn. Hierdoor blijven ze groen en voorkom je dat de bladeren zwart worden van oxidatie. Het heeft een verkoelende werking op lichaam en geest. De ideale thee om je hoofd koel te houden tijdens een warme zomerdag, letterlijk en figuurlijk.

Long Jing is de bekendste groene thee van China, met zijn unieke nootachtige aroma. De meeste groene theeën uit China zijn gewokt. Wist je dat veel groene thee uit Japan niet gewokt is, maar gestoomd? Dat zorgt voor een heel andere smaak in je kopje.

Tekst: Renate Heru Utomo
Beeld: fotografie en styling door Pia Jane Bijkerk

Meer lezen over het beïnvloeden van je gemoedstoestand?

7 fijne rituelen om een goede nachtrust te bevorderen.

Volgend artikel
Recept voor geneeskrachtige gemberthee
Recept voor geneeskrachtige gemberthee