Zes manieren om tot rust te komen tijdens het reizen

Zes manieren om tot rust te komen tijdens het reizen Zes manieren om tot rust te komen tijdens het reizen Zes manieren om tot rust te komen tijdens het reizen

Een lange treinreis kan een heerlijke manier zijn om tot rust te komen en om je gedachten te ordenen. Juist omdat je niets anders kan en hoeft dan een tijdje op dezelfde plek te zijn. Met deze 6 tips kun je jezelf weer helemaal opladen, zodat je straks met volle teugen van je eindbestemming kunt genieten.

Bekijk het eens van de andere kant

Ga eens met je rug naar de rijrichting van de trein zitten en bekijk het landschap als een lange terugblik. Je zult zien dat je uitzicht anders beleeft als je niet kunt zien wat er op je afkomt.

Een yoga-oefening voor in je stoel

Ons lichaam is niet gemaakt om lang achter elkaar te zitten, en van reizen worden we vaak een beetje stijf. Met deze drie yoga-oefeningen (die je zelfs zittend in een treinstoel kunt doen) blijf je lenig en kun je je spieren weer even ontspannen.

Luister naar je favoriete muziek

Muziek heeft de bijzondere eigenschap dat het je emoties laat doorvoelen, en dat het je haast op kan doen lossen in de ruimte, zodat jij en alle dagelijkse dingen heel even niet bestaan. De combinatie van klanken kan ons raken zoals geen uitgesproken of geschreven woord dat kan, en het heeft de kracht om ons na een paar tonen gelukkiger te doen voelen.

Doe een turbo-meditatie

Mediteren kan ook prima in een treincoupe. Door je te verbinden met de stilte in jezelf, leef je bewuster en met meer voldoening. De stilte opzoeken heeft een weldadig effect: je kunt beter met stress omgaan, wordt meer ontspannen en voelt je gelukkiger – ideaal na inpakstress. Met deze korte meditatie is je hoofd in een paar minuten leeg en ben je vergeten dat je zo hebt moeten haasten terwijl je met al je zware bagage aan het zeulen was.

Je ademt in door je neus, terwijl je in gedachten kalm tot vier telt. Dan houd je je adem vier seconden vast. Daarna adem je rustig uit, ook nu tel je tot vier. Vervolgens adem je opnieuw vier seconden niet.

Dat is het. Je kunt het meerdere keren herhalen tijdens je treinreis, maar ook na één rondje gebeurt er al veel.

Schrijf een brief aan jezelf

Door je ervaringen op te schrijven kun je beter terugblikken op gebeurtenissen. Je gedachten worden helderder als je ze onder woorden brengt: je gebruikt de magie van het vastleggen van je geest. Op die manier kun je jezelf aan emoties en gevoelens herinneren.

Op reis heb je alle tijd om te schrijven en om te ontdekken wat in het dagelijkse makkelijk verborgen raakt. Door een brief aan jezelf te schrijven, bijvoorbeeld, waarin je herinneringen deelt, jezelf geruststelt, bedenkt waar je voluit voor wilt leven, en waarin je schrijft wat je niet wilt vergeten.

Doe niets

Rust is niet iets waar je eerst een boek voor moet lezen of een cursus voor moet volgen om het te kunnen. Je doet het door gewoon naar buiten te kijken, het landschap te zien dat zich langzaam aan je voorbij trekt en aandacht te hebben voor het moment, en daar verder niets mee te doen. Gewoon zitten, niet analyseren, niets doen, te zijn en terug te komen bij je kern.

Je leven is geen eindeloze to-do list, en het avontuur blijft bestaan, ook als je je er niet continu instort. Als je daarop leert vertrouwen en rustpauzes inlast voor je geest en voor je lijf, zal je zien dat het je nieuwe ideeën en frisse energie geeft.

NS International illustratie

Opladen in de trein

Stel je eens voor dat je volledig opgeladen aan je vakantie begint: geen files die eeuwig lijken te duren en nul chaotische incheck-taferelen. Met ICE International naar Basel is het instappen, neerploffen, adem in, adem uit… en ontspannen.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met NS International. Lees hier meer over de ICE International naar Basel.

 

Volgend artikel
Waarom zijn we niet wat liever voor ons lijf? Een pleidooi voor zelfliefde deze zomer
Waarom zijn we niet wat liever voor ons lijf? Een pleidooi voor zelfliefde deze zomer