Terug naar overzicht

Slapen en ontwaken in de natuur (ook in de winter)

Categorie
Tekst
Sanne Eva Dijkstra
Slapen en ontwaken in de natuur (ook in de winter)

Als er iets is dat nieuwe energie geeft, is het wel een weekendje in de natuur. Vrij zicht op een donkere sterrenhemel, in slaap vallen met het geluid van ruisende bomen en ontwaken met de eerste zonnestralen. Op deze fijne logeerplekken gaat onthaasten en opladen vanzelf.

Midden in het bos

Op één van de mooiste plekken in de Drentse natuur kun je slapen in een Cabiner, een duurzame trekkershut op een open plek in het bos. Ver weg van de bewoonde wereld: om er te komen, maak je eerst een wandeling van zo’n zes kilometer. Water pomp je zelf op uit de grond en om warm te douchen moet je eerst de houtkachel opstoken. Zonder wifi en stopcontacten ben je hier ‘gedwongen’ offline, en dat is verre van vervelend op een plek als deze. Helemaal ontdaan van luxe is de Cabiner trouwens niet, want je slaapt op een comfortabel ecologisch matras van Yumeko, kunt een maaltijdpakket met lokale biologische ingrediënten laten bezorgen en er staan heerlijke verzorgingsproducten van Meraki voor je klaar.

Met uitzicht op de moestuin

In Barchem (Gelderland), aan de voet van de Lochemse Berg, staat een met de hand gebouwde tiny house. Het is gemaakt van alleen duurzame en gerecyclede materialen en prachtig ingericht met de one of a kind vondsten van eigenaresse (en interieurstylist) Mera. In de houtkachel brandt je hout van omgevallen bomen uit het naastgelegen bos en douchen doe je in een oud wijnvat. Vanuit het huisje kijk je uit op de Lochemse Berg. Weidevogels, hazen, herten: er komt van alles voorbij. Het tiny house staat op het erf van de verhuurders, maar op zo’n honderdvijftig meter afstand van de woonboerderij heb je meer dan genoeg privacy. Misschien zien je af en toe iemand in de moestuin werken. Alleen maar leuk, want je kunt dus biologische groenten en fruit rechtstreeks van het land kopen. Net als kakelverse eitjes voor bij het ontbijt…

Op een eiland

GetAway Deluxe verhuurt drie cabins op bijzondere locaties. Cabin 03 vind je op een eilandje in de Bergse Achterplas. Je ‘vaart’ er in een paar minuten naartoe met een waterfiets – kan een weekendje weg nog leuker beginnen? De twee slaapkamers hebben openslaande deuren naar het terras, dus op een mooie dag wandel je direct na het opstaan zo de frisse buitenlucht in. De cabin is van alle luxe voorzien: blijf bij slecht weer vooral lekker binnen om een boek te lezen, een film te kijken via de beamer (mét enorm scherm) of spelletjes te doen bij de houtkachel. Bij mooi weer kun je een sloep huren om het water op te gaan. En als je toch even wat anders wilt dan rust en stilte om je heen, sta je binnen een kwartier in hartje Rotterdam.

Vlakbij het IJsselmeer

Verwacht je in Friesland vooral een vlak plattelandslandschap? Laat je dan verrassen door het glooiende en bosrijke Gaasterland. Hier kun je met z’n tweetjes logeren in Atelier Gaasterland, op Landgoed Birkhof in Oudemirdum, met het IJsselmeer en een aantal indrukwekkende kliffen (jawel!) op een klein afstandje rijden. Niks back to basic, wel één met de natuur, want de enorme glazen wand haalt buiten letterlijk naar binnen. Met een beetje geluk zie je vanuit je bed reeën en andere dieren voorbijkomen. Het interieur is warm, smaakvol en luxe. Denk kunst aan de wand, een stoere Piet Hein Eek eettafel en Auping bedden gecombineerd met vintage en lokale vondsten, kleurrijk servies en linnen beddengoed. Atelier Gaasterland is de perfecte spot voor natuurliefhebbers die zich ook graag omringen met kunst en design.

Meer tips voor een weekendje weg? 

Door anderen gelezen