Terug naar overzicht

Zo word je een spirituele ontdekkingsreiziger

Categorie
Fotografie
Tekst: Lisette Thooft
Zo word je een spirituele ontdekkingsreiziger

Er is nog een wereld te ontdekken, buiten je maar ook binnenin. Hoe word je een spirituele ontdekkingsreiziger? Openheid en verwondering, spel en stilte zijn sleutelwoorden.

Het leven wordt één groot, spannend avontuur als je er met een open, ontvankelijke en nieuwsgierige houding doorheen reist, als een enthousiaste toerist in je eigen bestaan.

Stap 1

Herontdek je omgeving
Loop of rijd een route die je heel vaak neemt terwijl je tegen jezelf zegt: ‘Vandaag wil ik hier iets nieuws zien, iets wat ik nog nooit gezien heb.’ Merk op hoe moeilijk het is om die onbevangen, nieuwsgierige houding vol te houden: je gedachten willen graag terug naar hun vertrouwde rondjes in je hersenpan.

Stap 2

Laat los dat je indruk moet maken
Laat het idee los dat je een deskundige, ervaren, wereldwijze indruk moet maken. Stel nieuwsgierige vragen en geneer je niet. Meestal zijn andere mensen blij als iemand ‘domme’ vragen stelt; die hadden ze zelf ook willen stellen, maar ze durfden niet.

Stap 3

Ga op ontdekkingsreis door je lijf
De meeste mensen weten precies hoe ze er van buiten uitzien in de spiegel, maar ons innerlijke lichaam is een onbekende zone voor ons. Je kunt je oefenen in zelfgevoel; dat geeft je een beter contact met jezelf. Zorg dat je comfortabel en ontspannen zit. Ga met je aandacht je lichaam langs, van binnenuit, en voel wat er te voelen valt. Voel je je hart kloppen? Luister aandachtig. Wat komt er in je op?

Stap 4

Onthoud je dromen
Het wonderlijkste land dat je ooit zult betreden is het land van je eigen onderbewuste – het land van je dromen. Je kunt jezelf leren om dromen te onthouden, gewoon door er telkens weer opnieuw aandacht aan te schenken, ’s avonds voor je inslaapt en direct bij het wakker worden. Een droomdagboek bijhouden is een ontdekkingsreis naar de binnenlanden van jezelf.

Stap 5

Mediteer
Mediteer. In een overvolle geest kan niets nieuws naar binnen; er is gewoon geen plaats voor. Maak je hoofd leger door regelmatig stil te zitten en je aandacht te richten op je ademhaling of op een mantra, of kies een andere meditatiemethode die je meer aanspreekt. Vanuit stilte komen nieuwe ideeën in je op en ontdek je nieuwe kanten van jezelf.

Door anderen gelezen