Zo word je een spirituele ontdekkingsreiziger

Zo word je een spirituele ontdekkingsreiziger Zo word je een spirituele ontdekkingsreiziger Zo word je een spirituele ontdekkingsreiziger

Er is nog een wereld te ontdekken, buiten je maar ook binnenin. Hoe word je een spirituele ontdekkingsreiziger? Openheid en verwondering, spel en stilte zijn sleutelwoorden.

Het leven wordt één groot, spannend avontuur als je er met een open, ontvankelijke en nieuwsgierige houding doorheen reist, als een enthousiaste toerist in je eigen bestaan.

Stap 1: Herontdek je omgeving

Loop of rijd een route die je heel vaak neemt terwijl je tegen jezelf zegt: ‘Vandaag wil ik hier iets nieuws zien, iets wat ik nog nooit gezien heb.’ Merk op hoe moeilijk het is om die onbevangen, nieuwsgierige houding vol te houden: je gedachten willen graag terug naar hun vertrouwde rondjes in je hersenpan.

Stap 2: Laat los dat je indruk moet maken

Laat het idee los dat je een deskundige, ervaren, wereldwijze indruk moet maken. Stel nieuwsgierige vragen en geneer je niet. Meestal zijn andere mensen blij als iemand ‘domme’ vragen stelt; die hadden ze zelf ook willen stellen, maar ze durfden niet.

Stap 3: Ga op ontdekkingsreis door je lijf

De meeste mensen weten precies hoe ze er van buiten uitzien in de spiegel, maar ons innerlijke lichaam is een onbekende zone voor ons. Je kunt je oefenen in zelfgevoel; dat geeft je een beter contact met jezelf. Zorg dat je comfortabel en ontspannen zit. Ga met je aandacht je lichaam langs, van binnenuit, en voel wat er te voelen valt. Voel je je hart kloppen? Luister aandachtig. Wat komt er in je op?


Stap 4: Onthoud je dromen

Het wonderlijkste land dat je ooit zult betreden is het land van je eigen onderbewuste – het land van je dromen. Je kunt jezelf leren om dromen te onthouden, gewoon door er telkens weer opnieuw aandacht aan te schenken, ’s avonds voor je inslaapt en direct bij het wakker worden. Een droomdagboek bijhouden is een ontdekkingsreis naar de binnenlanden van jezelf.

Stap 5: Mediteer

Mediteer. In een overvolle geest kan niets nieuws naar binnen; er is gewoon geen plaats voor. Maak je hoofd leger door regelmatig stil te zitten en je aandacht te richten op je ademhaling of op een mantra, of kies een andere meditatiemethode die je meer aanspreekt. Vanuit stilte komen nieuwe ideeën in je op en ontdek je nieuwe kanten van jezelf.

Over auteur
Vanaf het allereerste begin was Lisette Thooft bij Happinez betrokken. Hoewel ze ooit Engelse literatuur studeerde zelfs een blauwe maandag lerares Engels was, waart ze ondertussen al tientallen jaren met hartstocht, nieuwsgierigheid en verwondering rond in de wereld van de spiritualiteit. Ze vertaalt alles wat ze meemaakt in artikelen, boeken, liedjes die ze zingt met haar gitaar en online cursussen die ze persoonlijk begeleidt.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Zo leer je je emoties te voelen (en dat lucht ontzettend op).

Volgend artikel
De fases van spiritueel ontwaken
De fases van spiritueel ontwaken