Ook tijdens je vakantie liever minder plastic-afval? Het kan, met deze 7 tips

Ook tijdens je vakantie liever minder plastic-afval? Het kan, met deze 7 tips Ook tijdens je vakantie liever minder plastic-afval? Het kan, met deze 7 tips Ook tijdens je vakantie liever minder plastic-afval? Het kan, met deze 7 tips

Heb jij dat ook? Thuis lukt het me best aardig om het plastic afval te verminderen, maar nu ik een rondreis maak, lijkt het hek weer van de dam als het gaat om de plastic-verpakkingen. Minder plastic op vakantie, hoe doe je dat? 

Voorbeeld: elke avond duur uit eten is te begrotelijk, maar bij goedkopere eetgelegenheden krijg je je drank al snel in een plastic beker of pakje. Toch zijn er kleine en grote dingen die je kunt doen om ook onderweg de hoeveelheid wegwerpplastic te verminderen. Tips!

1. Je vertrouwde boodschappentas

Makkelijk scoren: in het buitenland kun je natuurlijk net zo goed je eigen tas meenemen naar de supermarkt, of groentenzakjes mee naar de markt als je daar bijvoorbeeld fruit gaat kopen. De aangeboden plastic zakken kun je dan vriendelijk weigeren (of koop bij de supermarkt een herbruikbare tas, soms is het ontwerp zo mooi dat het een souvenir op zich is).

2. Je eigen waterfles en drinkbeker

Bij watertappunten (bijvoorbeeld in hotels) kun je de plastic bekertjes dan gewoon laten liggen. En in het vliegtuig, waar je élk drankje of kopje thee in een nieuw plastic bekertje krijgt, scheelt het ook enorm. (Een echte milieuklapper maak je natuurlijk door minder te vliegen, maar soms lukt het niet, en dan is het vermijden van dat plastic toch meegenomen). Overigens: in meer landen dan je denkt is het kraanwater gewoon veilig om te drinken. Een overzicht vind je hier.

3. Waterfles met filter

Reis je door een land waar het water uit de kraan niet drinkbaar is, dan is een waterfles met een goed waterfilter echt een vondst. Ze zijn verkrijgbaar via buitensportwinkels en oorspronkelijk bedoeld voor kampeerders. Goedkoop zijn ze niet, maar als je doorrekent hoeveel je anders aan flessen water kwijt bent, heb je het bedrag er snel uit. (Ik heb er nu een bij me en ik snap niet dat ik er niet eerder opgekomen ben! Nog even los van de plastic flessen die je vermijdt, het is ook handig, want je kunt waar je wilt je fles vullen en hoeft nooit op zoek naar een verkooppunt van drinkwater.)

4. Neem je eigen reisbestek mee

Vooral handig bij streetfood, het scheelt elke keer weer een setje wegwerpbestek. Wat trouwens ook superhandig kan zijn: een (lekvrije) bewaarbak. Er kan streetfood in, maar bijvoorbeeld ook los fruit, of je kunt er brood in vers houden. Zo’n bak neemt wel ruimte in in je koffer of rugzak, maar als je ‘m vult met losse spullen hou je de boel ook nog opgeruimd.


5. Minder plastic op je hotelkamer tijdens je vakantie

Makkelijk scoren: die kleine plastic flesjes met één portie shampoo of conditioner kun je lekker laten staan als je je eigen spul bij je hebt. Maar let ook op de prullenbakken. In een hotelkamer (inclusief badkamer) staan soms wel drie prullenbakken met in allemaal een plastic afvalzak. Zodra er íets in zo’n prullenbak zit, ook al is het maar één snoeppapiertje of één wattenschijfje, vervangen schoonmakers de plastic afvalzak door een nieuwe. Heb je weinig afval? Gebruik dan maar één prullenbak, bijvoorbeeld die in de badkamer. Dat scheelt per overnachting ook weer een paar plastic zakken.

6. Zonnebrand zonder micro-plastic

Waterflessen en plastic zakken, dat is het zichtbare plastic. Maar er is ook onzichtbaar plastic. Micro-plastic zit bijvoorbeeld in zonnebrand en andere cosmetica. Bij zonnebrandcrème is het al helemaal relevant wat er in zit, omdat je er vaak mee de zee of ander water in gaat. Het is soms even puzzelen op de kleine lettertjes om te achterhalen of ergens microplastic in zit. Op de website van de Plastic Soup Foundation kun je nagaan welke ingrediënten je liever wilt vermijden, er is ook een app ontwikkeld.

7. Raap plastic op

Zeker als je ergens bent aan een strand of een rivier: als je daar een plastic zak opraapt en in een afval bakt gooit, komt dát plastic alvast niet in de oceaan terecht.

Tip: installeer de app Litterati op je telefoon en registreer het plastic (blikjes mogen natuurlijk ook, daar zit trouwens ook plastic in…) voordat je het opruimt. Ook leuk bij een rondreis: als je één stuk afval per dag registreert, kun je later op de kaart precies je spoor volgen. Dat heeft ook wel wat.

Alle beetjes helpen

Zero plastic is thuis al bijna niet te doen, en op reis al helemaal moeilijk. Maar toch, als je erover nadenkt… In zoveel landen is de afvalinzameling en recycling een stuk problematischer dan in Nederland. Vaak belandt afval gewoon op de stort en dan geldt al helemaal: het beste afval is géén afval. Alle beetjes helpen, toch?

Beeld: fotografie door Bruin Feskens, styling door Richard Piri

Meer lezen over afval verminderen?

Dit is hoe minder afval je leven leuker maakt (echt!).

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
9 tips om duurzaam boodschappen te doen
9 tips om duurzaam boodschappen te doen