In een conflict? Zo ga je de confrontatie aan als je hooggevoelig bent

In een conflict? Zo ga je de confrontatie aan als je hooggevoelig bent In een conflict? Zo ga je de confrontatie aan als je hooggevoelig bent In een conflict? Zo ga je de confrontatie aan als je hooggevoelig bent

In een relatie of vriendschap kan het soms flink botsen. Het initiatief nemen om het conflict proberen op te lossen kan dan best spannend zijn. Zeker wanneer je hooggevoelig bent. Hebben jullie ruzie gehad of is er iets voorgevallen en wil je de lucht klaren? Zo pak je het aan met behoud van je (denkbeeldige) groene energiebalkje. 

Ben jij hooggevoelig? Doe de HSP-test.

Je voelt voordat je begrijpt

Wanneer je hooggevoelig bent, heb je een groot invoelend vermogen en ervaar je prikkels en emoties intenser. Geluiden, sferen, emoties van anderen, spanning… Alles komt sterker bij je binnen. En daar komt bij dat je je eigen gevoelswereld ook intens ervaart. Zit je met z’n tweeën in een conflict dan voel je als het ware twee keer zoveel spanning, woede, boosheid, frustratie of verdriet. Met andere woorden: jouw voelsprieten zijn zó ontzettend krachtig. Een eigenschap om te koesteren, want het maakt je empathisch en intuïtief, maar tevens ook een gift dat – als je niet op past – je veel energie kan afnemen. Deze zes tips helpen je om op een goede manier de confrontatie aan te gaan, zodat de kans kleiner wordt dat het je uitput en de kans op positieve uitkomst vergroot. 

1. Filter je emoties

Voel je de spanning in je lijf stijgen? Beeld je in dat er een gigantische wind waait door je lichaam die alle gevoelens en fysieke sensaties die niet van jou zijn in één blow wegblaast. Een soort tellen tot 10, maar dan visueel gemaakt. Dit werkt voor sommigen beter. 

2. Zet een intentie

Door een intentie te zetten hóe je je tijdens het gesprek wilt voelen, zet je eigenlijk een constante herinnering. Een voorbeeld kan zijn: op een liefdevolle manier dat wat er echt toe doet bespreekbaar maken. Wanneer het eventueel hoog oploopt herinnert jouw intentie je eraan om weer te vertragen en dicht bij jezelf te blijven.

3. Beeld je jouw beschermlaagje in

Oefening: beeld jezelf in dat je een groot ei om je heen hebt. Op de fiets, op de bank, achter je bureau, terwijl je wandelt over straat… Waar je ook bent; dit ei beschermt jou tegen vervelende of negatieve emoties van buitenaf. Je kunt je ei zo mooi maken als je zelf wilt. Zolang jij je maar prettig en comfortabel voelt in jouw eigen denkbeeldige ei. Hoe voel je je? Welke gevoel wil je vasthouden? Op deze manier kun je je ei inbeelden in elke kleur die je maar wilt. Of misschien wel een ei met glitters of stippen. Als je dit goed voor je kunt zien, je goed kunt inbeelden, voel je je de hele dag beschermt tegen emoties van anderen. Jouw ei komt extra goed van pas in moeilijke situaties, zoals het aangaan van een confrontatie. 


4. Creëer je eigen mentale veilige haven

Deze tip, oorspronkelijk geschreven voor de introvert, werkt ook goed voor wie hooggevoelig is. Het vergt even wat oefening, maar als je ‘m eenmaal hebt weten te creëren én weet te vinden kan ‘ie je echt verder helpen. We hebben het over: je eigen mentale veilige haven creëren. 

Zo werkt het: denk aan een fijn moment of een mooie plek waar je goede herinneringen aan hebt. Geef deze fysieke locatie een plaatsje in je geheugen waar je in gedachten altijd ‘naartoe kunt’. Sta even stil bij deze plek voordat je de confrontatie aangaat. Dit kan je helpen ontspannen het gesprek in te stappen. 

5. Schrijf ochtendpagina’s

Ochtendpagina’s schrijven helpen je mind zuiveren, je grootste vijand de mond te snoeren (je innerlijke criticus) en je geest te kalmeren en daarmee ook angstige gevoelens. Leg de avond van tevoren alvast een notebook en pen klaar naast je bed. De volgende ochtend, zodra je wakker wordt, pen je drie pagina’s vol met de hand. Je schrijft alles op wat er in je opkomt, je kunt niets fout doen. Je zou het een soort braindrain kunnen noemen, je laat je hoofd letterlijk leeglopen op papier. Dit maakt het een fijne oefening om blokkades op te heffen die positieve gevoelens en gedachten in de weg zitten en zodoende dichter bij je gevoel te komen. Om vervolgens met een schone lei aan de dag te beginnen, klaar voor elke uitdaging die op je pad komt. Of in dit geval: het fixen van een conflict. 

6. Steentje voor support

Om in je broekzak bij je te dragen of aan een kettinkje om je hals: de helende krachten van een brokje bergkristal helpen je bij je gevoel te blijven, je intuïtie aan te scherpen en je concentratievermogen langer vast te houden. Handig, want soms – in the heat of the moment – is het fijn om ‘aanwezig’ te blijven. Daarnaast reinigt bergkristal je aura en neemt het negatieve energieën weg. 

Meer lezen over hooggevoeligheid?

Hooggevoelig en in een relatie? Dit moet je weten.

Volgend artikel
Is dit de kunst van het leven?
Is dit de kunst van het leven?