9 manieren waarop de feestdagen ook écht een feest voor je zijn als HSP

9 manieren waarop de feestdagen ook écht een feest voor je zijn als HSP 9 manieren waarop de feestdagen ook écht een feest voor je zijn als HSP 9 manieren waarop de feestdagen ook écht een feest voor je zijn als HSP

Feestjes kunnen voor hooggevoelige mensen een ramp zijn: misschien zie je op tegen mensenmassa’s, harde geluiden of onderlinge spanning tussen mensen? Met deze negen manieren worden de feestdagen ook werkelijk een feest voor jou als hoogsensitief mens (HSP). 

1. Voel of je zin hebt in feest

Tegen je zin in feesten is geen goed idee: niemand heeft daar wat aan. Ga alleen omdat je zelf zin hebt om te feesten. Zie je bijvoorbeeld op tegen een feest en wil je liever niet gaan? Wees eerlijk en stel een alternatief voor.

2. Wees uitgerust

Voorkom dat je met lood in je schoenen naar een feest gaat omdat je moe bent. Zorg ervoor dat je uitgerust op het feest komt, ga als HSP bijvoorbeeld een paar dagen voordat het feestje begint vroeger naar bed toe.

3. Trek kleding aan waarin jij, als HSP, je op je gemak voelt

Voel jij je onzeker, twijfel je of anderen je aardig genoeg vinden? Voorkom dat je jezelf wegcijfert, jij je anders voordoet en gaat pleasen. Vergroot je zelfvertrouwen. Kleding aantrekken waarin jij je mooi en op je gemak voelt draagt hieraan bij. Als jij je op je gemak voelt, straal je dit ook uit. Het feestje kan zo gemakkelijker voor je zijn, in plaats van dat je onzeker bent over je kledingkeuze.

4. Kom wat eerder

Als je wat eerder op een feestje komt, is het vaak nog rustig. Dit helpt je om overzicht te krijgen (en bijvoorbeeld het toilet te vinden) en in alle rust een praatje te maken, bijvoorbeeld met de jarige. Op deze manier hoef je ook niet iedereen een hand te geven: dit kan voor een hooggevoelig mens prettig zijn. Als een hooggevoelige een hand schudt kan die meteen de energie (zoals emoties) van een ander waarnemen.

5. Vind een fijne plek

Deel als het kloppend voelt vooraf met de gastheer- of vrouw dat je gevoelig bent en het fijn vindt om geregeld rust te ervaren. Wellicht kun je af en toe naar een rustige kamer gaan. Meestal is het buiten, achterin en in de hoeken van een ruimte rustig. Ga niet bij speakers of rookplekken staan of zitten. Neem eventueel oordopjes mee als je gevoelig bent voor geluid. Zo voorkom je dat je oorpijn krijgt.

6. Doe waar je zin in hebt

Heb je zin om te dansen? Ga dansen. Wil je liever zitten? Ga zitten, naast iemand die je aardig lijkt. Vind je het feest saai? Kom in actie, geef bijvoorbeeld een huisdier aandacht of help de gastheer met eten uitdelen.

7. Kies met wie je wilt praten

Herinner jezelf eraan dat alles mag en niets moet. Als je een onprettige sfeer bij een groep mensen voelt, of geen gesprek met een dominant figuur wilt is dat prima. HSP mensen houden van diepgang en écht contact, in plaats van oppervlakkig contact, ook op een feestje. Kies er bijvoorbeeld voor om met één iemand in gesprek te gaan, in plaats van met een groep. Volg je gevoel: wellicht vind je gelijkgestemden.

8. Consumeer wat jij wilt

Hooggevoelige mensen reageren gevoeliger op prikkels, ook op alcohol. Wil je geen alcohol? Luister hier naar. Heb je een allergie of intolerantie? Geef dit vooraf aan en/of neem eventueel iets lekkers te drinken en te eten voor jezelf mee, zodat je het altijd fijn hebt.

9. Vertrek wanneer jij wilt

Kies voor plezier, in plaats tegen je zin in op een feestje te blijven. Voel wanneer het voldoende is geweest: korter dan anderen blijven is oké. Zorg voor je eigen vervoer zodat je weg kunt wanneer jij wilt, of maak hier vooraf afspraken over met anderen.

Over auteur
Toen Femke de Grijs tijdens haar studie Toegepaste Psychologie uitgeput raakte, ontdekte ze een grote energievreter: hoogsensitiviteit. In haar jarenlange zoektocht naar een energieker leven kwam ze erachter hoe je als hoogsensitieve vrouw energieker wordt. Haar kennis over hoogsensitiviteit deelt ze graag met je via Happinez en in haar begeleiding. Lees meer over Femke.

Meer lezen over hooggevoeligheid?

Je vindt hier 20 tips van Femke de Grijs voor meer energie voor HSP.

Volgend artikel
Ben jij hooggevoelig? Doe de HSP-test
Ben jij hooggevoelig? Doe de HSP-test