Ben jij hooggevoelig? Doe de HSP-test

Ben jij hooggevoelig? Doe de HSP-test Ben jij hooggevoelig? Doe de HSP-test Ben jij hooggevoelig? Doe de HSP-test

Perfectionistisch, invoelend, dol op harmonie, creatief, alert, intens, rechtvaardig, verantwoordelijk, faalangstig, gevend, uit op vrede, spiritueel… Doe de test (onderaan de pagina) en ontdek of je een hoogsensitief persoon (HSP) bent.

Ja, het bestaat echt en nee, het is niet alleen maar lastig. De hoogsensitieve Noorse prinses Märtha Louise en de Zeeuwse therapeute Jolijn Hendriks zouden niet anders willen zijn. Maar hoe merk je dat je gevoeliger bent dan gemiddeld?

Overprikkeld

Krimp je ineen als je op straat loopt en er een loeiende brandweerwagen langs rijdt? Heb je de neiging om je terug te trekken als iemand zijn stem verheft? Raakt je huid geïrriteerd door labeltjes in je kleding? Voel je aan wat anderen voelen? Ben je aan het einde van de dag geregeld overprikkeld? Wil je alles goed doen, niemand teleurstellen, graag de harmonie bewaren? Dikke kans dat je behoort tot de categorie ‘hoogsensitieve mensen’!

Een op de vijf mensen

Dat die echt bestaan, is inmiddels wetenschappelijk bewezen: een op de vijf mensen, wereldwijd, voelt meer en verwerkt alle binnenkomende prikkels diepgaander. Bij die verwerking zijn letterlijk meer hersengebieden betrokken en dat is ook terug te zien op hersenscans. Het kost hoogsensitieve mensen meer tijd en energie dan gemiddeld om alles te verwerken.

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit, ook wel hooggevoeligheid genoemd, is niet iets wat je oploopt, maar een eigenschap waarmee je wordt geboren. Meestal brengt het wel uitdagingen met zich mee. Alle geluiden, beelden, smaken, aanrakingen en geuren treffen je harder. Je bent gevoeliger voor sferen en stemmingen. Plus: onze maatschappij is sterk prestatiegericht, er wordt veel van ons gevraagd (niet in de laatste plaats door onszelf) en alles moet snel. Dat kan hooggevoelige mensen veel kosten. Te veel. Dan ligt gepieker, angst en misschien wel een burn-out op de loer.

Doe er je voordeel mee

Gelukkig zitten er ook veel mooie kanten aan hooggevoeligheid: mensen met deze eigenschap zijn vaak opmerkzaam, invoelend en creatief. Ze zien elk detail, hebben aandacht voor het kleine, fijne en kijken verder dan anderen. De Amerikaanse arts en psychotherapeute Elaine Aron was de eerste die de term in 1997 veelvuldig begon te gebruiken en heeft er haar levenswerk van gemaakt om deze eigenschap te bestuderen.

In haar publicaties legt ze uit dat zeer gevoelige individuen niet alleen gevaren of problemen opmerken die anderen over het hoofd zien, maar ook kansen en oplossingen. Ze hebben ook een diep innerlijk leven: schoonheid en muziek kan hen enorm raken. Het effect van positieve beelden op de stemming is bij hooggevoeligen groter. Therapie slaat beter aan. De gevoeligheid werkt dus twee kanten op.

Doe de HSP-test!

Denk je dat je hoogsensitief bent? Elaine Aron ontwikkelde een test van 23 vragen die je helpt te beoordelen hoe gevoelig jij bent. Beantwoord de vragen met ‘ja’ als de stellingen nu voor je opgaan, of in het verleden voor je opgingen.

Deze test komt uit het boek ‘Hoogsensitieve personen‘ van Elaine N. Aron (uitgeverij Lev.)

Tekst: Catelijne Elzes, redactioneel ingekort

Volgend artikel
Ben je hooggevoelig? Dit zijn de voordelen (en de valkuilen)
Ben je hooggevoelig? Dit zijn de voordelen (en de valkuilen)