Terug naar overzicht

Als het nieuws volgen je overweldigt

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Als het nieuws volgen je overweldigt

Oorlog, klimaatproblematiek, wereldleiders die zich gedragen als grote kinderen: soms lijkt het alsof het nieuws van ellende aan elkaar hangt. Een oplossing is om de stekker uit het stopcontact te trekken, de krant op te zeggen en de nieuws-app van je telefoon te gooien, maar dan mis je ook de mooie dingen. Het kan ook minder rigoureus.

Narigheid hoort erbij

Wie alleen maar mooie dingen meemaakt, waardeert die mooie dingen extra als hij of zij ook af en toe een flinke domper voor de kiezen krijgt. Na een rottige dag vallen die zonnestralen je extra op, voel je je extra gezegend met die lieve vriendin die je een knuffel geeft, geniet je extra van een goed gelukt maaltje. Zo is het ook met nieuws: positiviteit en negativiteit houden elkaar in balans. Ze horen bij elkaar als yin en yang.

Het maakt empathischer

Als je gevoelig bent, is het verleidelijk om je zoveel mogelijk af te sluiten van de ellende in de wereld. Kijken naar het nieuws kan een machteloos gevoel geven, en je perspectief doen kantelen: het is dan net alsof er alleen maar erge dingen gebeuren. Toch heeft het volgen van (negatief) nieuws ook een functie. Het helpt je bijvoorbeeld om je in te leven in anderen, omdat het nieuws hun leven dichter bij je brengt.

En dat zet aan tot actie

Die empathie kun je vervolgens omzetten in daden. Vaak ben je niet helemaal machteloos. Zorgen van wetenschappers over het klimaat? Er zijn tientallen dingen die je kunt doen om jouw steentje bij te dragen aan een gezonde planeet. Je boodschappenroutine verduurzamen, bijvoorbeeld.  Eenzame ouderen? Ga af en toe koffie schenken in het bejaardenhuis, of bezoek je oudere buurvrouw wat vaker. De hele wereld veranderen gaat niet in je eentje, maar binnen je eigen omgeving kun je een hoop doen.

Stel je eigen menu samen

Dat neemt allemaal niet weg dat het soms heel véél kan zijn. In deze tijd komt er van alle kanten nieuws tot ons – niet zoals vroeger alleen om acht uur ’s avonds en in de ochtendkrant, maar ook online, de hele dag door. Het is dus helemaal niet gek dat je niet 24/7 al die pijltjes wilt laten binnenkomen. Maak keuzes: lees bijvoorbeeld een keer per dag de krant (online of op papier), of kijk lekker ouderwets ’s avonds naar het nieuws. Zorg voor een balans tussen ‘hard’, feitelijk nieuws en media die zich vooral richten op het constructieve (de oplossingen). En zit je even niet zo lekker in je vel, voel je dan niet te bezwaard als je je tijdelijk vooral op je eigen kleine wereld richt.

Lees ook:

Door anderen gelezen