Zo verminder je je nieuwsconsumptie maar blijf je wél op de hoogte

Zo verminder je je nieuwsconsumptie maar blijf je wél op de hoogte Zo verminder je je nieuwsconsumptie maar blijf je wél op de hoogte Zo verminder je je nieuwsconsumptie maar blijf je wél op de hoogte

In tijden van onzekerheid hebben we de neiging om zoveel mogelijk informatie op te zoeken, voor een gevoel van controle. Maar overconsumptie van nieuws (en al helemaal slecht nieuws) is niet zo goed voor je mentale gezondheid. Hoe kun je je nieuwsconsumptie verminderen, maar wel op de hoogte blijven?

Arts intergratieve geneeskunde Aditi Nerurkar legde aan mindbodygreen uit waarom mensen zich nu zo gedwongen voelen om het nieuws te lezen en gaf tips hoe je dit kunt beperken.

Natuurlijk proces

Zelfbehoud (ook wel bekend als de vecht-of-vlucht reactie) is een natuurlijk, biologisch proces. Als mens moeten we op de hoogte blijven om onszelf te beschermen, vertelt Nerurkar. Dit is waarom we ons regelmatig gedwongen voelen om het nieuws te lezen en/of bekijken, ook al is het negatief.

Up to date blijven is belangrijk, maar als je drie of meer uur per dag het nieuws bekijkt, wordt het schadelijk. Nerurkar zegt dat je het kunt vergelijken met sporten: het is gezond, maar als je het uren achter elkaar doet, wordt het ongezond. Als je al last hebt van stress, verhoogt het nieuws dit alleen maar.

Zo verminder je je nieuwsconsumptie effectief

Er is geen ‘juiste’ tijd om het nieuws te lezen. Een uur per dag is redelijk – maar niet in één keer. Je moet jezelf hierin opvoeden, net zoals je dat bij een kind doet met schermtijd. Om je te helpen, deelde Nerurkar twee verschillende technieken:

Tijd

Zet iedere keer dat je het nieuws gaat lezen/bekijken een timer aan op je telefoon. Kies een bepaalde tijd – dit kan bijvoorbeeld 3x per dag 20 minuten zijn, of 4x per dag 15 minuten – en houd je hieraan.

Bron

Kies twee platformen waar je het nieuws op wilt lezen/bekijken, en houd het bij deze platformen. Dit werkt het beste bij geschreven nieuws, omdat het moeilijk kan zijn om je tv uit te zetten.

Andere manieren om je nieuwsconsumptie te verminderen

Leg je telefoon niet op je nachtkastje

Haal alle apparaten uit je kamer als je gaat slapen. Leg ze in de woonkamer of keuken, zodat je niet verleid wordt om het nieuws te bekijken zodra je wakker wordt. Begin je dag met iets ontspannends, zoals meditatie of yoga, en neem de tijd om een lekker ontbijtje klaar te maken.

Haal je telefoon weg uit je werkruimte

Het creëren van een fysieke ruimte kan je helpen om niet steeds je telefoon te pakken en het nieuws te gaan lezen.

Lees het nieuws aan het begin van de (mid)dag, nooit voordat je gaat slapen

Als je genoeg tijd hebt om iets ontspannends te doen nadat je het nieuws hebt gelezen, kan dit je stressreactie verminderen. Doe bijvoorbeeld oefeningen, voer een goed gesprek met je vriend of vriendin (bij voorkeur niet over de crisis), doe yoga of lees een boek.

Meer lezen?

Schrijfoefening om emoties los te laten.

Over auteur
Dagmar Harkema is online redacteur, sterrenbeeld Ram en sinds juni 2020 werkzaam bij Happinez. Ze geeft je graag de beste tips voor een mooie(re) wereld, vertelt je waar je de leukste evenementen kunt vinden, deelt DIY’s en verzorgt de online boekenrubriek.
Volgend artikel
Als het nieuws volgen je overweldigt
Als het nieuws volgen je overweldigt