Schrijfoefening om emoties los te laten

Schrijfoefening om emoties los te laten Schrijfoefening om emoties los te laten Schrijfoefening om emoties los te laten

Woorden hebben een geweldige kracht: schrijven in vrije vorm helpt bijvoorbeeld enorm om negatieve energie uit je geest en lichaam te verdrijven. Goop deelde een schrijfoefening die je helpt om emoties los te laten.

Zo werkt het:

De lading positieve of negatieve energie die een emotie met zich meebrengt, heeft impact op je lichaam. Door te schrijven kun je (een deel van) deze lading loslaten, net zoals we dit bijvoorbeeld doen met spanning tijdens seks.

Door de pagina waar je je emoties op schrijft te verbranden, kun je nog meer van die lading verwijderen en dient het als een symbool van loslaten. Als je dit regelmatig doet, hoopt negatieve energie zich niet op. Je kunt deze oefening zien als een handeling van vrijheid. Iedere keer dat je je emoties loslaat, verlicht je je last, zodat je deze niet langer met je mee hoeft te slepen.

De oefening

Deze schrijfoefening werkt het beste wanneer je gewoon begint met schrijven. Denk dus niet na over de woorden die je op papier zet. Je schrijfstijl of de netheid van je handschrift is nu even niet belangrijk.

Je kunt zelfs op een punt waarop je emoties zodanig voortvloeien dat je niet eens echte woorden kunt schrijven. Dat is goed. Houd je pen gewoon op het papier en laat je gedachten uit je voortrollen. Dit is niet de tijd om beleefd of redelijk te zijn. Dit is jouw kant van het verhaal. Aan het einde van de oefening ga je de pagina’s waar je nu je verhaal op vertelt toch verbranden, dus je hoeft je niet druk te maken over dat andere mensen je woorden zullen lezen.

Stappen

  1. Pak een notitieboekje en een pen en ga zitten op een stille plek waar je niet gestoord wordt.
  2. Zet een timer op 12 minuten.
  3. Open je notitieboekje en begin simpelweg met het opschrijven van wat ook maar je vrede heeft verstoord (en nog steeds doet). Het kan gaan over je gezondheid, je werk, de financiën, relaties, etc. Denk er niet teveel over na; begin gewoon.
  4. Stop met schrijven na 12 minuten.
  5. Neem je pagina’s mee naar een veilige, niet-ontvlambare plek. Dit kan bijvoorbeeld je oprit, een vuurplaats of een barbecue zijn.
  6. Verscheur je pagina’s niet alleen, maar verbrand ze. Vuur is transformatief en reinigend. Je doel is om de negatieve energie te neutraliseren, en vuur doet dat door de chemische compositie te veranderen van papier tot as.

Tips

  • Als je klaar bent met je schrijfsessie, lees dan niet wat je hebt opgeschreven. Als je dit doet, infecteer je jezelf weer met de negatieve energie.
  • Doe deze oefening niet op een computer of een ander elektronisch apparaat. Je wil een fysieke energetische connectie tussen jou en de materialen die je gebruikt – de pen en het papier – zodat je zoveel mogelijk emoties verdrijft.
  • Je kunt tijdens deze oefening krachtige, negatieve woorden gebruiken om de pijn te verzachten, maar richt deze nooit direct tot jezelf. Wees lief voor jezelf en weet dat je alle recht hebt om je te voelen zoals je je nu voelt.
  • Deze oefening is geweldig om te verweven in je ochtendritueel, of als een manier om regelmatig negatieve energie te verdrijven en helderheid te behouden. Zie het als een manier om je spirituele zelf ‘schoon te maken’, op dezelfde manier dat je je fysieke zelf reinigt door in bad te gaan of je tanden te poetsen.
Over auteur
Dagmar Harkema is online redacteur, sterrenbeeld Ram en sinds juni 2020 werkzaam bij Happinez. Ze geeft je graag de beste tips voor een mooie(re) wereld, vertelt je waar je de leukste evenementen kunt vinden, deelt DIY’s en verzorgt de online boekenrubriek.

Meer lezen over de kracht van schrijven?

Dit is waarom een dagboek bijhouden gezond is.

Volgend artikel
10 oefeningen in positief denken
10 oefeningen in positief denken