Introvert? Vijf tips voor een sociaal leven dat bij jou past

Introvert? Vijf tips voor een sociaal leven dat bij jou past Introvert? Vijf tips voor een sociaal leven dat bij jou past Introvert? Vijf tips voor een sociaal leven dat bij jou past

Heb je vaak behoefte aan rustmomenten, gedij je beter in kleine groepjes en hecht je waarde aan een kalme omgeving? Hoogstwaarschijnlijk ben je een introvert.

Voor jou is het belangrijk om je te wapenen tegen mentale uitputting, een risico dat zeker bij een (te) druk sociaal leven op de loer ligt. Dit is hoe je als introvert een sociaal leven kunt leiden dat bij jou en je grenzen past.

1. Leer te waarderen hoe jij in elkaar steekt

Voor sommige introverten is het lastig te accepteren dat zij liever een boek lezen op de bank dan dat zij met een groep vrienden een drukbezette club onveilig maken. Omdat het nu eenmaal zo ‘hoort’ dat je op zaterdagavond uitgaat en je grenzen verlegt. Of omdat je omgeving er geen begrip voor opbrengt als jij aangeeft liever even alleen te zijn.

Afwijken van ‘de norm’ kan soms inderdaad een uitdaging zijn, maar zodra jij jezelf accepteert zoals je bent wordt het ook gemakkelijker om te leven op de manier die bij je past. En die ‘norm’ waarvan jij dacht dat ‘ie zo heilig was, blijkt dan ineens ook niet meer zo belangrijk te zijn als eerst. Door je te realiseren dat introversie gewoon bij jou hoort en ook hele mooie kanten met zich meebrengt, stel je jezelf minder vaak teleur en kun je meer en meer jezelf zijn.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Een gemakkelijke manier om jezelf te leren waarderen is door een vriendschap aan te gaan met andere introverte mensen. Optrekken met gelijkgestemden is prettig en zorgt ervoor dat jij jezelf helemaal kunt accepteren.

2. Bepaal je eigen maximum

Dat introverten wat vaker de behoefte hebben om zich terug te trekken betekent echt niet dat iedere introvert als een kluizenaar wil leven. Ook introverten halen energie uit waardevolle contacten en sociaal leven. Ze gedijen goed bij groepsinteractie, mits er een gezonde balans bestaat tussen deze sociale interacties en tijd voor henzelf. Daarom is het goed om te weten wat jouw maximum is én om je ‘planning’ daarop aan te passen.

Je energie is een kostbaar goed, dus verdeel ‘m over dat wat belangrijk voor jou is. Heb je veel evenementen in een korte tijd, kies dan alleen die evenementen uit die voor jou echt iets opleveren. En steek je tijd en energie liever in één of twee diepe gesprekken van betekenis dan in koetjes-en-kalfjes-conversaties met tien verschillende personen.

3. Wissel je krachten uit met die van een extraverte vriend(in)

Introverten en extraverten liggen qua levenswijze en prioriteiten vaak niet echt op één lijn, maar ze kunnen elkaar als geen ander versterken. Heb je een extraverte vriend(in), vraag hem of haar dan om jou te helpen bij het selecteren van sociale evenementen die wel of juist geen meerwaarde voor jou bieden. Ook kan hij of zij je voorafgaand aan een feestje eventueel alvast aan een kennis koppelen die ook aanwezig zal zijn en die qua interesses bij je past, zodat jij tijdens de gelegenheid zelf je kostbare energie niet hoeft op te maken aan het leggen van nieuwe contacten.

Op jouw beurt kun jij die vriend(in) de ruimte bieden om af en toe even bij jou op te laden en tot rust te komen in de hectiek van alledag, waar de extravert juist goed in gedijt.

4. Erken je energielevels en bewaak de grenzen ervan

Ieders energielevel is anders. Dat heeft niet alleen te maken met introversie of extraversie, maar ook met het seizoen, ingrijpende gebeurtenissen en andere (persoonlijke) factoren in iemands leven. Vergelijk jouw energielevel daarom nooit met dat van een ander.

Over het algemeen geldt wel dat introverten eerder tegen de grenzen van hun energielevels aanlopen dan extraverten, omdat ‘een sociaal leven’ de introvert simpelweg meer energie kost. Meer doen dan je eigenlijk aankunt zorgt op den duur alleen maar voor stress en nóg minder energie. Bepaal daarom zelf wat jouw maximum is en ga slim om met je energie, zoals genoemd bij tip twee.

5. Creëer je eigen mentale veilige haven

Deze tip vergt even wat oefening, maar als je jouw veilige haven eenmaal hebt weten te creëren én weet te vinden kan ‘ie je echt verder helpen. Het werkt als volgt: denk aan een plek waaraan je fijne herinneringen hebt, zoals het vakantiehuisje in het bos waar je vroeger met vakantie ging, of je favoriete plekje in je eigen achtertuin. Geef deze fysieke plek een plekje in je geheugen waar je in gedachten ‘naartoe kunt’.

Deze plek in je geheugen draag je altijd met je mee en is daardoor ook altijd bereikbaar. Op momenten dat je even rust nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens een druk congres of een verjaardagsfeest, kun je heel even je moment pakken en je naar binnen keren door je op die plek in je gedachten te begeven. Zo kun je, waar je ook bent, altijd even een stapje terug doen en opladen op een plek die jou rust brengt. Op deze manier kun je als introvert ook ontzettend genieten van een sociaal leven.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over introversie?

Ben je introvert? Dit is waarom het juist een kracht kan zijn.

Volgend artikel
7 eigenschappen van een extraverte introvert
7 eigenschappen van een extraverte introvert