Is dit de kunst van het leven?

Is dit de kunst van het leven? Is dit de kunst van het leven? Is dit de kunst van het leven?

Soms is het leven lijden, omdat we altijd meer/beter/groter/anders willen dan we hebben. De kunst van het leven is om daar weerstand aan te bieden.

Ben jij tevreden met je leven of schud je zo een waslijst uit je mouw met zaken die beter/groter/meer zouden kunnen? Veel mensen vallen in de laatste categorie. Het zit in de aard van de mens ingebakken om steeds anders te willen dan hij krijgt. Het gevolg is chronische ontevredenheid.

Ons leven is makkelijker dan vroeger, laten we dat voorop stellen. Onze voorouders hadden het wel een stukje zwaarder, toen ze dagenlang in vervuilde fabrieken aan de lopende band stonden te zwoegen en keihard moesten werken voor een mager loontje. Anno 2019 kennen we meer vrijheid en meer rijkdom. Ons leven is een leven van overvloed. Al brengt dat weer heel eigen problemen met zich mee.

Keuzestress

Zo staan er in de supermarkt alleen al vijftien verschillende soorten pindakaas. Onze kledingkasten puilen uit van de schoenen, broeken en truien. En ook als het om grotere kwesties gaat, zijn er oneindig veel mogelijkheden. Er zijn honderden studierichtingen die je kunt kiezen en evenveel verschillende beroepen die je kunt doen. Op Tinder en Happn swipen we in mum van tijd tientallen potentiële lovers naar links of rechts. Ervan uitgaande dat de mens van nature altijd anders wil dan hij of zij heeft, kan dat nogal wat stressvolle situaties opleveren. Ga je voor optie A of voor optie B? Of kies je liever voor de rest van het alfabet?

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

In het nu leven

Chronische onrust en onvrede zijn welvaartsziekten die steeds meer mensen in hun greep krijgen. Met andere woorden: het leven is lijden doordat we altijd maar iets anders willen dan we hebben. Nu is dat lijden makkelijk op te lossen, namelijk door weerstand te bieden aan dat gevoel altijd maar anders te willen. Tevreden zijn met wat je hebt, successen vieren en beseffen dat het nu het enige moment is waar je met je gedachten bij zou moeten zijn. Precies dat is wat mindfulness ons leert: focus je niet op gisteren of morgen, maar breng je aandacht bij vandaag, en wees daar dankbaar voor.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over dankbaarheid?

Volgend artikel
Hoe je pijnlijke herinneringen kunt verzachten met EMDR
Hoe je pijnlijke herinneringen kunt verzachten met EMDR