Vijf tips: omgaan met een hooggevoelig kind

Vijf tips: omgaan met een hooggevoelig kind Vijf tips: omgaan met een hooggevoelig kind Vijf tips: omgaan met een hooggevoelig kind

Een hooggevoelig kind ziet de wereld heel anders: emoties komen sterker binnen, kleuren en geluiden zijn feller en harder, en ze hebben langer de tijd nodig om alles wat ze zien en meemaken te verwerken. Vermoed je dat jouw kind gevoeliger is? Dit stappenplan helpt je beter omgaan met een hooggevoelig kind.

1. Pas op dat je kind zich niet te veel aanpast

Fijnbesnaarde kinderen zijn gevoeliger dan andere kinderen. Ze ervaren hun emoties heftiger en kunnen daardoor ook beter aanvoelen wat de volwassenen in hun omgeving van ze verlangen. Ze zijn sneller geneigd om het hun ouders en leraren naar de zin te maken en kunnen zichzelf hierbij vergeten. Probeer daarom als ouder genoeg aandacht te schenken aan de wensen van je kind, en niet alleen te denken aan je verwachtingen.

2. Bewaak de grenzen van je kind en las rust in

Als je de prikkels die op je afkomen intenser ervaart, ben je sneller moe. Daarom is het belangrijk om als ouder in te zien dat gewone dagelijkse dingen zoals naar school fietsen, praten met de juf, spelen met vriendjes of vriendinnetjes en het volgen van de les meer energie kosten dan normaal. Zorg dat je kind na een drukke dag de tijd heeft om even tot zichzelf te komen. Het helpt om een rustig hoekje in huis hiervoor in te richten, waar je kind met zijn favoriete knuffels, rustgevende muziek, en zacht licht weer tot zichzelf kan komen.

3. Praat met je kind over dromen en verlangens

Met gevoelige kinderen kun je vaak sneller een diep gesprek hebben over wezenlijke dingen. Over hoe ze de wereld ervaren, en wat ze voelen. Ze zijn niet zo extravert, maar als je de tijd neemt om naar ze uit te reiken, dan kun je snel verbinding met ze maken. Maar daar is wel wat extra geduld en aandacht voor nodig.

Neem dus regelmatig de tijd om met je kind te praten over zijn gevoel. Waar droomt je kind van? Wat voor gevoelens spelen er in het leven van je kind, en wat heeft je kind nodig? Door dit soort gesprekken aan te gaan voorkom je dat je kind geïsoleerd raakt. Hooggevoelige kinderen kunnen zich erg goed leren verplaatsen in anderen en ze genieten van het contact. Ze kunnen goed aanvoelen wat anderen nodig hebben en hebben vaak meer spiegelneuronen: die helpen je voelen wat een ander mens voelt en denkt.


4. Laat je kind de schoonheid van gevoeligheid ontdekken

Als je aan een hooggevoelig kind vraagt naar zijn mooiste plek die het op vakantie heeft bezocht, is de kans groot dat je een antwoord krijgt als: toen we door die laan liepen met de hoge huizen, waar de sinaasappelbloesem zo lekker rook. De wereld door de ogen van een gevoelig kind heeft veel meer detail.

Vergelijk het met iemand die veraf nog steeds heel goed kan zien, en de details van de bakstenen in een gebouw kan waarnemen, de beestjes ziet die op die bakstenen lopen, en de nerven van de blaadjes van de klimop die op de muur groeit. Als je deze kinderen leert om hun waarneming en emotie te verwerken in muziek, dans of woord, dan ontwikkelen ze vaak een talent als kunstenaar. Juist omdat ze het ook nodig hebben om zich op deze manier te uiten en zich verbonden te voelen met de rest van de wereld.

5. Zorg dat je kind genoeg kan kiezen

Elk kind vindt het fijn om zelf te kunnen kiezen, maar hooggevoelige kinderen voelen deze behoefte nog iets sterker. Bespreek dit met de leraren van je kind, en zorg dat het een stem een keuze krijgt in de dingen die het moet doen op school. Als je kind genoeg keuzes heeft en enigszins zelf kan bepalen wanneer het waaraan kan werken, dan is het vaak veel succesvoller.

Beeld: fotografie door Dana van Leeuwen, styling door Esther de Munnik, ontwerp DIY-items door Yvonne Nortier

Over auteur

Meer lezen over hooggevoeligheid bij kinderen?

Dit zijn 6 manieren om hooggevoelige kinderen te steunen.

Volgend artikel
Dit kun je leren van hooggevoelige kinderen
Dit kun je leren van hooggevoelige kinderen