Als je kind hooggevoelig is (10 waardevolle tips)

Als je kind hooggevoelig is (10 waardevolle tips) Als je kind hooggevoelig is (10 waardevolle tips) Als je kind hooggevoelig is (10 waardevolle tips)

Hooggevoelige kinderen ervaren de werkelijkheid intenser. Doordat ze wijd open staan voor hun omgeving, komt er meer binnen, en die binnenkomende prikkels verwerken ze ook diepgaander. Daarom is het ze ook snel te veel. Dan kunnen ze boos of verdrietig worden, zich terugtrekken of klagen. Zo laat je een hooggevoelig kind in zijn kracht staan.

1. Zorg voor een harmonieuze en rustige omgeving thuis.

2. Wees eerlijk, lieg nooit, doe je niet anders voor dan je je voelt.

3. Behandel het kind als gelijkwaardig. Wees spaarzaam met kritiek: het komt hard binnen.

4. Leg uit waarom je iets wilt, dring zo mogelijk niets op, vraag vriendelijk om medewerking.

5. Zorg regelmatig voor ‘inklinktijd’: tijd om indrukken te verwerken, waarin niets speciaals gebeurt. Ga niet alle vakanties weg, bestem veel dagen om rustig thuis te rommelen.

6. Heb begrip als je kind klaagt over kleren die niet lekker zitten, te harde geluiden, te felle kleuren, eten dat hij of zij niet verdraagt.

7. Sta achter je kind in lastige sociale situaties.

8. Leer je kind dat het mensen niet recht in de ogen hoeft te kijken als dit te intens aanvoelt: je kunt ook kijken naar een oor van je gesprekspartner, zonder onbeleefd te lijken.

9. Geef het kind een beschermend beeld dat kan helpen, bijvoorbeeld van een engel, een ridder of krachtdier; vertel er verhalen over.

10. Leer het kind visualisaties om zichzelf te beschermen in moeilijke omgevingen: het kan zich voorstellen dat het een ei van licht om zich heen heeft, of een beschermende mantel, een magische gordel, een haag van rozen of een glazen wand.


Meer lezen over hooggevoeligheid bij kinderen?

Zo ga je om met een hooggevoelig kind.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Volgend artikel
Wat kristallen voor kinderen kunnen betekenen
Wat kristallen voor kinderen kunnen betekenen