Liefdevolle vriendelijkheid: oefening van Tara Brach

Liefdevolle vriendelijkheid: oefening van Tara Brach Liefdevolle vriendelijkheid: oefening van Tara Brach Liefdevolle vriendelijkheid: oefening van Tara Brach

De Amerikaanse psychotherapeut en mindfulness lerares Tara Brach (1953) mixt Westerse psychologie en Oosterse spiritualiteit. Ze deelt een oefening om de verbinding met je liefdevolle hart te herstellen. 

De oefening

1: Neem je voor om elke morgen, een week lang, te reflecteren op de goedheid van de mensen die het dichtst bij je staan. Vervolgens gedenk je hen gedurende de dag, steeds als je eraan denkt, in een gebed.

2: Steeds als iemand die je kent irritatie of onzekerheid in je opwekt, denk dan aan een specifiek voorbeeld van de goedheid van deze persoon en fluister in je hoofd: ‘Moge je gelukkig zijn’.

3: Kies een ‘neutraal persoon’ uit die je regelmatig tegenkomt, en steeds als je die in de komende week ziet, herinner je jezelf aan zijn goedheid, wens je hem stilzwijgend het allerbeste. Kijk of je gevoelens voor deze persoon veranderen.

4: Kies een ‘lastig persoon’ uit en neem een vast moment van de dag om op zijn of haar goedheid te reflecteren. Nadat je gebeden van liefdevolle vriendelijkheid voor hem gedaan hebt, vraag je jezelf: ‘Is mijn gevoel veranderd? Is er iets veranderd in zijn gedrag jegens mij?’

5: Ontdek wat er gebeurt als je iemand laat weten welke goedheid je in hem of haar ziet.

6: Zorg dat je oefening fris en levendig blijft door met verschillende bewoordingen te experimenteren, door met beelden of gebaren een oprecht gevoel van verbondenheid en zorg te laten ontwaken.

7: Kijk hoe het is om je gebed voor jezelf of voor iemand anders hardop te fluisteren.

8: Onderzoek hoe het is om de naam van degene voor wie je bidt, hardop te noemen.

9: Stel je je hart voor dat de mensen waar je voor bidt, vasthoudt.

10: Visualiseer hoe ze zich geheeld en geliefd voelen, en opgebeurd door jouw gebed.

Zelfs enkele secondes van reflecteren op goedheid en van het aanbieden van liefdevolle vriendelijkheid zal de verbinding met je liefdevolle hart herstellen.

Meer liefdevolle vriendelijkheid?

In Happinez nummer 4-2020 ‘Zin in samen’ lees je een interview met Tara Brach. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.

Meer Happinez?

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.
Volgend artikel
Cadeautje voor jou: mandala kleurplaten
Cadeautje voor jou: mandala kleurplaten