Voed je ziel: tips van Susan Smit

Door Susan Smit
Voed je ziel: tips van Susan Smit Voed je ziel: tips van Susan Smit Voed je ziel: tips van Susan Smit

Het was alweer halfelf en ik sleepte me de trap op om naar bed te gaan. Twee uur eerder had ik de oudste in bed gestopt. Waarom was ik nou niet tot rust gekomen?

In bed voelde ik me opgejaagd en leeg tegelijk, alsof ik drie suikerspinnen had opgegeten. Goedbeschouwd had ik dat ook gedaan, dacht ik toen; geestelijke suikerspinnen. Ik had een halfuur een film gekeken die te slecht was om af te kijken en was daarna op mijn telefoon gaan scrollen om dingen te lezen en bekijken die zo nietszeggend waren dat ik ze nu al niet meer kon navertellen. Behalve dan dat kwaadaardige bericht van die ene twitteraar dat bleef rondzoemen.

Ontgiften

Niet alleen het voedsel dat we in onze mond stoppen kan ons óf voeden óf vergiftigen, ook het amusement waarmee we ons vermaken kan dat. Wat neem je tot je? Naar welke muziek luister je, welke boeken en tijdschriften lees je, welke films, series en programma’s kijk je, welke voorstellingen en musea bezoek je en welke mensen volg je op sociale media?

Ik besloot grondig te gaan ontgiften. Met sporten, sociaal en creatief zijn en mediteren zit het wel snor, dat doe ik overdag en in het weekend, maar mijn consumptiepatroon van vertier na een dag werken en zorgen moest nodig worden afgestoft. Ik zette mezelf op een dieet van louter voedend amusement en zuivere ontspanning: ik selecteerde rustgevende muziek, abonneerde me op een televisieaanbieder met goede documentaires en kwaliteitsseries, verplaatste mijn boeken van het nachtkastje naar de bank en het ligbad en liet mijn telefoon voortaan in de keuken liggen tot de volgende ochtend.

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

Bijzondere kracht

Gewelddadige films, oppervlakkige tijdschriften en akelige, laaghartige sociale mediaberichten komen in je systeem. Je moet ze verteren, net zoals een te overvloedige, vette maaltijd. Ik merkte dat ik blijer, meer ontspannen en minder uitgeput ging slapen. Na mijn ontgiftingsperiode kijk ik heus nog wel eens een niets-aan-de-hand-film, maar ik ben me meer bewust wat ik op emotioneel en spiritueel niveau in mijn lichaam stop.

Je omringen met kunst, muziek, literatuur en communicatie met een hoge trilling heeft een positief effect op je hele toestand. Je kunt erdoor worden opgetild, zodat je opgeladen en geïnspireerd weer verder met je leven gaat – aangestoken met het voornemen om het beste uit jezelf te halen. Wat schoonheid ook mag zijn, het lijkt over een bijzondere kracht te beschikken om de ziel te genezen.

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Dit is hoe visualisaties je helpen tegen stress, zorgen en angst
Dit is hoe visualisaties je helpen tegen stress, zorgen en angst