Het geheim van fijne seks in een lange relatie

Het geheim van fijne seks in een lange relatie Het geheim van fijne seks in een lange relatie Het geheim van fijne seks in een lange relatie

Als je al járen samen bent, precies weet wat de ander lekker vindt en elkaars lichaam tot op de millimeter kent, kan seks dan nog de moeite waard zijn? Absoluut, zegt seksuoloog Emily Nagoski. Ze verdiepte zich jarenlang in onderzoek naar seksuele relaties en, in het bijzonder, de seksuele beleving van vrouwen. 

Mensen met een lange relatie en een gelukkig seksleven, die moeten het wel heel vaak doen / woeste voorkeuren hebben / regelmatig plotseling zin hebben, toch? Nee, al die dingen zeggen maar weinig. Natuurlijk, je hebt ze erbij. Maar als je Emily Nagoski vraagt wat een belangrijke ‘voorspeller’ is van een goed seksleven, zegt ze: dat twee mensen beste maatjes zijn. Vriendschap en vertrouwen zijn heel belangrijke pijlers, vertelt ze in een TED Talk.

Seks als prioriteit

Wat blije sekspartners nog meer gemeen hebben, is dat ze seks prioriteit geven. Er zijn altijd andere dingen die om aandacht vragen – kinderen, heel letterlijk, of drukke banen, de behoefte aan slaap, zin om te Netflixen. Maar als twee mensen die dingen regelmatig aan de kant schuiven omdat ze hun partner willen aanraken, hebben ze waarschijnlijk een gelukkig seksleven.

Gezien worden

Waar gaat het fout als je zelden nog zin hebt om het te doen, of als je partner niet meer wil? Vaak heeft het met vertrouwen te maken, zegt Nagoski. Er staan allerlei beren op de weg (of egeltjes, zoals zij het noemt): in de loop der tijd hebben zich frustraties opgebouwd, je voelt je niet meer gezien door de ander, hebt het gevoel dat hij of zij er niet meer echt voor je is. Mensen met een sterk seksleven hebben heus ook onenigheden, maar het grote verschil is dat zij met compassie kijken naar hun problemen en, door te praten, de weg naar elkaar weer terug vinden – in plaats van zich van elkaar af te keren.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Verbondenheid

Moraal van het verhaal? Tijd voor elkaar blijven maken, aandacht voor elkaar hebben – echte aandacht, met luisteren en zo – en prioriteit geven aan lijfelijkheid. Dan blijf je verbonden, emotioneel en lichamelijk. Of dat nou sexy is, vragen mensen wel eens aan Nagoski. Absoluut, vindt ze. Weten dat iemand jou belangrijk vindt, sexyer kan niet.

Meer lezen?

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Vrienden blijven met je ex, zo lukt het je
Vrienden blijven met je ex, zo lukt het je