Oefenen in mededogen

Oefenen in mededogen Oefenen in mededogen Oefenen in mededogen

Metta is een boeddhistisch begrip dat staat 
voor liefdevolle aandacht. Het opbrengen van begrip voor het handelen van anderen, zien waar onaardige reacties vandaan komen en daar empathie voor voelen. Happinez staat de hele maand maart bewust stil bij metta, in de hoop dat die maand een jaar wordt, en een jaar een leven lang, en dat de toekomst.

Happinez’ adjunct hoofdredacteur Eveline Helmink over hoe het thema ons op de redactie bezighoudt:

“‘Doe eens áárdig’. Ik denk het steeds vaker. Als ik de boze gezichten zie van mensen die bij AZC’s staan te protesteren. Felle reacties op Facebook lees, ook op onze posts. Als ik per ongeluk met mijn winkelwagentje tegen het wagentje van iemand anders bots en een intens verontwaardigde blik krijg.

Doe eens áárdig!

Ik ben ook wel eens minder vriendelijk dan ik me voorneem. Des te fijner is het te weten dat liefdevolle aandacht iets is dat je kunt ontwikkelen, oefenen en doorgeven. Dat ik er dus iets aan kan doen, aan dat brandende plekje in mijn hart, elke keer dat ik iets onaardigs hoor, lees of doe. De dalai lama zei eens: ‘Wees vriendelijk wanneer het mogelijk is. Het is altijd mogelijk’. Mijn zoon van zeven bleek dit weekend een grote leermeester. Elke keer als hij nukkig en boos deed, telde ik van binnen tot tien en zei niets, maar trok hem dicht tegen me aan en gaf hem een kus op zijn krullen. Langzaam maar zeker voelde ik hem ontspannen. Niet dat ik nu iedere boze demonstrant een kus op zijn krullen ga geven… maar ik ga wel de hele maand bewust meer stilstaan bij metta. Laten we maart uitroepen tot metta maand, in de hoop dat een maand een jaar wordt, en een jaar een leven lang, en dat de toekomst.”

Meer lezen van Eveline kan op haar Instagram, waar ze de kleine schoonheden van het leven onder de aandacht brengt.

Volgend artikel
Lieve Dot: advies aan Wijsheidswolf
Lieve Dot: advies aan Wijsheidswolf