Ontdek de invloed van kleur op je humeur

Ontdek de invloed van kleur op je humeur Ontdek de invloed van kleur op je humeur Ontdek de invloed van kleur op je humeur

Kleuren hebben een effect op je stemming, schrijft Jean-Gabriel Causse in zijn boek De verbazingwekkende invloed van kleuren. Zo roept rood emoties op, terwijl groen juist rust geeft. Handig dus om rekening mee te houden bij het schilderen van je huis, het uitkiezen van een nieuw interieur of bij het samenstellen van de outfit die je draagt tijdens je eerste date of een sollicitatiegesprek.

Maak kennis met de eigenschappen van de kleuren groen, oranje, blauw, bruin, rood en geel. Bij welke kleur voel jij je prettig?

Groen: harmonieus

Thuis zorgt groen voor harmonie. Deze kleur associeer je met de natuur en zorgt voor rust en evenwicht. Groen in huis stimuleert je om voldoende rust te nemen en je tijd op een prettige manier in te delen. Een ideale kleur voor woonkamer en kantoor. Met groene kleding laat je een vriendelijke en evenwichtige indruk achter.

Oranje: enthousiast

Oranje valt op. Deze kleur roept enthousiasme, gezelligheid, vitaliteit en plezier op. Oranje moedigt je aan om verbinding te zoeken en humor te gebruiken in communicatie. Fijne kleur dus voor in huis, maar ook voor een zakelijke omgeving. In een oranje kledingstuk val je positief op. Kijk uit met teveel oranje, want dat maakt onrustig.

Blauw: rustgevend

Blauw geeft rust en zorgt voor heldere communicatie. Draag je blauw? Dan kom je loyaal en betrouwbaar over. Blauw in je huiskamer? Dat geeft serene rust. Voor mensen die last hebben van hun hart of hoge bloeddruk is blauw een fijne, kalmerende kleur. Drukke kinderen biedt blauw kalmte. Het rustgevende effect van deze kleur verhoogt concentratie en focus.


Bruin: betrouwbaar

Bruin heeft dezelfde effecten als groen door de associatie met natuur. Maar let op met teveel bruin in huis, want de donkerte van deze kleur kan sombere gevoelens opwekken. In bruine kleding kom je zorgvuldig en betrouwbaar over. Niet een kleur die indruk maakt, wel een kleur waar je jezelf sterk en rustig in voelt.

Rood: intens

De kleur rood trekt de aandacht. Met een rode jurk sta je in het middelpunt, ongeacht je gevoel op dat moment. Van rood wendt niemand de blik af. Kies dus bewust voor rood, ook in huis. De intense kleur rood geeft een romantische, warme sfeer; maar wekt ook temperament, passie en emotie op. Een beetje rood in de slaapkamer kan dan ook geen kwaad.

Geel: positief

Inspireren; dat doet de kleur geel. Levensvreugde en positieve gevoelens roept geel op. Maar voordat je je hele huis in deze kleur verft: de kleur kan teveel zijn en naast emoties ook misselijkheid oproepen. Waak dus voor een overdaad, maar gele elementen in huis en kleding zijn behoorlijk sfeer verhogend.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over het effect van kleuren?

Deze 5 kleuren kende je nog niet (want je had er geen naam voor).

Volgend artikel
Waarom piekeren nooit tot oplossingen leidt
Waarom piekeren nooit tot oplossingen leidt