Dit zijn de voordelen van dry brushing (en zo doe je het)

Dit zijn de voordelen van dry brushing (en zo doe je het) Dit zijn de voordelen van dry brushing (en zo doe je het) Dit zijn de voordelen van dry brushing (en zo doe je het)

Het lijkt de zoveelste schoonheidshype waarvan sterren, beautybloggers en influencers de voordelen van de daken schreeuwen. Toch is droog borstelen (meestal dry brushing genoemd) wereldwijd al honderden jaren een geliefde methode om je huid een flinke oppepper te geven.

In Japan zijn ze fan van de loofah spons, in de Ayurveda wordt een zijden handschoen gebruikt en in Finse spa’s doen berkentwijgjes het werk. In je eigen badkamer kun je aan de slag met een simpele houten borstel. Want het grootste orgaan van je lichaam verdient best een beetje extra liefde, toch?

Dit levert dry brushing je op

  • Door droog borstelen ontdoe je je huid van dode huidcellen. Dit zorgt ervoor dat je huid weer kan ‘ademen’ en brengt de celvernieuwing op gang, waardoor je velletje gaat stralen en heerlijk soepel wordt.
  • Het maakt vuil los en reinigt je poriën diep, met en superschone en zachte huid als resultaat.
  • Regelmatig masseren verstevigt je huid. Bonus: omdat je met droog borstelen ook de onderhuidse vetophopingen aanpakt, zou het zelfs helpen bij het verminderen van cellulitis.
  • Het werkt als een detox. Droog borstelen stimuleert de bloedsomloop en de werking van het lymfesysteem, waardoor je huid gif- en afvalstoffen beter en sneller kan elimineren.
  • Een paar minuten droog borstelen zorgt al voor een flinke energieboost. Als je ’s ochtends je lichaam droog borstelt, maak je als het ware je hele lijf wakker.
  • Het helpt om de dag bewust te beginnen en is daarom ideaal als een vast onderdeel van je ochtendritueel. Focus je even helemaal op het droog borstelen en het gevoel daarvan op je huid– compleet met geurkaars en muziekje, als je wilt. Op die manier maak je van het droog borstelen een heel mindful moment, bijna als een meditatie.

En zo doe je het

First things first: schaf een goede drybrush aan. Kies voor eentje van natuurlijke materialen. Het handigst is een borstel met een (al dan niet afneembare) lange steel. Zo kun je zonder vreemde capriolen uit te moeten halen ook gemakkelijk bij de lastige plekjes komen, zoals je rug. Wil je je gezicht ook droog borstelen? Koop daarvoor dan een kleinere, zachtere borstel. Die is ook fijn om te gebruiken op de gevoelige huid van je borsten en je hals.

Droog borstelen doe je – de naam zegt het al – op een droge huid. Je begint bij je voeten, en werkt dan naar boven in de richting van je hart. Haal de borstel in korte opwaartse bewegingen over je huid. Op je buik maak je een cirkelende beweging, tegen de klok in. Je rug is een uitzondering: die borstel je juist van boven naar beneden, dus vanaf je nek richting je onderrug.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Zorg ervoor dat je stevig borstelt maar ook niet te hard schrobt, want daar gaat je huid juist kapot van. Wondjes en andere beschadigde plekken kun je beter overslaan. Als het goed is heeft je huid na het borstelen een gezonde roze glans. Is de huid rood of geïrriteerd, dan ben je iets te enthousiast met de borstel in de weer geweest.

Heb je je je lichaam eenmaal van top tot teen geborsteld, dan is het tijd voor een frisse douche. Dáág, dode huidcellen. En welkom, perzikhuidje.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over een mooie huid

Zo maak je zelf de fijnste gezichtsverzorging met edelstenen.

Volgend artikel
3 liefdevolle rituelen die je huid een (natuurlijke) boost geven  
3 liefdevolle rituelen die je huid een (natuurlijke) boost geven