Iets te lang in de zon gezeten? 9 natuurlijke remedies bij een verbrande huid

Iets te lang in de zon gezeten? 9 natuurlijke remedies bij een verbrande huid Iets te lang in de zon gezeten? 9 natuurlijke remedies bij een verbrande huid Iets te lang in de zon gezeten? 9 natuurlijke remedies bij een verbrande huid

Zonnige dagen: zalig! En zonlicht is ook nog eens goed voor je humeur en je gezondheid. Tenminste, als je er een beetje verstandig mee omgaat. Als je vergeet je goed in te smeren, moet je (bijna letterlijk) op de blaren zitten. Een verbrande huid kan behoorlijk pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er veel natuurlijke manieren om dat nare gevoel te verzachten en je huid een handje te helpen om zo snel mogelijk weer te herstellen.

1. Koelen, koelen, koelen

Als je huid verbrand is, raak je de warmte niet goed kwijt. Neem af en toe een koele douche (of bad) zodat je poriën zich weer openen.

2. Water drinken

Zonnebrand droogt je huid uit. Help het herstel van binnenuit door voldoende water te drinken en zo je vochtniveau weer op peil te brengen.

3. Flink smeren

Smeer je lichaam (of alleen de verbrande plekken) na het douchen- maar voordat je je afdroogt- in met een zo natuurlijk mogelijke, verzorgende en hydraterende crème of olie. Dep de huid daarna voorzichtig droog.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

4. Havermout

Voedzaam als ontbijt, maar ook weldadig voor je huid. Havermout verzacht een jeukende, droge huid en vermindert ontstekingen. Maal een kopje havermout helemaal fijn in de keukenmachine en voeg dit toe aan een (koel of lauwwarm) bad.

5. Volle melk of yoghurt verkoelt je verbrande huid

Melk werkt verkoelend op een pijnlijke, verbrande huid. Dep de melk met een doekje of een wattenschijfje rechtstreeks op je huid, of voeg een kopje melk toe aan een bad. Yoghurt kun je direct op de aangedane plekken smeren, ongeveer tien minuten laten intrekken en vervolgens afspoelen. Kies in beide gevallen voor de volle varianten, want daar zit meer vet in en het zijn nu juist de vetzuren die een kalmerend effect hebben.

6. Aloë vera

De gel van deze bijzondere plant vermindert pijn, versnelt het genezingsproces van de huidcellen en is ook nog eens hydraterend. Gebruik bij voorkeur een zo puur mogelijke variant. Die vind je bijvoorbeeld bij de natuurwinkel.

7. Appelazijn

Favoriet bij veel gezonde foodies, maar ook een wondermiddeltje voor je huid: appelazijn. De geur is misschien niet zo prettig, maar je huid wordt er wel heel blij van. Meng een deel (biologische) appelazijn met 1 deel water in een sprayflesje en spuit dit op je huid, of gebruik een doekje om het mengsel op de verbrande plekken te deppen. Ga je in bad? Dan kun je ook een scheutje appelazijn aan het water toevoegen. Met een paar druppeltjes lavendelolie merk je niets meer van de geur.

8. Essentiële olie

Niet alle essentiële oliën zijn geschikt voor gebruik op je huid, maar er zijn een aantal soorten die juist heel helend werken. Zo is pepermuntolie pijnstillend en verkoelend. Lavendelolie is ook fijn: het verzacht een branderig gevoel, vermindert roodheid en ondersteunt het helingsproces. Meng een paar druppels van de olie met wat water in een sprayflesje.

9. Kamillethee

Zet een flinke pot sterke kamillethee en laat die vervolgens goed afkoelen. Je kunt vervolgens de koude thee op je pijnlijke huid deppen om de pijn te verlichten.

Meer lezen over natuurlijke remedies bij kwaaltjes en ongemak?

 

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Lichamelijke klachten? De kinesioloog weet raad
Lichamelijke klachten? De kinesioloog weet raad