Verhoog je weerstand met deze voeding bomvol vitamine C

Verhoog je weerstand met deze voeding bomvol vitamine C Verhoog je weerstand met deze voeding bomvol vitamine C Verhoog je weerstand met deze voeding bomvol vitamine C

Vitamine C kan in sommige gevallen de kans op een verkoudheid verkleinen en de duur ervan verkorten. Maar de (overigens behoorlijk hardnekkige) aanname dat vitamine C een wondermiddel is tegen griep, is een fabeltje. Ben je eenmaal flink verkouden, dan helpt een netje sinaasappels je daar helaas niet zo één-twee-drie van af.

Toch kan het geen kwaad om, juist in de koudere maanden van het jaar, wat extra vitamine C aan je voedingspatroon toe te voegen. Vitamine C is een antioxidant die je immuunsysteem ondersteunt en dus onmisbaar is voor een goede weerstand. En die kun je wel gebruiken, als het buiten koud en guur is.

Omdat je lichaam het niet kan opslaan, is het belangrijk dat je elke dag voldoende van de vitamine binnen krijgt. In deze voedingsmiddelen zit een flinke dosis vitamine C:

Citrusvruchten

Citroenen, grapefruits, mandarijnen, sinaasappels: citrusvruchten zijn bekend – en geliefd – als het op vitamine C aankomt. Hoe groter de citrusvrucht, hoe hoger het gehalte vitamine C. De gemiddelde sinaasappel bevat bijvoorbeeld zo’n 60 milligram vitamine C. Dat is al 80 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 75 milligram. Maar er zitten ook veel andere vitaminen en mineralen in sinaasappels én ze zijn een gezonde bron van vezels en foliumzuur.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Paprika

Alle paprika’s bevatten vitamine C, maar vooral de rijpere – lees: rode – variant barst ervan. Soms zit er in een rode paprika maar liefst twee keer zoveel vitamine C als in een sinaasappel. Het is dus helemaal geen gek idee om in plaats van fruit eens voor paprika als tussendoortje te kiezen. Reepjes rauwe paprika zijn extra lekker met een beetje hummus om in te dippen.

Groenten van de kruisbloemenfamilie

Broccoli, bloemkool, spruitjes: schep gerust een portie extra van deze zogenaamde kruisbloemige groenten op je bord. Kook de groenten trouwens niet te lang, want dan gaan er veel van de kostbare vitaminen verloren. Vitamine C is namelijk oplosbaar in water. Verwerk je groenten liever een sapje? Meng dan een handje boerenkool door je smoothie.

Bessen

Blauwe bessen, cranberries, frambozen en vooral aardbeien bevatten allemaal veel vitamine C. Maar de ultieme vitamine C-bom in deze categorie is de camu camu bes. Camu camu-poeder wordt gemaakt van de pulp van een zure, roodpaarsige bes uit de Amazone en is de rijkste natuurlijke bron van vitamine C. Het schijnt dat slechts een theelepel camu camu meer vitamine C bevat dan twintig sinaasappels bij elkaar. Met elke dag een klein beetje camu camu in je (plantaardige) yoghurt of door je smoothie geef je je weerstand gemakkelijk een flinke boost.

Groene en gele kiwi

Als een kiwi eet, krijg je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C al binnen. Een kiwi bevat namelijk 85 milligram. Met de gele kiwi zit je helemaal goed, want die bevat ongeveer twee keer zoveel vitamine C als de groene variant.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over voeding?

Drink jij al appelazijn? Dit zijn de voordelen.

Volgend artikel
Dit is wat de geneeskrachtige gember met je lichaam doet
Dit is wat de geneeskrachtige gember met je lichaam doet