Dit is wat de geneeskrachtige gember met je lichaam doet

Dit is wat de geneeskrachtige gember met je lichaam doet Dit is wat de geneeskrachtige gember met je lichaam doet Dit is wat de geneeskrachtige gember met je lichaam doet

Oh, gember. Wat worden we toch blij van je. Van thee tot bier, van crèmes tot shampoo: het knobbelige worteltje kan bijna overal doorheen gemixt worden. En het smaakt niet alleen lekker, maar heeft ook nog eens een geneeskrachtige werking. Als dat geen win-winsituatie is.

Niet voor niets wordt gember in de Chinese geneeskunde al tienduizenden jaren toegepast als middel tegen allerlei kwalen. Ook in de westerse wereld bewijzen tal van onderzoeken dat de specerij een uitstekend wapen is tegen verschillende gezondheidsissues. Lees, leer en haal vandaag nog een knolletje in huis.

Gember bij ontstekingen

Gember is een zeer krachtig wapen tegen ontstekingen, blijkt uit dit onderzoek. Dat komt door de aanwezigheid van de stof 6-gingerol, die ook voor de scherpe smaak van de wortel zorgt. Het stofje vermindert niet alleen aanwezige ontstekingen, maar voorkomt ook de vorming van nieuwe. Zo kan het slikken van gembersupplementen het ontstaan van spierpijn en ontstekingen na het sporten aanzienlijk afremmen. Ook is het een krachtig middel tegen chronische ziektes en klachten, waarvan een ontsteking tegenwoordig vaak de oorzaak is.

Gember bij menstruatiepijn

Neem jij tegen die zeurende rug- en buikpijn tijdens je menstruatie vaak een pijnstiller? Probeer eens een beetje gember, want uit onderzoek onder 150 vrouwen blijkt dat dit de pijn even effectief verlicht als een pilletje. Bovendien bestrijdt de specerij niet alleen menstruatiepijn. Al eeuwen wordt de wortel gebruikt tegen allerlei ongemakken en kan verlichting opleveren voor mensen met artritis, artrose en reuma.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Gember bij buikvet

Wil je buikvet verbranden, maar lijkt het alsof je maar geen resultaten boekt? Dat kan te maken hebben met een te hoge bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel niet in balans en/of te hoog is, is het nauwelijks mogelijk om buikvet kwijt te raken. Je kunt dan zelfs aankomen.

Gember heeft een zeer positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. De resultaten van een studie naar het verband tussen deze twee, gedaan in 2015, zijn overweldigend: gember kan de bloedsuikerspiegel aanzienlijk laten dalen en stabiliseren. Dat is bovendien niet alleen voor je buikvetverbranding een opsteker; ook de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten vermindert wanneer je bloedsuikerspiegel gezond is.

Gember bij misselijkheid

Er zijn weinig kwalen vervelender dan misselijkheid. Het kan door verschillende oorzaken de kop opsteken (zwangerschap, wagen- en zeeziekte, chemotherapie, als gevolg van een operatie). Met behulp van gember kun je je misselijkheid verminderen. Ook tegen maagzuur is het een effectief middel: het kalmeert namelijk je maag.

Gember tegen misselijkheid is overigens niets nieuws, blijkt uit dit onderzoek. Jaren geleden werd de wortel al ingezet als middel tegen zeeziekte. Het zou qua effectiviteit zelfs niet onderdoen voor medicatie.

Meer over gember?

Probeer deze geneeskrachtige gemberthee eens uit.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
De geneeskracht van citroen: 7 gezondheidsvoordelen
De geneeskracht van citroen: 7 gezondheidsvoordelen