Plantbadderen: dit is wat planten met je doen

Plantbadderen: dit is wat planten met je doen Plantbadderen: dit is wat planten met je doen Plantbadderen: dit is wat planten met je doen

Een plantbad is afgeleid van het bosbad, een Japans gebruik waarbij je je onderdompelt in de kracht van de natuur. Net als bij een bosbad maak je bewust contact met het groen om je heen. Niet wandelend in je eentje op een pad, maar thuis in je eigen en vertrouwde omgeving, omringd door planten.

Volgens de Japanners is het plantbadderen, dat in Azië Shinrin-yoku wordt genoemd, hét recept voor gezondheid en geluk. Planten zorgen voor meer energie, minder stress en zijn goed voor onze weerstand en ons immuunsysteem. Daarnaast is het inmiddels ook bekend dat veel kamerplanten de lucht die je inademt zuiveren en bevochtigen op een natuurlijke manier. Een paar van die groene rakkers in huis doen ons dus veel goeds!

Plantbadderen

Terug naar het badderen, want hoe werkt dit precies? Natuurlijk kun je je badkuip vullen met krachtige kamerplanten om er vervolgens tussen te gaan zitten, maar de term ‘plantbadderen’ is more a matter of speech. Een gezegde. Je kunt ook een hoekje in huis versieren met veel groen, of daar waar je mediteert, leest of graag tot rust komt. Dit is helemaal aan jou.

Uit het hoofd en in het moment

Door je te omringen met groen en jezelf actief te verbinden met de kracht van deze kamerplanten, zul je ontdekken dat je steeds meer uit je hoofd komt en meer in het moment. Het zit ‘m vooral in de bladeren, deze stimuleren je zintuigen: wat ruik je, hoe voelt het? Neem hiervoor -net als bij een meditatie of yogasessie- de tijd en ervaar het met een open mind. Je zult merken dat, zeker als je dit regelmatig doet, je geest ontspant en je energie zal toenemen.

Ook als je last hebt van een writer’s block, een winterdip of als er gewoonweg niets uit je handen komt: juist dan, lekker plantbadderen! Want door al die planten om ons heen worden we ook nog eens creatiever. Ha!

Nog geen groen in huis? Wij tippen: de Zamioculcas en de Alocasia Colocasia.

Zamioculcas

De Zamioculcas is een koele kikker. Zijn bladderen vallen niet uit, hij groeit niet hard, en is de stabiliteit zelve. Vanwege zijn zen-uitstraling biedt deze kamerplant behulpzame focus bij meditaties. De perfecte buddy om het plantbadderen mee te ervaren!

Alocasia Colocasia

Een andere ‘rustplant’ is de Alocasia Colocasia, ook wel olifantsoor genoemd. In Azië staat de olifantsoor ook wel bekend als ‘de grote beschermer’. Zijn indrukwekkend grote bladeren maken de lucht zuiver, stralen een enorme rust uit en worden in tropische gebieden regelmatig gebruikt als paraplu tijdens een hoosbui. De Alocasia Colocasia zorgt voor een kalme sfeer. Adem in, adem uit en maak

Happy plant bathing! Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Mooiwatplantendoen.nl

Volgend artikel
Dosha test: welk Ayurveda type ben ik?
Dosha test: welk Ayurveda type ben ik?