De mooiste uitspraken van Nelson Mandela

De mooiste uitspraken van Nelson Mandela De mooiste uitspraken van Nelson Mandela De mooiste uitspraken van Nelson Mandela

De strijder tegen Apartheid, politiek gevangene, President van Zuid-Afrika en Nobelprijswinnaar Nelson Mandela wordt herinnerd als een warm mens, die mensen over de hele wereld inspireerde. Laat je inspireren door zijn mooiste uitspraken en vraag jezelf eens af: Wat kan ik doen om de wereld een betere plek te maken?

1. Een goed verstand en een goed hart vormen altijd een formidabele combinatie.’

Goed nadenken, zelf nadenken is belangrijk. Een goed hart hebben, iets willen bijdragen aan een betere wereld, is minstens zo belangrijk. De combinatie van die twee is bijna magisch.

‘Een goed verstand’ heeft niets met je schoolopleiding te maken. Een goed verstand draait om het herkennen van onrecht in de wereld en snappen dat er daar iets niet klopt. Een goed hart zorgt dat je op je eigen, bescheiden manier iets wilt betekenen in het leven van anderen, voor een betere wereld, bij het bestrijden van onrecht.

Zet je talenten in voor zaken waar je hart ligt, is de oproep van Mandela. Want als hart en hoofd samengaan, versterken ze elkaar.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

2. ‘Als je kunt leren haten, kun je ook leren liefhebben.’

Haat is iets dat mensen hebben aangeleerd. Dat betekent dat je het ook kunt afleren. Je kunt ook leren liefhebben. Als je daarvan doordrongen bent, ga je anders naar conflicten kijken. Mensen leren soms om elkaar te haten. De hoop die je kunt hebben is: je kunt haat ook weer afleren. Nee, dat is niet eenvoudig. Maar je gaat bijna vanzelf meer kijken naar de achtergrond van conflicten.

Zelf bracht Mandela 27 jaar van zijn leven door in gevangenschap en hij slaagde erin om niet bitter en haatdragend te worden, maar te blijven vertrouwen in het goede van mensen.

Toen hij in 1994 president van Zuid-Afrika werd, na de eerste vrije verkiezingen na de afschaffing van de Apartheid, was de angst groot dat het land verscheurd zou worden door interne spanningen tussen bevolkingsgroepen. Het gebeurde niet, mede dankzij de Waarheids- en Verzoeningscommissie, onder leiding van aartsbisschop Desmond Tutu, die de misdaden onder het Apartheidsregime aan de oppervlakte bracht en bespreekbaar maakte. Openheid en begrip. Verzoening. Daar draaide het om.


3. ‘Passie vind je niet door het klein aan te pakken, door genoegen te nemen met een leven dat minder is dan het leven dat je zou kunnen leiden.

Dit lijkt tegenstrijdig met andere ideeën van Mandela. Zelf bleef hij heel bescheiden. Hoe kun je bescheiden zijn en tegelijkertijd onbevreesd streven naar het best mogelijke leven? ‘Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn,’ zei Mandela ook. ‘Onze grootste angst is dat we een oneindige kracht hebben. Het is ons licht en niet onze schaduw die ons het meest beangstigt.’

Het is dat licht in iedereen waar Mandela vertrouwen in had. En het is een uitspraak die je op jezelf kunt betrekken. Hoe zou jij je leven meer kunnen leiden vanuit liefde, nadenken, je inzetten voor een betere wereld, meer rechtvaardigheid, het beste halen uit je omstandigheden?

Je voelt je, als je zijn citaten leest, bijna vanzelf een beter mens, maar dat is niet voldoende. Het is zaak het ook om te zetten in handelen. Dat helpt voor een betere, rechtvaardigere en lievere wereld.

Meer over Nelson Mandela

  • Neem een kijkje op het Instagramaccount: Nelson Mandela Foundation en laat je inspireren door de vele mooie quotes die hier van hem gedeeld worden.
  • In het boek De moed om te vergeven’ beschrijft Ndaba Mandela hoe het was om op te groeien bij, en te leren van, een van de grootste leiders die de wereld ooit heeft gekend – zijn grootvader, Nelson Mandela.

Meer inspirerende quotes lezen?

Dit zijn de mooiste quotes van de Dalai Lama.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Met deze tips van Nelson Mandela wordt opvoeden een stuk makkelijker
Met deze tips van Nelson Mandela wordt opvoeden een stuk makkelijker