Met deze tips van Nelson Mandela wordt opvoeden een stuk makkelijker

Met deze tips van Nelson Mandela wordt opvoeden een stuk makkelijker Met deze tips van Nelson Mandela wordt opvoeden een stuk makkelijker Met deze tips van Nelson Mandela wordt opvoeden een stuk makkelijker

Het gezegde luidt: It takes a village to raise a child, maar waar is dat dorp dan? Als ouder kun je niet vaak genoeg advies over opvoeden ter harte nemen. En als die adviezen van niemand minder dan Nelson Mandela komen, dan kun je die gelijk in je zak steken.

Over Mandela

Nelson Mandela (1918-2013) was Zuid-Afrikaans antiapartheidsstrijder en politicus, betrokken bij de strijd tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Voor die rol kreeg hij in 1963 hij een levenslange gevangenisstraf, 27 jaar heeft hij in de gevangenis doorgebracht. In 1993 ontving Mandela de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kwam op voor gelijkheid door middel van geweldloze revoluties en geloofden dat je met waardigheid en liefde de wereld kunt verbeteren, niet met boosheid.

Tip 1: goed voorbeeld doet goed volgen

Het goede voorbeeld geven schijnt meer indruk te maken op kinderen dan geschreeuw beantwoorden met geschreeuw. En de mantra van geweldloos verzet is ook: smeed het ijzer niet als het heet is, maar als het koud is, als iedereen rustig is. Dus later, als je goed en wel tot twintig of honderd hebt geteld, kun je vertellen wat je dwars zat. Leer kinderen om hun boosheid te kanaliseren door het zelf te doen.

Overigens zou je makkelijk kunnen stellen dat dit niet alleen op kinderen een goed effect heeft, het werken aan zelfcontrole en beheersing van je eigen boosheid. Naar jezelf kijken in plaats van focussen op wat de ander anders zou moeten doen, zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor allerlei soorten relaties. En eigenlijk is dat, hoe gek het ook klinkt, de essentie van geweldloos verzet.

Tip 2: draag je verantwoordelijkheid, begin bij jezelf

Het is belangrijk voor de wereld, voor de samenleving, en voor onze gezinnen: verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen boosheid, ons eigen ongemak, onze eigen daden. Zelf betere mensen worden en zo het goede voorbeeld geven.

‘De maatschappij veranderen is niet het moeilijkste wat er is, het moeilijkste is jezelf veranderen,’ sprak Nelson Mandela kort voor zijn afscheid als president van Zuid-Afrika.

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.
Volgend artikel
Duurzaam opvoeden 101: wat als je kinderen met gekleurde plastic dingetjes willen spelen?
Duurzaam opvoeden 101: wat als je kinderen met gekleurde plastic dingetjes willen spelen?