Vier gezonde gewoontes waarmee je tijd kunt besparen (plus een tip om ze eigen te maken)

Vier gezonde gewoontes waarmee je tijd kunt besparen (plus een tip om ze eigen te maken) Vier gezonde gewoontes waarmee je tijd kunt besparen (plus een tip om ze eigen te maken) Vier gezonde gewoontes waarmee je tijd kunt besparen (plus een tip om ze eigen te maken)

Gezonder leven en meer tijd voor jezelf: staan ze bij jou ook hoog op de lijst van goede voornemens? Velen moeten helaas keer op keer concluderen dat het niet bijster goed gelukt is om zich aan deze doelen te houden. Voor al die mensen is er goed nieuws: gezond leven kan je namelijk tijd besparen. Twee vliegen in één klap!

‘Ik wil wel gezonder eten, maar zo uitgebreid en vers koken, daar heb ik gewoon geen tijd voor.’
‘Ik was eigenlijk toe aan een avond relaxen, maar ik had de hele week nog niet gesport. Heb m’n vrije avond dus toch maar opgegeven voor de sportschool.’
Hoe fijn zou het zijn om deze obstakels te kunnen parkeren? Om niet te hoeven kiezen tussen óf een gezond leven leiden óf genoeg tijd voor jezelf hebben?

In opperste staat van rust en ontspanning een uitgebreide verse maaltijd bereiden voor het hele gezin, na een fijne workout in de buitenlucht en een heerlijk boek dat vanavond op je ligt te wachten… Mocht dit een droomscenario zijn dat je slechts sporadisch in vakanties (of na je pensioen) ziet gebeuren, dan is er goed nieuws. Het is wel degelijk mogelijk om gezond te leven en tijd te besparen tegelijk. Ook op een doodnormale drukke doordeweekse dag.

En het leuke is: het is helemaal niet moeilijk. Het enige wat er moet gebeuren is het jezelf aanwennen van onderstaande gewoontes, en ze een plek geven in je dagelijkse routine.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

1. Knip je workout op in korte trainingsmomenten

Heb je je weleens gerealiseerd dat het helemaal niet nodig is om een uur naar de sportschool te gaan voor een workout? In je woonkamer, in het park of zelfs op de trap bij je werk kun je prima aan je dagelijkse beweging komen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat het voor de resultaten niet uitmaakt of je in één keer een lange workout doet, of dat je je training opknipt en verdeelt over meerdere momenten op de dag. Als je iedere ochtend en iedere avond 10 minuutjes inplant voor een HIIT (high intensity) workout doe je je lichaam een plezier én hoef je geen tijd te steken in het pakken van je sporttas en je route naar de sportschool. En dan hebben we het nog niet eens over de kostenbesparing gehad.

2. Maak een grote pan soep

Super slimme tip voor het opkrikken van de dagelijkse portie groente: maak op zondag een grote pan soep. Meer dan je favoriete groentes, water en verse kruiden heb je niet nodig. Eet de daaropvolgende week elke avond een kommetje bij het avondeten. Zo houd je minder ‘ruimte’ over voor de rest van het diner, hoef je dagelijks minder te koken maar neem je wél extra vitamines en vezels tot je. Inspiratie nodig voor een lekker recept? Kijk dan eens hier.


3. Klets bij op de markt

Wat als je het wekelijkse theemoment bij een vriend(in) op de bank eens omtovert tot een date op de markt? Samen struinen en op zoek naar de lekkerste verse ingrediënten is in meerdere opzichten nuttig. Niet alleen is er tijdens het boodschappen doen uitgebreid de tijd om bij te kletsen, ook kunnen jullie van het moment gebruik maken om recepten uit te wisselen en elkaar motiveren om de gezonde levensstijl in stand te houden. En bovendien: boodschappen doen in je uppie is een stuk saaier.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past
  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
  • Cadeau: koperen tongschraper

4. Kijk eens kritisch naar je eigen woon-werkverkeer

Pak eens de fiets in plaats van de auto – het is een inkopper, misschien zelfs een cliché. Maar heb je je weleens gerealiseerd dat die autorit naar je werk je behoorlijk kan afmatten? Weer stil staan op datzelfde punt, weer al die verkeerslichten die voor je neus op rood springen.

Dat er aan fietsen in plaats van autorijden talloze tijds- en bewegingsvoordelen hangen hoef ik je niet uit te leggen, maar ik haal nog wel graag even de cijfers van een Brits onderzoek erbij. Daaruit blijkt namelijk dat mensen die naar hun werk fietsen 46% minder kans hebben op een hartkwaal én 45% minder kans hebben op kanker dan mensen die de auto pakken of met het OV reizen.

Bedenk wat de beloning is van deze nieuwe gewoontes

Ik weet het: bovenstaande klinkt mooi, maar nu het toepassen nog. Om deze gewoontes onderdeel te maken van je dagelijkse routine helpt het om je te realiseren wat dit nieuwe gedrag jou als beloning oplevert. Dit klinkt wat abstract, maar het volgende voorbeeld maakt het helder.

Als jij ontdekt dat het veel leuker is om een mooie fietstocht te maken door de natuur dan om gapend achter het stuur in de file aan te sluiten, is het veel makkelijker om je deze gewoonte eigen te maken. Bedenk daarom per gewoonte wat het toepassen ervan jou concreet kan brengen. Het mooie is dat het uiteindelijk allemaal op het volgende zal neerkomen: een gezonder leven en meer tijd voor jezelf.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over goede gewoontes aanleren?

Zo maak je van goede gewoontes een automatisme.

Volgend artikel
Veranderen moeilijk? Met maandelijkse intenties lukt het wel
Veranderen moeilijk? Met maandelijkse intenties lukt het wel