Zo nodig je de vier elementen uit in je leven

Zo nodig je de vier elementen uit in je leven Zo nodig je de vier elementen uit in je leven Zo nodig je de vier elementen uit in je leven

Lucht heeft denkkracht, vuur biedt inspiratie, aarde geeft stabiliteit en water kan dingen in beweging brengen. Heb je iets van deze vier kwaliteiten nodig in je leven? Nodig dan de elementen uit. Op je altaar bijvoorbeeld.

Lucht – denken

Lucht is adem – alles wat het leven veraangenaamt, luchtig maakt. Het element staat voor zuurstof, ruimte, vrijheid. Lucht staat voor denkkracht. Voor vragen stellen, associëren, redeneren, analyseren en verbanden leggen. In de westerse maatschappij is denken heel belangrijk. Er zijn zoveel dingen waaraan gedacht moet worden, dat we soms te veel in ons hoofd zitten. Zit je vast in je gedachten? Vraag het element lucht dan om helderheid. Dat kan betekenen: letterlijk uitwaaien op het strand of een veer op je altaar om het element te eren.

Windrichting: oost
Maanstand: eerste kwartier
Tijd: ochtend
Jaargetijde: lente
Levensfase: kindertijd en jeugd
Kleur: geel
Op het altaar: veer, wierook
Kracht: zien, plannen, starten
Luchttekens: Tweelingen, Weegschaal, Waterman
Tarot: Zwaarden

Vuur – emoties

Vuur is energie – zonder licht en warmte is er geen leven op aarde. Het element symboliseert levensenergie. Vuur staat voor scheppingskracht. Voor verlangens, passie, inspiratie, vitaliteit, initiatief en drijfveren. Als het element vuur goed in jou vertegenwoordigd is, blaak je van de energie, ben je vrolijk en direct. Het element is goed te voelen als je geïnspireerd bent. Als je te weinig vuur hebt, kun je je moe en futloos voelen. Ga dan op zoek naar vuur in je leven: een knapperend haardvuur, of brand een kaars met een mooie intentie.

Windrichting: zuid
Maanstand: volle maan
Tijd: middag
Jaargetijde: zomer
Levensfase: puberteit en adolescentie
Kleur: rood
Op het altaar: kaars, olielampje, kooltje of wierook
Kracht: doen, verbinden, gronden
Vuurtekens: Ram, Leeuw, Boogschutter
Tarot: Staven


Aarde – lichaam

Aarde is grond – basiszekerheden en houvast. Het element staat voor materie, geld, feiten, nuchterheid, zintuigen, natuur en de fysieke grens tussen jezelf en anderen. Aarde staat voor manifestatiekracht. Resultaten, duidelijkheid en discipline. Als je ideeën die je hebt neer kunt zetten, is het element aarde goed vertegenwoordigd. Maar als je moeite hebt iets uit te voeren, of concreet te worden, heb je behoefte aan aardekracht. De natuur in gaan werkt goed: je voeten in de klei of lekker met planten in de weer. Maar je kunt ook een mooie grondings­oefening doen en je verbinden met de wortels van de bomen voor wat meer stevigheid, of draag een aardende kristal in je zak.

Windrichting: noord
Maanstand: nieuwe maan
Tijd: nacht
Jaargetijde: winter
Levensfase: wedergeboorte en vruchtbaarheid, maar ook ouderdom en dood
Kleur: groen
Op het altaar: zout, zand of een steen
Kracht: wijsheid, rust, ziel
Aardetekens: Stier, Maagd, Steenbok
Tarot: Pentakels

Water – gevoel

Water is verbinding – alles wat nodig is en vloeit. Dit element symboliseert leven, gevoel, verfrissing, stroming. Water staat voor communicatiekracht. Voor emoties, intimiteit, verbeelding, geheimen, instincten, de bloedband. Als het element water goed in je vertegenwoordigd is, dan vaar je feilloos op je intuïtie. Zit je in de knoop met je gevoelens, dan voel je die verbinding niet zo. Je kunt dan gaan zwemmen of douchen om je zorgen van je af te spoelen. Je kunt ook een kommetje water neerzetten op je altaar of een schelp aan een ketting hangen om het water-element te bekrachtigen.

Windrichting: west
Maanstand: laatste kwartier
Tijd: avond
Jaargetijde: herfst
Levensfase: volwassenheid
Kleur: blauw
Op het altaar: kelk, schelp of kommetje water
Kracht: afronden, ontladen, integreren
Vuurtekens: Vissen, Kreeft en Schorpioen
Tarot: Bekers

Wil je weten welk element het meest in jou vertegenwoordigd is?

Test het hier.

Over auteur
Nicole van Borkulo is sinds 2015 werkzaam als eindredacteur bij Happinez. Ze studeerde journalistiek en specialiseerde zich in tijdschriften, waar ze inmiddels al ruim tien jaar vol enthousiasme mee bezig is in haar werk. Nicole houdt zich veel bezig met voeding, haar kinderen en duurzaamheid, waar ze ook graag mooie artikelen over schrijft voor Happinez.
Volgend artikel
15 affirmaties om je intuïtie te versterken
15 affirmaties om je intuïtie te versterken