Liefdeshoroscoop: wat zegt je element over je liefdesleven?

Liefdeshoroscoop: wat zegt je element over je liefdesleven? Liefdeshoroscoop: wat zegt je element over je liefdesleven? Liefdeshoroscoop: wat zegt je element over je liefdesleven?

Je hoort weleens dat Rammen passen bij Leeuwen en niet bij Steenbokken. Dat doet gigantisch tekort aan de complexiteit van mensen en aan de schoonheid van de astrologie.

Er zijn verschillende manieren waarop mensen relaties vormen. Je kunt elkaar aanvullen of juist uitdagen, je kunt gaan voor de harmonie of juist voor de groei. Daarbij is belangrijk welke astrologische elementen beide partners in de relatie brengen: aarde, vuur, water en lucht. Daarom dit keer: wat is jouw element en wat betekent dat voor je relatie?

Harmonieus: Ram, Leeuw of Boogschutter (vuur) met Ram, Leeuw of Boogschutter (vuur)

Ram, Leeuw en Boogschutter zijn vuurtekens, dat betekent passie en actie, geen woorden maar daden. Wat gebeurt er als een vuurteken verliefd wordt op een ander vuurteken?

Dat het vuur tot enorme hoogte wordt opgepookt! Als twee mensen met een vuurteken een relatie aangaan, dan laten ze er meestal geen gras over groeien. Ze begrijpen elkaar op een fundamenteel niveau en seks is een belangrijke factor in hun relatie. Sowieso samen sporten, samen op pad gaan, samen dingen doen.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Als beide partners te veel vuur in de relatie brengen, kan ook een allesverzengende en verstikkende ‘binnenbrand’ ontstaan, waardoor er niets van de liefde overblijft. Problemen kunnen ook ontstaan als er gepraat moet worden over gevoelens, of als er rekeningen betaald moeten worden. Als geen van beide partners daar oog voor heeft, kunnen de irritatie en strijd hoog oplopen. Ook zijn vuurkarakters meestal vrij dominant, wat soms voor wat podiumstrijd kan zorgen. Maar een beetje discussie en competitie kan ook het beste in mensen van het vuurelement naar boven halen, dus die competitie kan een deel van het plezier zijn die zo’n relatie je kan geven. En het kan je verder brengen.

In de basis is er veel begrip voor de ander, simpelweg omdat je van hetzelfde element bent. Daardoor kun je makkelijk door de ogen van de ander kijken, er is meer empathie en vergeven gaat bijna vanzelf.

Harmonieus: Stier, Maagd of Steenbok (aarde) met Stier, Maagd of Steenbok (aarde)

Als aarde de liefde vindt bij een ander aardeteken, dan is veiligheid en rust vaak een belangrijk motief. Meestal is er geen oververhitte, allesverzengende start, maar diepe bewondering of respect, vriendschap en een natuurlijk en stil begrijpen van elkaar.

Aarde is materie, waar je op kunt bouwen, letterlijk en figuurlijk. Dit zijn twee mensen die er altijd voor elkaar zijn in praktisch opzicht. Ook als het in emotioneel opzicht even wat minder gaat. Dan nog stop je de ander een tientje toe zodat ie niet zonder geld zit. Bij ruzie wordt er ook eerder koppig gezwegen dan gestampvoet of gegild.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Praten over gevoelens is nu eenmaal een lastig hoofdstuk. En de passie kan wat onderbelicht zijn. Dan ben je de allerbeste maatjes van de wereld, maar dan loopt zo’n relatie toch stuk omdat een van twee behoefte heeft aan meer uitdaging of spanning. Het aarde-duo is op zijn best als er praktisch werk verzet moet worden. Je kunt van aarde dan ook alles maken. Van zandkastelen tot piramides. Dat is wat dit duo het liefste doet: samen bouwen aan en investeren in iets groots. Daaraan kan alles ondergeschikt raken. Kaken op elkaar en samen doorgaan, net zolang tot het gezamenlijke doel is bereikt. Een gelukkige bijkomstigheid is dat aarde enorm veel humor heeft en zo samen de grote en kleine tegenslagen in het leven overwint.

Harmonieus: Tweelingen, Weegschaal of Waterman (lucht) met Tweelingen, Weegschaal of Waterman (lucht)

Mannen en vrouwen van het element lucht vinden elkaar van nature erg prettig. Zo beschaafd, muzikaal of origineel. Beiden zijn ze altijd in beweging en contact staat centraal in hun leven. Dus ze komen elkaar ook nogal eens tegen. En dan is er meteen dat gemak, die uitwisseling van interessante gedachtes, die openheid, het samen kunnen lachen. Een beetje lucht laat eigenlijk elke relatie wat makkelijker stromen.

Maar in dat makkelijke zit ook een valkuil. Luchtmensen kunnen, als er problemen dreigen, erg afstandelijk reageren. Als ze geen weg vinden om die afstand te overbruggen, kunnen ze elkaar zomaar kwijtraken, als blaadjes die van elkaar wegdansen in de wind. De kunst is dat ze elkaar bij de les houden op emotioneel vlak. En dat is voor allebei een beetje griezelig. En als er dan emoties komen, is het ineens big time. It never rains, but it pours.

Maar over het algemeen is er veel ruimte in deze relatie. Beide partners begrijpen dat de ander vrijheid nodigt heeft en zo af en toe moet luchthappen buiten de deur. Ze begrijpen beiden dat vriendschappen geen bedreiging zijn maar een belangrijke aanvulling in hun leven. En ook als het niet meer zo spannend is als in het begin, als de lichamelijke aantrekkingskracht begint te vervagen, dan blijven de diepe gevoelens van vriendschap voor elkaar meestal overeind.

Harmonieus: Kreeft, Schorpioen of Vissen (water) met Kreeft, Schorpioen of Vissen (water)

Als een waterteken in het warme bad landt van een ander waterteken, dan betekent het thuiskomen voor allebei. Ze hoeven zich niet flinker voor te doen dan ze zijn. Samen kunnen ze sentimenteel zijn en overgevoelig en hun hart laten zien. Dat draagt sterk bij aan een veilig gevoel dat ze bij elkaar vinden. En zo snel als het rivierwater dat de zee instroomt, zo snel verliezen ze zichzelf aan elkaar. Al snel lost de grens tussen hen op en praten ze over ‘wij’ in plaats van ‘jij en ik’. En vaak gaat dat een leven lang goed. De grootste valkuil in deze relatie is dat de meeste watertypes hun eigen zin willen doordrukken, maar ze zijn bang om dat rechtstreeks uit te spreken. Communicatie is niet hun sterkste kant. Een waterteken neemt liever een omweg om zijn of haar zin te krijgen. Twee watertekens kunnen elkaar helemaal gek maken met manipulaties tot geen van beiden nog weet wat waar is of wat echt. Zelfs als zich binnenshuis de grootste drama’s afspelen, denkt geen van beiden erover om er een punt achter te zetten. Want liefde is het belangrijkste wat er is, daar zijn ze het over eens en daar komt niets tussen. Natuurlijk zijn er ook waterduo’s die toch uit elkaar gaan. Dat zijn dan hele drama’s want hun emoties zitten diep en het kan lang duren voordat deze twee elkaar loslaten.

Complementair: Kreeft, Schorpioen of Vissen (water) met Leeuw, Boogschutter of Ram (vuur)

Als mensen zeggen: ze zijn water en vuur, dan bedoelen ze niet dat twee mensen zo goed bij elkaar passen. Toch zijn er veel gelukkige stellen waarvan de een behoort tot het water-element en de ander tot het vuur. De tegenstelling tussen beide elementen is wel groot. Vuur is meer extrovert, water is meer introvert. Vuur is mannelijk-actiegericht, water is vrouwelijk-emotioneel. Maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, als je allebei leert om je emoties te doseren en rekening te houden met de ander. Dat doseren is wel heel erg belangrijk. Teveel water (emotie) en het vuur dooft. Teveel vuur (passie, actie) en het water raakt aan de kook en verdampt. Dus vooral in de eerste jaren kunnen er momenten zijn dat zo’n vuur-water stel flink aanloopt tegen de verschillen. Maar na verloop van tijd kun je leren om in te houden op jezelf en de ander de ruimte te geven. En dan ontstaat juist een yin en yang, een continu uitwisselen van energie en liefde. En dan is het heel fijn dat je allebei kwaliteiten in de relatie brengt, waarmee je elkaar aanvult. Vuur en water is een zeer geschikt duo om samen een gezin of een bedrijf vorm te geven. Het vuur kan dan vooral naar buiten toe de bepalende figuur zijn, terwijl water intern iedereen bij de les houdt.

Ook spiritueel gezien heeft deze relatie veel potentie, omdat er op emotioneel vlak belangrijke lessen worden geleerd.


Complementair: Stier, Maagd of Steenbok (aarde) met Tweelingen, Weegschaal of Waterman (lucht)

Terwijl aarde aan onze voeten ligt, zweeft lucht eroverheen en bereikt enorme hoogtes. Het lijkt daarom niet voor de hand te liggen dat deze elementen contact maken met elkaar, dat ze elkaar raken. Bij aarde en lucht denk je misschien eerder aan een zandstorm dan aan een gelukkig koppel. Toch is er meer dat aarde en lucht verbindt dan je zou denken. Ze delen een rationele instelling, meer mentaal dan emotioneel. Althans voor wat ze aan de oppervlakte laten zien. Dat maakt de communicatie tussen een aarde en een luchtteken vloeiend. Het gaat over weten en begrijpen en alles is bespreekbaar. Omdat ze beiden terughoudend zijn met het laten zien van hun emotionele kant, is het zelden liefde op het eerste gezicht. En als het dat al is, kan het een tijd duren, voordat ze dat aan elkaar bekennen. De spanning die er in het begin misschien wel is, wordt al snel overbrugd met grapjes en leuke gesprekken. De relatie tussen aarde en lucht heeft iets makkelijks, iets vanzelfsprekends. De seksuele factor is niet wat deze twee bij elkaar brengt. Het is wel de factor die deze twee uit elkaar kan drijven als een van beiden bedenkt dat het gras aan de andere kant van de schutting groener is. Maar vooral als de man het extroverte lucht-element inbrengt en de vrouw het introverte aarde-element, kunnen ze elkaar uitstekend aanvullen en zijn diepgaande tevredenheid en geluk mogelijk.

Uitdagend: Stier, Maagd of Steenbok (aarde) met Leeuw, Boogschutter of Ram (vuur) 

Aardetekens zijn in beginsel introvert en nuchter, vuurtekens zijn in principe extrovert en ontvlambaar. Als partners aarde en vuur verenigen in hun relatie zullen ze tegen veel tegenstellingen aanlopen. Maar opposites attract en dat is niet voor niets. Juist als die ander diagonaal anders is dan jij, valt er ontzettend veel te leren. Het grote voordeel is dat aarde en vuur in het dagelijkse leven makkelijk tot een rolverdeling komen, want het aarde-teken is goed in praktische zaken, terwijl het vuurteken zorgt voor initiatieven. Vooral als de vrouwelijke helft aarde is en de mannelijke vuur. Dat maakt het nog vanzelfsprekender. Het vuurteken komt bijvoorbeeld met een geniaal idee en het aardeteken zorgt ervoor dat het tot in de details wordt uitgewerkt. Daardoor kan zo’n duo-met-uitdaging enorm veel tot stand brengen. Verder kan vuur er ook voor zorgen dat aarde uit zijn of haar comfortzone komt en leert om het beste uit zichzelf te halen. Het enigszins koele element aarde wordt vruchtbaar en komt tot bloei door de warmte van vuur. Er zullen wel momenten zijn waarop aarde en vuur het idee hebben dat ze elkaar totaal niet begrijpen. Dan komt het aan op communiceren en vooral niet te snel opgeven. Juist door het uitdagende karakter kan de relatie erg lang meegaan, misschien wel een leven lang. Je raakt namelijk niet snel uitgekeken op de ander en er valt altijd iets te ontdekken aan beide kanten.

Uitdagend: Tweelingen, Weegschaal of Waterman (lucht) met Kreeft, Schorpioen of Vissen (water)

Watertekens varen op hun emoties, luchttekens vertrouwen vooral op hun gezonde verstand. Als water en lucht elkaar in een relatie ontmoeten valt er dus het nodige te overbruggen. Maar een beetje lucht laat water bruisen en water maakt de lucht warmer, broeierig zelfs. Deze relatie kan dan ook het mooiste in beide partners naar voren brengen. Dat gebeurt niet meteen op de eerste dag, al kan de aantrekkingskracht enorm zijn. De lichamelijke aantrekkingskracht tussen water en lucht is ongeëvenaard. Omdat opeens alles samenkomt: intense emoties, intimiteit en spanning. Dat is voor lucht overweldigend, en voor water verslavend. Vooral als de mannelijke partner lucht is en de vrouwelijke water.

Deze partners hebben elkaar iets te bieden wat ze niet makkelijk bij een ander kunnen vinden. Het grootste obstakel is dat lucht behoefte heeft aan vrijheid. Iets dat water bedreigend vindt. Daardoor kan een knipperlichtrelatie ontstaan. Als je het gevoel hebt dat je partner zo anders is dat hij of zij je niet begrijpt, kan het gebeuren dat je alles uitvoerig bespreekt met vrienden en familie. Dat werkt niet, het is beter om met elkaar te praten, dan over elkaar. Maar als na verloop van tijd de scherpe kantjes eraf zijn, dan kunnen water en lucht bij elkaar toch rust vinden. En dan kan het ook niet meer stuk. Juist omdat ze zo anders zijn, blijft het boeiend.

Voedend: Stier, Maagd of Steenbok (aarde) met Kreeft, Schorpioen of Vissen (water)

Wil de aarde plantjes voortbrengen, dan moet je regelmatig sproeien. En als een rivier geen bedding heeft, stroomt hij zonder richting alle kanten op. Aarde en water hebben elkaar nodig op een positieve manier. Ze helpen elkaar en geven elkaar wat ze nodig hebben. Bij aarde is dat de manier om liefde te tonen. Water doet het vanzelfsprekend, het is haar tweede natuur. Misschien maakt dit koppel geen vliegende of vurige start, maar stille wateren hebben diepe gronden. Met de tijd verdiept zich het gevoel voor elkaar. Daarnaast is het ook fijn dat aarde een soort nuchterheid stelt tegenover het soms overgevoelige van water. Dat geeft water rust en aarde is blij dat hij/zij iets constructiefs kan doen. Omdat beide elementen introvert zijn, kan de relatie stilvallen zonder dat een van twee begrijpt waarom dat is. Dan moet er gepraat worden. Maar op dat vlak is geen van beiden sterk, dus er kunnen vreemde misverstanden ontstaan. Aarde kan dan te rigide vasthouden aan zijn of haar mening, die hij of zij nooit geeft gedeeld met water. En water piekert zich dan gek over wat er er aan de hand is. Water is meestal de empathische partij die voorzichtig toenadering zoekt of zich probeert aan te passen. Het kan natuurlijk niet altijd van één kant komen, maar als beide partners leren om te geven en te nemen, dan bouwen ze samen een veilig thuis.

Voedend: Tweelingen, Weegschaal of Waterman (lucht) met Leeuw, Boogschutter of Ram (vuur)

Wat heeft vuur nodig om hoog op te laden? Lucht! En wat maakt van een frisse bries een heerlijke warme luchtstroom? Vuur natuurlijk. Daarom zou je kunnen zeggen dat een koppel bestaande uit een vuurtype en een luchttype een voedende relatie heeft. Ze geven elkaar precies wat ze nodig hebben. Lucht heeft behoefte aan de actie en het avontuur die vuur in de relatie brengt. Vuur komt beter tot zijn recht als iemand hem helpt om dingen beter te overdenken en om contacten te leggen. Dat zijn de kwaliteiten van lucht. Lichamelijk kan de energie ook goed stromen tussen de iets gereserveerde luchttekens en de gepassioneerde vuurtekens.

Een vuur-luchtrelatie zorgt ervoor dat beide partners groeien en sterker worden. Tegenstellingen worden makkelijk overbrugd en conflicten zijn er om opgelost te worden. Beiden zijn gelijkwaardig en dragen evenveel bij aan het geheel dat ze samen bouwen, of dat nu een huis is, een vriendenkring of een familie.

Beide elementen zijn overwegend extrovert en dat kan er soms toe leiden dat de emotionele aspecten van de relatie onvoldoende aan bod komen. Er zijn altijd vrienden, feestjes en andere leuke dingen. Toch is het nodig om zo af en toe samen thuis te blijven en om aandacht te besteden aan de zaken van het hart. Echt aan elkaar vragen: hoe voel jij je nu? En daar ook met een open oor naar luisteren.

Beeld: fotografie door Dana van Leeuwen, styling door Marita Janssen, visagie door Manous Nelemans

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.

Meer lezen over je sterrenbeeld?

Health-horoscoop: dit zegt je sterrenbeeld over je gezondheid.

Volgend artikel
Nieuw! De Happinez Astrologie guide is uit
Nieuw! De Happinez Astrologie guide is uit