Relax, deze yogahoudingen verminderen spanning en kalmeren je lijf

Relax, deze yogahoudingen verminderen spanning en kalmeren je lijf Relax, deze yogahoudingen verminderen spanning en kalmeren je lijf Relax, deze yogahoudingen verminderen spanning en kalmeren je lijf

Pijnlijke spieren, last van je rug en een stijve nek. Een overvol hoofd zorgt voor stress en spanning die kan doorwerken in je hele lichaam. Een serie rustige yogahoudingen kan die spanning doorbreken. De volgende oefeningen helpen je om naar je lichaam te luisteren en te ontspannen.

Kindhouding

Ga rechtop zitten met je benen onder je gevouwen. Breng de grote tenen tegen elkaar aan en spreid je knieën iets wijder dan je heupen. Buig nu naar voren, leg je voorhoofd op de grond en laat je buik op en tussen je bovenbenen rusten. Je armen strek je voor je uit, met de handpalmen plat op de grond op schouderbreedte. Je billen rusten op je hielen – lukt dat niet, leg er dan een dekentje tussen. Adem rustig in en uit. Blijf zolang in deze oefening als goed voelt. Dat kunnen een paar ademhalingen, maar ook een paar minuten zijn.

Liggende twist

Ga plat op je rug liggen en spreid je armen wijd in de vorm van een T. Buig vervolgens je knieën, breng ze omhoog naar je linker oksel en leg ze op de vloer. Zorg ervoor dat je rechterschouderblad de grond blijft raken. Lukt dit niet, buig dan je arm en plaats je rechterhand op je buik. Heb je ruimte tussen je benen, plaats dan een opgevouwen dekentje tussen je scheenbenen en enkels voor steun. Adem een aantal keren rustig in en uit en wissel dan van kant.

Zittende vooroverbuiging

Ga zitten met je benen voor je uitgestrekt. Leg een bolster of een paar kussens bovenop je benen – zoveel als nodig is om comfortabel te kunnen zitten – en vouw dan je bovenlichaam voorover, met je gezicht naar links. Je armen plaats je losjes naast je benen. Voor extra ondersteuning kun je een bolster of een opgerolde deken onder je knieën leggen. Blijf vijf minuten zo zitten terwijl je rustig inademt door je neus en uitademt door je mond. Draai halverwege je gezicht naar de andere kant.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Staande zijstrekking

Ga rechtop staan, met je voeten stevig in de grond op heupbreedte. Breng dan je armen langs je oren omhoog en plaats de handpalmen tegen elkaar. Pak met je rechterhand je linkerpols beet en leun met je bovenlichaam naar rechts. Buig zover als je balans toestaat terwijl je je heupen rechthoudt. Blijf ondertussen verlengen vanuit je linkerarm. Haal een aantal keer diep adem en wissel dan van kant.

Oog van de naald

Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Leg je rechterenkel op je linker bovenbeen, iets boven de knie. Steek nu je rechterarm door de opening tussen beide benen en leg je linkerarm langs de buitenkant van je linkerbeen. Verstrengel je handen ineen. Laat je rechterknie naar buiten wijzen en breng vervolgens je linkerknie richting je borst, zodat je voet van de grond komt. Blijf een paar minuten in deze houding. Wissel dan van kant.

Cobra

Ga languit op je buik liggen, met je voorhoofd en de bovenkant van je tenen op de grond. Je voeten zijn dicht bij elkaar. Zet nu je handen stevig naast je borst en onder je schouders. De ellebogen wijzen omhoog. Druk jezelf langzaam omhoog, zodat je borst van de grond komt. Zorg ervoor dat je je schouders laag en ontspannen houdt. Is dit teveel, plaats je handen dan iets verder uit elkaar en naar voren. Blijf een aantal ademhalingen in deze houding en kom dan langzaam terug naar de grond.

Brug

Ga op je rug liggen met je knieën gebogen boven je enkels en je voeten op heupbreedte. Leg je armen naast je neer, met je vingers richting je hielen. Lift nu je heupen omhoog tot je bovenbenen parallel zijn aan de vloer. Wandel vervolgens je schouderbladen iets naar elkaar toe en verstrengel je handen. Haal een aantal keer diep adem en kom dan langzaam uit de houding.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Neerwaartse hond

Ga op handen en knieën zitten, met je knieën recht onder je heupen, je handen onder je schouders en je vingers stevig gespreid in de mat. Krul je tenen in de grond en duw je billen omhoog en naar achteren. Je stuitje wijs zover mogelijk omhoog. Strek je armen en benen, of houd je knieën licht gebogen als dat prettiger voelt. Je hielen mogen van de grond komen als dat nodig is. Ontspan je nek en laat je hoofd hangen. Haal tenminste vijf keer rustig adem in deze houding.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Verkouden? Geef je immuunsysteem een boost met deze ratatouille salade
Verkouden? Geef je immuunsysteem een boost met deze ratatouille salade