Dit is hoe waardevol lichaamsbeweging voor jonge kinderen is

Dit is hoe waardevol lichaamsbeweging voor jonge kinderen is Dit is hoe waardevol lichaamsbeweging voor jonge kinderen is Dit is hoe waardevol lichaamsbeweging voor jonge kinderen is

Voldoende lichaamsbeweging is voor iedereen belangrijk, maar voor kinderen helemaal. Jong geleerd is oud gedaan. Als een kind op jonge leeftijd al voldoende beweegt, plukt het daar ook in de toekomst de vruchten van, bewijst wetenschappelijk onderzoek.

Het is goed om kinderen al op jonge leeftijd het belang van voldoende lichaamsbeweging mee te geven. Het zorgt er in eerste instantie voor dat ze in het hier en nu lekkerder in hun vel zitten. Ook heeft het invloed op de toekomstige keuzes en levensstijl van een kind. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die in hun jeugd niet actief genoeg waren, het lastiger vinden gezonde keuzes te maken in hun volwassen leven.

Jong geleerd, oud gedaan

Zelf ben ik in een totaal onsportief gezin opgegroeid. Mijn ouders hielden niet van sport en deden niet aan sport. Hoewel ik als kind een paar jaar heb geklungeld op het sportveld van de plaatselijke voetbalclub, is bewegen er bij mij simpelweg niet met de paplepel ingegoten. Met de kennis van nu had ik graag gewild dat er vroeger meer aandacht was voor het belang van lichaamsbeweging. Als dat bewustzijn er al vroeg in had gezeten, had het vast een stuk minder moeite gekost om het sporten in mijn systeem te krijgen. Het is bewezen dat de eerste tien levensjaren van een kind grote invloed hebben op de hersenontwikkeling. Wie vroeg het belang van lichaamsbeweging krijgt bijgebracht, zal op latere leeftijd minder moeite hebben met het integreren van fysieke activiteit in het dagelijks leven.

Gezonde keuzes

Sporten helpt ons om spanning kwijt te raken, houdt het lijf fit en verkleint de kans op ziekten. Bovendien komen er bij lichamelijke activiteit hormonen vrij waardoor mensen zich gelukkiger en meer zelfverzekerd voelen. Voor een volwassene prettig, maar op kinderen heeft dit pas echt grote invloed. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat actieve kinderen minder snel beginnen met roken en minder snel naar ongezond voedsel grijpen. Het betere zelfbeeld dat een actieve levensstijl met zich meebrengt, vermindert bovendien de kans op stress, depressie en angsten.

Invloed op sociale vaardigheden

Voldoende sporten heeft bovendien ook grote invloed op het sociale leven van een kind. Door middel van (team)sporten, leren kinderen op een speelse manier om te gaan met verschillende belangen en energieën in een groep. Ook helpt het kinderen om op een positieve manier met stress of emotionele druk om te gaan. Wie aan sport doet, zal immers niet altijd winnen en zal ook teleurstellingen en tegenslagen moet incasseren. Gaandeweg leert het kind daarmee omgaan. Op die manier wordt door middel van sport gewerkt aan de weerbaarheid van een kind. Iets waar het later natuurlijk weer de vruchten van plukt.

Betere schoolprestaties

Bovenstaande voordelen zijn al reden genoeg om kinderen al op jonge leeftijd het belang van een actieve levensstijl bij te brengen, maar er is meer. Als een kind een uur per dag matig intensief beweegt, kan het zich over het algemeen makkelijker focussen. En dat is zichtbaar in schoolresultaten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat actieve kinderen tot wel veertig procent beter scoren op bepaalde gestandaardiseerde tests. En bedenk wel, het gaat hier om matig intensieve beweging. Een uurtje met de hond door het bos wandelen of twee keer een half uur naar school fietsen, kan al een groot verschil maken.

Volgend artikel
Maak jij veel handgebaren tijdens het praten? Dat heeft dit effect
Maak jij veel handgebaren tijdens het praten? Dat heeft dit effect