Heb je last van een energiedip?

Heb je last van een energiedip? Heb je last van een energiedip? Heb je last van een energiedip?

Kun je ’s morgens niet wakker worden, heb je een middagdipje of ben je in de loop van de dag aan het verkleumen? Stook dan je interne vuur op met de vuurademhaling.

De vuurademhaling – breath of fire – is een ademhalingstechniek, afkomstig uit de yoga. Hij komt in verschillende yogavormen voor, waaronder de Kundalini-yoga. Het doel van Kundalini-yoga is onder andere om de energie van je lagere chakra’s (energiecentra) naar je hogere chakra’s te laten stromen. De lagere staan voor de meer aardse en egocentrische verlangens, de hogere staan voor liefde en verbondenheid.

De zogenaamde Kundalini-energie ligt opgeslagen in je eerste chakra, ter hoogte van je stuitbeen, en wordt ook wel voorgesteld als een opgerolde, slapende slang. Zodra de slang, symbool voor het bewustzijn, is ontwaakt, beweegt hij via de chakra’s naar boven om je in een hogere staat van zijn te brengen. De vuurademhaling is een manier om de ‘slang’ wakker te maken.

Zelf proberen?

Stap 1: Ga liggen en adem enkele keren diep in en uit. Vul daarna je longen voor drie vierde met lucht en houd je adem vast. Pomp 26 keer met je buik zodat ie bol wordt en weer plat. De spieren die je gebruikt, zijn de spieren die je nodig hebt voor vuuradem.

Online training Mindful Leven

  • Voor een lichter en opgeruimder leven

  • Ervaar meer innerlijke rust

Stap 2: Ga comfortabel zitten, één hand op het midden van je borst, de andere op je buik. Adem enkele keren diep in en uit. Vul daarna je longen voor drie vierde met lucht en adem krachtig uit door de neus, waarbij je je navel met een schokje naar je ruggengraat toetrekt. Beeld je in dat er een kaars voor je staat die je wilt uitblazen met je neus. De inademing volgt vanzelf als je je buik ontspant. Heb je moeite met vuuradem door de neus? Doe het dan met je tong uit je mond, als een hijgende hond.

Stap 3: Adem in en hou je adem 10 seconden vast. Adem uit en ontspan.

Leg je handen ontspannen op je knieën. Neem even de tijd om te voelen wat er in je lichaam veranderd is.


 

Volgend artikel
Zo houd je een grote lenteschoonmaak voor lichaam & ziel
Zo houd je een grote lenteschoonmaak voor lichaam & ziel