Zo houd je een grote lenteschoonmaak voor lichaam & ziel

Zo houd je een grote lenteschoonmaak voor lichaam & ziel Zo houd je een grote lenteschoonmaak voor lichaam & ziel Zo houd je een grote lenteschoonmaak voor lichaam & ziel

De winter loopt op z’n einde. Het dode blad op de grond is bijna vergaan. Dooiwater uit de bergen spoelt de oevers van de rivieren schoon. Lente hangt in de lucht en roept een oerverlangen in ons wakker. De ramen open, de bezem erdoor. Niet alleen door huis en tuin, ook lichaam en ziel snakken naar reiniging, naar beginnen met een schone lei.

De geur van schone lakens op een vers bed. Een geordende kledingkast waarin je weer ziét wat je hebt. De opluchting na een flinke huilbui. Het lichte gevoel in je lijf na een vastenkuur. Laat het nieuwe maar komen. Wat kun je daar gelukkig van worden!

Tip 1: ijskoud de schoonste

Wel eens onder zo’n ijskoud stortbad gestaan in de sauna?  Even lijkt het alsof je hart stil staat, maar onmiddellijk erna begint je huid weldadig te gloeien. Een teken dat de bloedvaten wijd open staan om je lichaam weer op temperatuur te brengen. Het bruine vetweefsel begint meteen meer vet te verbranden. Maar dat is niet het enige dat koud water voor ons doet. Sinds ‘the Iceman’ Wim Hof staat baden en douchen in ijskoud water volop in de belangstelling en weten we dat het ‘t immuunsysteem verbetert en dat spieren er sneller van herstellen na een sportprestatie.

Om ijsbaden veilig onder de knie te krijgen heb je een training nodig, waarbij je een ademhalingstechniek leert die de innerlijke kachel opstookt (de vuurademhaling). Volgens de yoga-leer draagt ook die ademhaling bij aan de zuivering van het lichaam. Maar je zou vast kunnen beginnen met koud afdouchen na je dagelijkse douche of bad. Het is even wennen, maar werkt al gauw verslavend omdat je je daarna zo fris als een hoentje voelt.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Tip 2: de frisse glimlach

Olietrekken (oilpulling) is een vorm van lichaamshygiëne uit de ayurvedische gezondheidsleer. Het idee is dat de olie niet alleen het vuil tussen je tanden verwijdert, maar daarmee ook je algehele gezondheid bevordert. Dat is niet zo’n gek idee omdat olie werkt tegen bacteriën en zo mogelijk effect kan hebben op de conditie van je tandvlees. En gezond tandvlees hangt weer samen met een betere weerbaarheid tegen onder andere hart- en vaatziekten. Mensen die regelmatig olietrekken zweren bij hun witte tanden, roze tandvlees en frisse adem.

Je neemt een eetlepel kokosolie (ook sesamolie wordt vaak gebruikt), laat die smelten in je mond en vervolgens pers je de olie met je wangen van links naar rechts en van voor naar achter. Laat de olie rondkolken in alle kiertjes en hoekjes tussen de tanden. Doe dit een tijd lang dagelijks en ervaar zelf wat het met je doet.

Je vindt hier een uitgebreide uitleg van oilpulling en een instructiefilmpje.

Tip 3: gooi het eruit

Als je voortdurend je emoties onderdrukt, heeft dat gevolgen voor je hele systeem. Je kunt er zelfs ziek van worden, want geest en lichaam zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus als je emmer overloopt: brul of krijs je frustratie eruit. Bijvoorbeeld tijdens een strandwandeling op een stormachtige dag. Tegen de woeste golven kun je zo hard schreeuwen als je wilt. Niemand hoort je, dus je hoeft je nergens voor te schamen. Dat lucht op!

Benieuwd naar de andere tips voor een lenteschoonmaak?

In Happinez ‘I am me’ vind je het volledige artikel over een lenteschoonmaak voor lichaam en ziel.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Volgend artikel
8 rituelen voor de lente om nóg meer te genieten
8 rituelen voor de lente om nóg meer te genieten