Stoppen met de pil: deze boeken wil je lezen

Stoppen met de pil: deze boeken wil je lezen Stoppen met de pil: deze boeken wil je lezen Stoppen met de pil: deze boeken wil je lezen

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om te stoppen met de pil. Beweegredenen zijn bijvoorbeeld vervelende bijwerkingen of omdat ze weer hun natuurlijke cyclus terug willen. Overweeg je om te stoppen? We delen vier boeken die je wil lezen.

Stoppen met de pil door bijwerkingen

De anticonceptiepil kwam in 1962 op de Nederlandse markt en was dé uitkomst voor vrouwen die een eventuele zwangerschap wilden uitstellen, de regie over hun cyclus wilden of helemaal geen kinderwens hadden. Daarbij kon de pil ook nog helpen als je bijvoorbeeld last had van je menstruatie, acne of hoofdpijn. Dat klinkt goed, toch? Ja, dat klinkt goed, maar door de jaren heen zijn er ook steeds meer twijfels ontstaan over de invloed van kunstmatige hormonen op het vrouwelijke lichaam en over de bijwerkingen ervan.

Volgens Dr. Sarah Hill, auteur van het boek ‘Je brein aan de pil’ kunnen bijwerkingen bijvoorbeeld zijn:

  • Gewichtstoename 
  • Hoofdpijn 
  • Gevoelige borsten 
  • Stemmingswisselingen 
  • Laag libido 
  • Misselijkheid 

Er is volgens Sarah zelfs uit onderzoek gebleken dat er een duidelijk verband is tussen depressie onder jonge vrouwen en de pil. En wist je dat je de pil niet alleen invloed heeft op je lichaam en gemoed, maar bijvoorbeeld ook op het type partner waartoe je je aangetrokken voelt? Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Hormonen hebben namelijk invloed op álles in je lichaam, vertelt Dr. Hill.

Boekentips 

Denk je erover na om te stoppen? Deze twee boeken staan vol informatie over wat de pil met je lichaam doet, wat je kunt doen om je lichaam weer in haar natuurlijke ritme te krijgen en welke alternatieven er zijn qua anticonceptie.

‘Je brein aan de pil’ van Sarah Hill  

In ‘Je brein aan de pil’ legt evolutionair sociaal psycholoog Sarah Hill in detail uit wat hormonen doen in het lichaam en het effect van hormonale anticonceptie op het vrouwenbrein. Dit boek kan je kijk op (kunstmatige) hormonen veranderen. 

‘Beyond the pill’ van Dr. Jolene Brighten 

Dr. Jolene Brighten is natuurgeneeskundige en laat in ‘Beyond the pill’ zien hoe je je hormonen weer in balans kunt krijgen na het stoppen met de pil. Ook bespreekt ze in detail alle alternatieve voorbehoedsmiddelen, erg fijn als je niet weet wat je anders kunt gebruiken of wat bij je past.  

Ook deze twee boeken komen vaak voorbij als tip:  

Deze boeken zijn een aanrader als je eraan denkt om te stoppen met de pil, als je wilt weten wat voor effect kunstmatige hormonen op je lichaam hebben of als je simpelweg meer wilt weten over het vrouwelijke lichaam.  

Als je wilt stoppen met hormonale anticonceptie is het aan te raden om te overleggen met je huisarts wat voor jou de beste keuze is. 

Over auteur
Dagmar Harkema is online redacteur, sterrenbeeld Ram en sinds juni 2020 werkzaam bij Happinez. Ze geeft je graag de beste tips voor een mooie(re) wereld, vertelt je waar je de leukste evenementen kunt vinden, deelt DIY’s en verzorgt de online boekenrubriek.

Meer lezen over hormonen?

Haal meer uit je hormonen: zo volg je de 4 fases van je cyclus.

Volgend artikel
Vijf manieren om je hormonen in balans te krijgen
Vijf manieren om je hormonen in balans te krijgen