15 mini-stappen naar een duurzaam leven die je vandaag al kunt zetten

15 mini-stappen naar een duurzaam leven die je vandaag al kunt zetten 15 mini-stappen naar een duurzaam leven die je vandaag al kunt zetten 15 mini-stappen naar een duurzaam leven die je vandaag al kunt zetten

Voelt duurzaam leven voor jou ook al snel als ingewikkeld? Dat is gelukkig niet meer nodig. Groen en genieten zijn namelijk geen tegenpolen van elkaar, maar goede vrienden. En met kleine daden en keuzes kunnen we al veel verschil maken.

Voel je je compleet tekortschieten als je leest over enthousiastelingen met een groen dak, zelfvoorzienende eco-dorpen en elektrische auto’s? Je bent lang niet de enige. Het gevoel van tekortschieten kan ervoor zorgen dat we vergeten hoeveel impact we al kunnen hebben met kleine daden. Want alle beetjes helpen (écht). Daarom willen wij samen met FrieslandCampina duurzaam graag simpel voor je maken, en misschien nog wel belangrijker: haalbaar.

Kleine stapjes maken een groot verschil

Vaak zijn we een beetje bang om een duurzame levensstijl te adopteren, want ingewikkeld, gedoe en mág het nog een beetje gezellig blijven in ons leven? Gelukkig is het antwoord op die laatste vraag volmondig ja. Groen en genieten zijn namelijk geen tegenpolen, maar goede vrienden van elkaar. Het schrikbeeld dat bestaat (‘bijna alles is slecht, dus dan mag vast helemaal niks meer’) is onterecht.

Daarom hebben we op een rij gezet wat we wél kunnen doen om onze planeet een beetje duurzamer te maken, waaronder tips om thuis energie te besparen. Een lijst die nog lang niet compleet is, maar in ieder geval wel een heleboel stapjes in de goede richting zijn.

15 mini-stappen naar een duurzaam leven die je vandaag al kunt zetten

  1. Je kind ophalen van school of snel een boodschap doen? Pak vaker de fiets voor ritjes die je normaal met de auto doet. Toch met de auto? Kies ervoor om er een te delen met buurtgenoten of collega’s die uit dezelfde richting komen. Ook een stuk gezelliger.
  2. Doe slim boodschappen. Kies bijvoorbeeld voor groente en fruit die in het seizoen zijn en kies voor biologisch afbreekbare verpakkingen of duurzame verpakkingen. Deze verpakkingen zijn herkenbaar aan het FSC- of PEFC-keurmerk. Deze keurmerken geven aan dat de verpakkingen afkomstig zijn uit duurzaam beheerd bos. Wist je bijvoorbeeld dat de kartonnen liter-verpakking van Chocomel voor meer dan 80 procent gemaakt is van grondstoffen die afkomstig zijn van planten met hout en suikerriet als basis?
  3. Maak een lijstje voordat je boodschappen gaat doen. Zo koop je geen overbodige producten (die je vervolgens weer weg moet gooien) en heb je tijd om onderzoek te doen naar duurzame producten in jouw supermarkt.
  4. Ga creatief om met je voeding. Door vaker vegetarisch te eten in plaats van vlees, dwing je jezelf te experimenteren met nieuwe gerechten.
  5. Als je diepvries vol is, kost het minder energie om ‘m koel te houden. Geen vriesproducten? Prop er wat oude kranten bij. Zo verbruik je minder energie. Ook het juist afstellen van je koelkast en vriezer kan bakken met energie besparen.
  6. Thuis energie besparen is easy peasy: door elke avond vijf lichten in je huis uit te doen die je eigenlijk niet nodig hebt en stekkers die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen, bespaar je wel 400 kg CO2-uitstoot per jaar. Extra leuk: scheelt ook een paar tientjes op je energierekening.
  7. Was je kleren op een lagere temperatuur. Tenzij je de hele dag in de modder hebt gerold, is op dertig graden wassen in combinatie met een goed wasmiddel vaak al voldoende.
  8. Plant een boom. Dat is niet alleen fijn voor je eigen zen-gevoel, maar ook voor de planeet. Of leg een groentetuintje aan, waar je zelf groenten kunt kweken. Verser (en duurzamer) ga je het niet krijgen.
  9. Bespaar plastic door los groenten en fruit te kopen in plaats van in plastic verpakte producten en door thuis je koffie- of fruitsap to go te maken.
  10. Stap over op groene stroom, die wordt opgewekt in eigen land.
  11. Wandel eens door je huis en kijk of er spullen zijn die je kunt doneren of recyclen. Goed nieuws: dat maakt jouw huis ook meteen een stuk rustgevender.
  12. Koop minder kleding (of geef kleding die je zelf niet meer draagt weg aan een goed doel of kennissen). Investeer in mooie, kwalitatief goede kleding die niet trendgevoelig is. Zo voorkom je dat je het over een paar maanden al niet meer aan kunt/wilt.
  13. Haal zoveel mogelijk groen in huis en verzorg je planten goed. De planten werken niet alleen als natuurlijke luchtverfrisser, door je te omringen met groen voel je je gelukkiger en meer verbonden met de natuur. Dit zul je ook merken in de keuzes die je maakt.
  14. Doe het deksel op de pan als je groenten, rijst of pasta kookt. Dit zorgt voor twee tot drie keer minder energieverbruik.
  15. Neem een eigen hervulbaar waterflesje mee in plaats van plastic drinkflesjes te kopen die je daarna weer weggooit.
  16. Wil je na deze 15 mini-stappen nog meer tips? FrieslandCampina heeft nog een aantal goede tips voor goede en duurzame voeding.

Je bent goed bezig

Het is echt niet nodig om je complete levensstijl om te gooien om bij te dragen aan een betere wereld. Sterker nog, met hele kleine aanpassingen in je leven kun je al zoveel verschil maken. En nee, dat is geen druppel op de gloeiende plaat. Want íets doen is altijd beter dan niets doen – we doen het goed, écht.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met FrieslandCampina. Net als jij zet FrieslandCampina goede stappen richting een groene wereld. Zo hebben zij met het Solar programma zonnepanelen geplaatst op staldaken en maken ze gebruik van duurzaam en gerecycled verpakkingsmateriaal.

Volgend artikel
Zo simpel kan het zijn om iets goeds te doen voor de wereld: dit is de eerste stap
Zo simpel kan het zijn om iets goeds te doen voor de wereld: dit is de eerste stap