4 x de tuin in

4 x de tuin in 4 x de tuin in 4 x de tuin in

Het is voorjaar! Tijd voor hark, gieter en zakken vol met potgrond. Vier tips voor een groeizaam seizoen.

Je eigen zaadjes

Hartstikke mooi, die zakjes zaad bij de biowinkel en het tuincentrum. Maar wist je dat je bij aanschaf van groente en fruit keurig verpakte zaadsamples meekrijgt? En nog helemaal gratis ook! Een paprika is misschien wel het mooiste voorbeeld. De pitjes die je anders weghaalt en bij het gft gooit, kun je ook in een bloempot stoppen. Eventjes geduld en wat liefde en je eet paprika’s van eigen teelt. Het werkt ook met bijvoorbeeld pepers en tomaten. Maar een appelboom met pitjes uit eigen klokhuis is iets voor gevorderden.

Miniatuurtuin

Sommige tuinen meet je in hectaren, andere in vierkante centimeters. Minituinen zijn net zo leuk als de standaardversie en qua onderhoud een stuk overzichtelijker. Een levend kruidenrekje bijvoorbeeld. Of een goedgevulde bloempot op het balkon. Of een daktuin, een verticale tuin, een stapeltuin – binnen elke beperkte ruimte is van alles mogelijk. Google bijvoorbeeld op mini moestuin voor ideeën.

Beestenboel

Wat heb je aan een tuin als je ‘m niet kunt delen? Met een paar simpele aanpassingen maak je van je tuin een walhalla voor egels, vogels en amfibieën. ‘Tuinieren voor (wilde) dieren (KNNV, €14,95) van Barbara Rijpkema laat zien hoe je door de bouw van een egelhuis, een bijenflat, een vogelbistro of een paddenhuis van je tuin een vrolijke beestenboel maakt.

Handboek ecologisch tuinieren

Psychiaters hebben de DSM, theologen de Bijbel. En bij serieuze tuinliefhebbers staat het ‘Handboek ecologisch tuinieren’ in de kast. Het is, al zeggen de makers het zelf, het ‘tuinhandboek der tuinhandboeken’, onmisbaar voor iedereen die wil tuinieren zonder pesticiden en kunstmest. Behalve nuttige tuintips geeft het boek ‘een complete visie op tuinieren en inzicht over al wat er leeft in een moestuin’. Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van dit zevenhonderd pagina’s tellende werk is een nieuwe, ‘grondig herwerkte’ druk verschenen. Het handboek kost €43,- in de boekhandel.

Volgend artikel
Bloemen voor een vreemde
Bloemen voor een vreemde