8 tips om je hoofd koel te houden

8 tips om je hoofd koel te houden 8 tips om je hoofd koel te houden 8 tips om je hoofd koel te houden

De een gooit bij hitte het raam meteen open, de ander houdt het juist dicht: wat is de beste manier om het binnen (soort van) koel te houden? Antwoord op die prangende vraag, en meer tips om de temperatuur beperkt te houden.

Ramen dicht

Oké, komt ie dan: je ramen dicht houden is op hete dagen echt verstandiger. Hoogstwaarschijnlijk is het buiten warmer dan binnen, en als je het raam openzet trekt die warme buitenlucht dus naar binnen. Ventileren kun je het beste ’s avonds en ’s nachts doen, wanneer de zon weg is (of in elk geval niet meer op je ramen staat).

Gordijnen dicht

Hetzelfde geldt voor je gordijnen. Heel veel warmte komt naar binnen via de ramen, zeker wanneer de zon erop staat. Houd ze overdag dus dicht, dat scheelt een hoop. Voor ruimtes waar lang de zon op staat, kun je overwegen te investeren in verduisterende gordijnen: die houden al het licht (en dus veel warmte) buiten. ’s Avonds en ’s nachts zet je lekker alles open, zodat de boel door kan luchten.

Bouw je eigen airco

Op hete dagen lijkt een airco een verademing, maar zo’n apparaat kost helaas wel een hoop stroom. Goedkoop alternatief (en een stuk duurzamer): vries flessen water in (vul ze niet helemaal, want dan knappen ze) en zet ze, zodra het water bevroren is, in een teiltje vóór je ventilator.

Draag dunne kleding

Je had waarschijnlijk toch al geen coltrui aangetrokken, maar ook in zomerkleding heb je veel variaties. Het koelst is losse kleding die ademt, gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen. Daarin zweet je minder, en ze blijven het langst fris ruiken (in tegenstelling tot kunststof). Donkere kleuren houden warmte vast, dus hoe lichter, hoe beter!


Kook iets simpels

Koken veroorzaakt best een hoop warmte, zeker als je de oven gebruikt. Kies dus voor een maaltje waar je je fornuis niet of nauwelijks voor nodig hebt, een salade bijvoorbeeld.

Pas je beddengoed aan

Uiteraard slaap je nu niet onder je vierseizoenendekbed, misschien vind je een laken zelfs genoeg. Het meest ademend is beddengoed van linnen of katoen (je kunt het, voor extra frisheid, zelfs een tijdje in de vriezer leggen voor het slapengaan). Om ook je hoofd koel te houden kan een boekweitkussen helpen. De korreltjes in zo’n kussen nemen namelijk minder warmte op dan een gewoon kussen.

Nog steeds te warm in de slaapkamer?

Doe voor het slapengaan zo kort mogelijk de lampen aan, want ook die geven warmte af. (Als je niet kunt slapen zonder een paar bladzijden te lezen, doe dat dan dus in de woonkamer). Als je het bed met iemand deelt, slaap dan eens een nachtje alleen. Minder gezellig, wél koeler!

Wordt het koeler?

Als de lucht na een hittegolf afkoelt maar het overdag nog steeds warm is, zet de ramen dan open in de avond- en ochtenduren. Zodra de zon weer gaat schijnen kun je de gordijnen en ramen beter nog even dichthouden.

Meer lezen over de zomer?

13 leuke dingen om te doen als je niet op vakantie gaat.

Volgend artikel
Als je niet van zomerhitte houdt
Als je niet van zomerhitte houdt