Als je niet van zomerhitte houdt

Als je niet van zomerhitte houdt Als je niet van zomerhitte houdt Als je niet van zomerhitte houdt

Ja, de zomer is leuk, maar die zon hè! Als je een huid hebt die er niet goed tegen kan, is het sowieso al geen feest, en daarbij komt dan nog die opgedrongen vrolijkheid (borrelen! gezelligheid!), waar de minder uitbundig aangelegden onder ons ook niet noodzakelijkerwijs gelukkig van worden. En dat mág. Dit helpt.

Ga naar het bos

In steden is het in de zomer nog warmer dan op andere plekken, doordat stenen warmte vasthouden en die warmte maar langzaam afgeven. Er is meer schaduw in het bos en het is er rustiger dan aan de kust. Bomen brengen verkoeling, en rust bovendien.

Installeer een regenton

Je bent niet de enige die het zwaar heeft: de tuin verpietert in een droge zomer waar je bij staat, daar wordt een mens ook mistroostig van. En áls het dan ’s regent wordt het meeste water afgevoerd via het riool, wat natuurlijk eigenlijk doodzonde is. Opvangen dat water! In een regenton (ingewikkeld? zaag gewoon de regenpijp door, zodat het water in je tuin weg kan lopen). Nog mooier: een groen dak, dat houdt niet alleen water vast, maar houdt ook je huis koeler in de zomer. Het zal iets met feng shui zijn: met water in je omgeving, is de zon veel beter te verdragen.

Er zitten ook léuke kanten aan de zomer he!

Er gaat eigenlijk niks boven een zomerse onweersbui, als alle opgebouwde spanning zich ontlaadt en de regen bij bakken uit de lucht komt. Als de planten hun blaadjes laten trillen van plezier onder dikke waterdruppels, en de wolken zo donker zijn dat de merels gaan zingen omdat ze denken dat het avond is. Als het ruikt naar ozon, die heerlijke zomerse geur die je krijgt als regen op kurkdroge grond valt, en waar een naam voor is: petrichor (uit het Oudgrieks: ‘het bloed van de goden’).


En ach… het is maar een seizoen

Misschien wel het belangrijkste: laat je niets aanpraten. Je hóeft de zomer niet leuk te vinden. Sommige mensen zijn dol op zomerse feestjes en overvolle, drukke terrassen, anderen lezen liever een boek in de schaduw onder een boom. Sommige mensen floreren in de zon, anderen varen wel bij mist en regen. Hoe dan ook: er is één troost: het is maar één seizoen, en alles gaat voorbij. Voor je het weet is het september en fiets je neuriënd door de motregen. ‘Het is weer voorbij die mooie zomer!’

Meer lezen over zomerhitte?

Ramen open of ramen dicht? En meer tips bij warm weer.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Als je je eenzaam voelt in de zomer, lees dan dit (je bent namelijk niet de enige)
Als je je eenzaam voelt in de zomer, lees dan dit (je bent namelijk niet de enige)