Steeds terugkerende lichamelijke klacht? Dit vertelt de klachtensymboliek

Steeds terugkerende lichamelijke klacht? Dit vertelt de klachtensymboliek Steeds terugkerende lichamelijke klacht? Dit vertelt de klachtensymboliek Steeds terugkerende lichamelijke klacht? Dit vertelt de klachtensymboliek

Dat de geestelijke gesteldheid invloed heeft op de lichamelijke is geen nieuws. Yoga, meditatie en mindfulness gaan uit van dat principe. Maar waarom keert die scherpe hoofdpijn dan steeds terug? Hoe kom je van die door stress veroorzaakte keelpijn af? En hoe zit het met die hese stem?

Psychosomatiek biedt inzicht in je klachten. Geen fysiek inzicht, maar mentaal, symbolisch. Verwacht geen spontane genezing of onomstotelijke waarheden, maar onderzoek of de symboliek van je klachten jou iets te vertellen heeft. Een paar veel voorkomende lichamelijke klachten en hun betekenis, volgens het boek Ziekte als Symbool van Ruediger Dahlke. 

Blaasontsteking

Psychische druk en de uitdaging van het loslaten, daar associeert Ziekte als Symbool blaasontsteking mee. Je bent iets wat essentieel voor je was, aan het loslaten en dat doet pijn. Blaasontsteking staat symbool voor iets laten gaan wat zijn langste tijd heeft gehad. Het is de uitdaging je daaraan over te geven.

Keelpijn

Keelpijn staat bekend als voorbode voor griep, maar komt ook alleen. Het treedt vaak op bij problemen op het gebied van communicatie en expressie; thema’s van de keelchakra. Keelpijn staat voor het verdedigen van de weg naar je innerlijk: niet meer alles slikken. Bij terugkerende keelpijn is het de kunst om erachter te komen wat je niet langer wilt slikken.

Heesheid

Bij een hese stem komt de stem niet tot zijn recht. Het is de stem van iemand die (nog) niet achter zijn of haar woorden staat. Ziekten, schreeuwen en roken kunnen een stem heser maken, maar de oorsprong is het stemgebruik dat niet op volle kracht is doordat het niet ondersteund wordt vanuit de buik. Mensen met een hese stem moeten volgens Ziekte als Symbool leren stil te zijn en naar binnen te keren.


Hoofdpijn

Onbalans tussen hoofd en hart veroorzaakt hoofdpijn. Volgens Ziekte als Symbool staat hoofdpijn voor een zwaar hoofd: perfectionisme en wilskracht kunnen dwarszitten. Twee eigenschappen die je nodig hebt, maar die soms hun eigen grens voorbij gaan, met hoofdpijn tot gevolg. Dans, ga de natuur in, schilder. Verlicht je hoofd door speels te denken en te zijn.

Menstruatiestoornis

Menstruatiestoornissen in de meest brede zin hangen samen met de eigen seksualiteit en een ingewikkelde moeder-dochterband. Op dieper niveau kan de angst voor nieuw leven of de dood, de cyclus van het leven, ook een oorzaak zijn. Nogal ruim te duiden en op veel mensen van toepassing, de verstoorde menstruatiecyclus.

Hooikoorts

Hooikoorts kan een symbool zijn voor angst voor impulsiviteit en liefde. Vooral de lente met bloeiende planten en bloemen en rondvliegende pollen maakt dat de neus van hooikoortspatiënten dichtslibt. Een antireactie op een periode die staat voor nieuw leven en voortplanting en daarmee aan de liefde gerelateerd wordt in Ziekte als Symbool.

Let op: maak je je zorgen over je gezondheid, lijken je klachten maar niet over te gaan of heb je (vaak) terugkerende klachten? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over gezondheid?

Zo beschermt gezond eten je tegen negatieve gedachten.

Volgend artikel
Lente-yoga: verwelkom de lente met deze yogaserie
Lente-yoga: verwelkom de lente met deze yogaserie