Zo kies je het kristal dat bij jou past

Zo kies je het kristal dat bij jou past Zo kies je het kristal dat bij jou past Zo kies je het kristal dat bij jou past

Kristallen, ze zijn er in vele soorten en maten. Allemaal anders en uniek. Uit zo’n gigantisch aanbod een keuze maken, dat kan behoorlijk overweldigend zijn. Hoe weet je nu welke kristallen bij jou passen?

Er zijn 7 verschillende typen kristallen: Triklien, Monoklien, orthorombisch, tetragonaal, Hexagonaal en Kubisch (ofwel: Isometisch/regulair). Allemaal moeilijke woorden voor kristalstelsels, de vlakken van een kristal. Naast deze typen zijn er meer dan 2000 verschillende soorten kristallen.

Hoe kies je de ‘juiste’ soort, maat en aantal? En hoe gebruik je die kristallen precies? Met deze tips ontdek je welke kristallen bij jou passen.

Leer vertrouwen op je intuïtie

Allereerst is het belangrijk te weten dat er eigenlijk geen regels zijn, slechts richtlijnen om je te helpen bij het maken van een keuze. Vorm, grootte en hoeveelheid maken niet uit. Leer vertrouwen op je intuïtie om de kristallen die bij jou passen te vinden. Wat voelt goed? Welke vibe krijg je van een steen? Een gevoel of een woord die blijft opkomen kan een communicatie zijn van het kristal naar jou. Als een steen niet werkt zoals je hoopt dan is dat helemaal niet erg.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
 • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

 • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

 • En nog veel meer

Als je bijvoorbeeld een maansteen wilt gebruiken om ’s nachts beter te kunnen slapen, maar het maakt geen verschil, dan past het kristal misschien niet goed bij je. Probeer het een andere nacht nog eens en werkt het dan weer niet, dan kun je overstappen op een ander kristal bijvoorbeeld, amethist.

Op deze manier leer je op je gevoel te vertrouwen en bouw je een collectie edelstenen op die voor jou een goede werking hebben. De krachten die volgens de edelstenenleer aan een kristal toegeschreven worden hoeven niet per se bij jou tot uiting te komen. Een alternatief werkt misschien beter. Zoek je bijvoorbeeld een steen die je helpt met je zelfvertrouwen dan kun je gaan voor citrien, maar ook voor tijgeroog, bergkristal of labradoriet. Het gaat erom dat je de steen vindt die voor jou de beste werking heeft. Alle stenen zijn uniek, maar alle mensen ook.

Maak je eigen gids van kristallen die bij jou passen

Omdat het avontuur der kristallen zo persoonlijk is, is het handig om voor jezelf op te schrijven welke edelstenen goed voor jou werkten. Schrijf vooral ook op hoe je je die dag voelde, of je een intentie had voor de steen en of de steen je gaf wat je nodig had. Op deze manier creëer je een go to-gids die speciaal voor jou alle informatie bevat die je nodig hebt. Schrijf vooral ook op welke stenen je niet dienden en blijf lekker experimenteren.

Eerste hulp bij het kiezen van edelstenen

Gelukkig zijn er ook een aantal manieren waarop je gemakkelijk(er) een edelsteen kunt kiezen. We hebben er drie voor je op een rijtje gezet zodat je meteen aan de slag kunt:

 1. De regenboog
  Leg een paar stenen in een regenboogvorm voor je neer. Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit. Keer naar binnen en wees in het moment. Beweeg je (dominante) hand van rechts naar links, langzaam over de kristallen. Neem je tijd en vraag de stenen om raad. Noem bijvoorbeeld je intentie of wat je nodig hebt. Zodra je voelt welke steen zich aanmeldt mag je je ogen openen en de steen oppakken. Dat is het kristal dat jou gaat helpen vandaag.
 2. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…
  Visueel een steen kiezen kan ook. Er zal altijd een steen zijn die je blik vangt, die opvalt en er tussenuit springt. Je zult ook daar een gevoel bij krijgen: Dit is ‘m of (in de winkel) ik moet dit hebben. Misschien ontstaat er een glimlach omdat een kristal je aanspreekt. Dat zegt voldoende, dit is de steen voor jou. Ga ervoor!
 3. Go-to gang
  Als je een klein beetje inzicht begint te krijgen in de kristallen die bij jou passen, dan kun je een go-to pakketje maken. Een kleine selectie van stenen die hebben bewezen dat ze voor jou goed werken. Kies er bijvoorbeeld een stuk of vijf. Heb je een dag waarop alles gehaast moet, dan weet je bij welke edelstenen je hoe dan ook baat hebt en tover je ze gemakkelijk tevoorschijn.

Meer weten?
Lees De kracht van kristallen van Emma Lucy Knowles

Interesse gekregen in kristallen?

Meld je dan aan voor de Happinez training Werken met kristallen. In deze Instagram-training leer je in tien modulen hoe je de kracht van kristallen kunt inzetten in je dagelijks leven. Voor meer balans, energie, zelfvertrouwen en liefde. Bekijk hier wanneer de volgende training van start gaat.

Download hier gratis jouw kristallenboekje

Laat je e-mailadres achter en download gratis jouw kristallenboekje. In dit kristallenboekje ontdek je alles over de helende krachten van kristallen en hoe die je kunnen ondersteunen bij het zetten van jouw intenties. Van de spirituele amethist tot rozenkwarts, die in de kristallenleer bekend staat als de steen van liefde en vrede.

Meer Happinez?

Bekijk ook: Alle kristallen

Volgend artikel
Een kristallengrid met kristallen maak je zo
Een kristallengrid met kristallen maak je zo