Agaat: alles wat je moet weten over deze spirituele steen

Agaat: alles wat je moet weten over deze spirituele steen Agaat: alles wat je moet weten over deze spirituele steen Agaat: alles wat je moet weten over deze spirituele steen

De agaat is een bijzonder cadeau van Moeder Aarde. Van buiten ziet het er misschien uit als een sobere zwerfkei, maar laat je niet misleiden — in het centrum van een agaatgeode schitteren kleine kristallen in allerlei verschillende kleuren. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de werking, verzorging en betekenis deze geliefde spirituele edelsteen.

Wat is de agaat?

Vindplaats van de agaat

De naam van de agaat is gelijk een verwijzing naar zijn vindplaats. Het komt (waarschijnlijk) van het Griekse woord Ἀχάτης, Achatès, een rivier in het Italiaanse Sicilië, waar de agaat veel wordt gevonden. Het vulkanische landschap van Sicilië is namelijk de ideale plek voor de agaatgeode om zich te vormen.

Ook op andere plekken in de wereld waar vulkanen veel voorkomen, zoals Brazilië, Uruguay en de Verenigde Staten, wordt de agaat veel gevonden. De bekende bruinroze Botswana agaat komt – hoe kan het ook anders – uit Botswana.

Lees ook: Waar komen edelstenen vandaan? Zo kies je eerlijke, duurzame kristallen

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Kleur van agaat stenen

Waar sommige edelstenen bekend staan om een typerende kleur (denk aan het typische zachtroze van de rozenkwarts, of het citroengeel van de citrien) is dit bij de agaat niet het geval. De steen komt voor in alle kleuren van de regenboog!

De exacte kleur van een agaat hangt af van de insluiting van andere mineralen in de geode. Geodes gevormd uit een ijzerrijke substantie zijn bijvoorbeeld bruin, rood of oranje. Groene en blauwe agaat is gekleurd door koper of nikkel en zelfs zwarte agaat bestaat — dan is er koolstof in de geode ingesloten.

Spirituele werking van de agaat

Beschermende steen

Agaat is een geliefde edelsteen vanwege de beschermende werking die het zou hebben. Visualiseer deze energie eens als een soort schild om je heen, waar negatieve energieën op afketsen, net als het ruwe schild van gesteente dat de kwetsbare binnenkant beschermt. Beschermd door die bubbel voel je je veillig – en dat is een belangrijke voorwaarde voor levensgeluk. Vanuit veiligheid en stabiliteit kunnen de mooiste dingen ontstaan.

Vanwege de beschermende werking is het ook een geliefde steen bij de zwangerschap en daarna — voor zowel moeder als kind.

Aardende steen

Een beetje te veel met je hoofd in de wolken? Agaat staat in de kristallenleer bekend om zijn aardende werking. Het zou je met beide benen op de grond kunnen zetten en je rationeel en analytisch vermogen stimuleren.

Dat is bijvoorbeeld fijn als er een grote verandering jouw kant op komt. Denk aan verhuizen, een turbulente carrièreswitch of een verre reis — veranderingen die van je vragen om stevig in je schoenen te blijven staan. Als je iemand bent die zich gemakkelijk laat meeslepen door emoties, dan zou agaat je kunnen helpen om ‘aanwezig te blijven’: verbonden met je lichaam en met je voeten stevig op het fundament, je basis.

Concentratie

Deze beschermende steen, met aardende eigenschappen, zou een positief effect hebben op je concentratie. Een fijne steen voor op je bureau of werkplek, maar ook geliefd als sieraad. Door ‘m bijvoorbeeld als bedel aan een ketting te hangen kun je bij afdwalende gedachten altijd teruggrijpen op de energie van deze steen.

De werking van agaat op je chakra’s

Chakra’s zijn de energiecentra van je lichaam, en kunnen gestimuleerd worden door edelstenen. Voelt een van je chakra’s uit balans? Dan kan een kristal helpen om deze te resetten. Leg de edelsteen direct op de plaats van de chakra die je wilt stimuleren, en visualiseer hoe de energie van de edelsteen zich via het chakra door je lichaam verspreidt.

Elk chakra kan gestimuleerd worden door de agaat, maar de rode en blauwe agaat zijn in het bijzonder geschikt:

Rode agaat: je basis-chakra (eerste chakra)

Dit chakra wordt ook wel het stuit- of wortelchakra genoemd. Het heeft te maken met onze basis en basisveiligheid, overlevingsdrang en aanwezig zijn in de wereld en je lichaam. Geaard zijn, structuur, stabiliteit; het wortelchakra houdt je met beide benen op de grond.

Merk je dat je deze energie mist in je lijf en je leven? Pak dan eens een rode agaat erbij voor een chakra meditatie.

Blauwe agaat: je keelchakra (vijfde chakra)

Dit chakra heeft te maken met wilskracht, expressie en integriteit. Waarheid en balans, daar draait dit chakra om. Voel je dat dit chakra uit balans is? Versterk dit chakra eens met agaat voor extra innerlijke vrede en rust.


Bekijk ook: Alle agaat edelstenen

Bij welk sterrenbeeld past de agaat?

Agaat is fijn voor iedereen die behoefte heeft aan de aardende, beschermende eigenschappen van deze steen. Maar de energie van agaat sluit bij sommige sterrenbeelden éxtra goed aan, omdat het de goede eigenschappen versterkt of juist balans brengt bij bepaalde valuilen.

Versterkt het sterrenbeeld Maagd

Misschien las je over de analytische, aardende symboliek die verbonden is aan deze steen en deed het je denken aan het sterrenbeeld Maagd? Agaat is in de astrologie echt een kristal dat de positieve eigenschappen van de Maagd nóg meer naar voren laat komen.

Helpt het sterrenbeeld Vissen

Als je juist naar de valkuilen van elk teken kijkt, dan kunnen Vissen de agaat goed gebruiken. Dit teken is dromerig en écht een gevoelsteken. Soms kunnen ze daarin doorslaan — en zich mee laten slepen door hun emoties. De agaat zou een positieve invloed hebben en Vissen weer terug kunnen brengen naar innerlijke rust.

Inspireert het sterrenbeeld Tweelingen

Tweelingen staan vrij stevig geaard, maar zijn echte sociale vlinders en kunnen van project naar project springen. De agaat zou dit luchtteken kunnen helpen om gefocust te blijven.

Lees ook: Kristallenhoroscoop: dit kristal past bij je sterrenbeeld

De verzorging van je agaat

Volgens de kristallenleer geven kristallen en edelstenen energie af, maar er komt een moment waarop je ze moet opladen, zodat ze weer op volle kracht kunnen werken. Daarbij nemen ze energie op van hun omgeving — óók negatieve energie. Voor iedereen die optimaal wil genieten van hun agaat, doet er goed aan om de steen goed te verzorgen.

Agaat reinigen

Door je agaat te reinigen (of: te ontladen), ontdoe je ‘m van de energie die hij opgepikt heeft van zijn omgeving. Hoe vaak moet je je agaat dan reinigen? Kristallendeskundige Martijn Antonius vertelt: “…eigenlijk is dat niet te zeggen, dat is persoonlijk, een kwestie van gevoel. Als er veel spanningen in een omgeving zijn, is het vaker nodig dan in een rustige omgeving. Grote stenen hoef je meestal niet zo vaak te reinigen, die zijn over het algemeen wat stabieler en hebben meer kracht in zich.”

Let wel op, niet elke steen kan op dezelfde manieren gereinigd worden. Gebruik voor de agaat:

1: Element vuur

Energetisch reinigen ken je misschien van salie, wierook, sandelhout of Palo Santo. De rook van deze houtsoorten kan je agaat ook reinigen: haal de steen een aantal keer door de rook heen.

2: Element aarde

Stop de agaat 24 uur (tot maximaal 3 dagen) in de aarde. Buiten of (als je bang bent ‘m kwijt te raken) in een (planten)potje.

3: Element water

Je kunt water gebruiken voor je agaat steen, maar zorg dat het absoluut geen zout water is; dat beschadigt je kristal. Gewoon, stromend kraanwater is prima.

Agaat opladen

Zodra je agaat ontdaan is van oude energie, kun je ‘m weer opladen met nieuwe energie. Weer geldt: ben voorzichtig met welke methode je kiest, niet elke methode is geschikt voor elk kristal. Gebruik voor de agaat:

1: Bergkristal

Bergkristal versterkt de werking van andere kristallen. Leg je agaat dus (bijvoorbeeld 24 uur) op een bedje van kleine bergkristallenet voilà! Let wel op dat je niet vergeet om je bergkristallen ook af en toe te reinigen.

2: Maanlicht

Versterk de energie van jouw agaat door ‘m een nachtje in het licht van de maan te leggen — op je vensterbank bijvoorbeeld — Vooral de volle maan zou de steen extra superpower geven.

3: Zonlicht

De ochtendzon heeft iets magisch, en dat vindt jouw agaat ook. Leg ‘m een uurtje of vier in de zon (binnen of buiten) zodat de steen zich weer vult met nieuwe energie.

Over auteur
Sem Zweekhorst is contentmarketeer, sterrenbeeld Maagd en sinds 2021 werkzaam bij Happinez. Hij is een echte woordentovenaar en weet de meest magische teksten te schrijven voor artikelen op happinez.nl, voor de Happinez webshop en nieuwsbrieven.

Meer lezen over kristallen?

Zo gebruik je kristallen in je dagelijks leven.

Volgend artikel
3 kristallen om bij weg te dromen
3 kristallen om bij weg te dromen