Heb je je ooit afgevraagd waar de kristallen die je koopt vandaan komen? Ze komen letterlijk uit de buik van de aarde, waar ze gedurende miljoenen jaren zijn gevormd. Maar worden deze kristallen ook op duurzame wijze gewonnen?
Een groot deel wordt uitgegraven in mijnen, vaak als bijproduct van de goud-, koper- of zilverwinning. Die mijnen liggen vaak in landen waar de arbeidsomstandigheden en milieuwetgeving te wensen overlaten. In ontwikkelingslanden wordt mijnwerk nogal eens verricht door kinderen. Bovendien brengen mijnen vaak schade toe aan de omgeving omdat er veel chemicaliën worden gebruikt bij het winnen van de stenen, en omdat rond de mijnen bos wordt gekapt. Dat gaat ten koste van de dieren en de natuur. Dat is iets om bij stil te staan als je stenen koopt. Congo bijvoorbeeld is een belangrijke leverancier van mineralen zoals toermalijn, amethist, citrien, kwarts en malachiet. In de mijnen van Congo werken vaak jonge kinderen.
Canada, Finland, Argentinië, Botswana, Spanje en de Filipijnen hebben een relatief strenge wetgeving, dus met stenen uit die landen maak je de grootste kans dat het goed zit. Ook de kleinschalige winning van kristallen (en edelstenen) door de lokale bevolking in Azië en Zuid-Amerika bijvoorbeeld wordt gezien als een veilig en eerlijk alternatief. In de edelstenenwereld wordt momenteel onderzocht hoe de route van de mijn naar de winkels beter gevolgd kan worden, zodat iedereen kan zien waar de stenen vandaan komen. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een keurmerk voor eerlijke, duurzame kristallen. Maar dat is er nog niet.
Alle edelstenen bij Happinez zijn fairtrade en afkomstig uit duurzame mijnen.
Dit is een redactioneel aangepast artikel uit Happinez “Zon en zomer” (nr. 5 – 2019). Je koopt het magazine in onze shop.
(Tekst: Hanny Roskamp)